zaterdag 13 februari 2021

Chinese fondue (China)

CHINESE FONDUE

300 gram brede rijstmie
250 gram tofu
150 gram Chinese bladgroente (amsoi, wilde spinazie)
doosje verse shii-take
1 rode paprika
1 gele paprika
1 kleine Chinese kool
1 winterpeen
2 stevige, beetgaar gekookte aardappels

BOUILLON
3 liter groente- of kruidenbouillon
stukje verse gember
1 stengel citroengras
(2 - 3 eetlepels rijstwijn)

SESAMSAUS MET KORIANDER
flinke handvol vers korianderblad
10 eetlepel sesamolie
4 teentjes knoflook
stukje verse gember
2 rode pepers

ZOETZURE SOJASAUS
2 bosuitjes
stukje verse gember
5 eetlepels lichte sojasaus
3 eetlepels rijstwijn
flinke schep bruine basterdsuiker
4 teentjes knoflook


Overgiet de mie met heet water, laat 15 minuten staan en laat daarna goed uitlekken. Snijd de tofu in blokjes. Maak de bladgroente, paprika’s, Chinese kool en paddestoelen schoon en snijd grof in stukken. Schrap de winterwortel onder koud water en snijd er schuin plakken van. Snijd de aardappels in de lengte in dikke plakken. Verdeel alle ingrediënten decoratief op borden of schalen.
Schil de gemberwortel en snipper deze in kleine stukjes. Snijd de stengel citroengras in stukken van 5 centimeter. Breng in de Chinoise [Chinese fonduepan] of een grote pan de bouillon met de gemberwortel, het citroengras en de rijstwijn aan de kook. Haal de bouillon van het vuur en houd op het réchaud zachtjes aan de kook.
Hak voor de sesamsaus de korianderblaadjes fijn. Snipper de knoflook en de geschilde gemberwortel. Was de rode pepers, verwijder zorgvuldig de zaadjes en snijd in hele dunne ringetjes. Roer alle ingrediënten door elkaar en verdeel over vier kommetjes. Schep er aan tafel een soeplepel hete bouillon bij.
Snijd voor de sojasaus de bosuitjes in ringetjes. Snipper de knoflook en de geschilde gemberwortel. Roer alle ingrediënten door elkaar en verdeel over vier kommetjes.
Aan tafel met behulp van draadnetjes of eetstokjes de ingrediënten in de bouillon laten zakken, gaar laten worden en in de sausjes dopen. Geef er gesuikerde pinda’s, zoetzure komkommer, witte rijst en groene thee bij.

4 personen

land : China
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Sla! februari / maart 1998

Geen opmerkingen: