vrijdag 12 maart 2021

Kalkoenschnitzels met olijven (Middellandse Zeegebied)

KALKOENSCHNITZELS MET OLIJVEN

6 eetlepels olijfolie
1 teen knoflook, gepeld en licht gekneusd
1 gedroogde chilipeper, licht gekneusd
500 gram kalkoenfilet, in schnitzels van 5 millimeter dik gesneden
1,2 deciliter droge witte wijn
4 tomaten, ontveld, ontzaad en in reepjes gesneden
24 zwarte olijven, ontpit
zout
versgemalen zwarte peper
8 verse basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd


Verhit 4 eetlepels van de olijfolie in een grote koekenpan. Doe er de knoflook en chilipeper bij en fruit op een laag vuur tot de knoflook goudgeel is. Draai het vuur middelhoog. Doe de kalkoenschnitzels in de pan en bak ze in 2 minuten snel aan beide kanten goudbruin. Bestrooi ze met zout en peper. Doe de kalkoen op een voorverwarmde dienschaal. Verwijder de knoflook en chilipeper. Blus de pan af met de wijn en voeg de tomaten en olijven toe. Kook 3 tot 4 minuten op een middelhoog vuur en schraap alle aanbaksels los met een pollepel. Doe de kalkoenschnitzels terug in de pan, strooi er de basilicum over en laat 30 seconden doorwarmen. Dien onmiddellijk op.

4 personen

gebied : Middellandse Zeegebied
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Olijven (Koken met smaak) / Culinair hoofdredactrice Linda Fraser

Hollandse lente-jambalaya met makreel en kalkoen (Nederland)

HOLLANDSE LENTE-JAMBALAYA MET MAKREEL EN KALKOEN

15 saffraandraadjes
50 gram boter of margarine
1 rode peper, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
½ theelepel gemalen komijn
½ theelepel gemalen kaneel
1 kleine courgette, ongeschild, in dunne reepjes van 4 centimeter
250 gram langkorrelrijst
200 gram gedopte verse tuinbonen (of diepvries)
5 deciliter hete kippenbouillon (van tablet)
1 gestoomde makreel, in stukjes
200 gram gerookte kalkoen of kip, in plakjes
3 tomaten, ontveld, in blokjes
zout
peper
4 lente-uitjes, in dunne ringen


Saffraan in 2 eetlepels heet water 10 minuten weken. Boter verhitten. Hierin rode peper, knoflook, komijn, kaneel en courgette 5 minuten zachtjes bakken. Rijst erdoor roeren en 3 minuten meebakken. Tuinbonen, hete bouillon en saffraan met weekvocht toevoegen en rijst afgedekt in 20 minuten gaarkoken. Makreel, kalkoen en tomaat door rijstmengsel scheppen en voorzichtig meewarmen. Rijstschotel met zout en peper op smaak brengen en voor serveren met lente-ui bestrooien.

4 personen

voedingswaarde : 570 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

land : Nederland
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De nieuwe Hollandse keuken / Marlies Batelaan