woensdag 26 december 2012

Pilav Ayvali Kabak Kestaneli (Pilav met kweeperen, pompoen en kastanjes)

PILAV AYVALI KABAK KESTANELI (PILAV MET KWEEPEREN, POMPOEN EN KASTANJES)

1 kopje basmatirijst
1 kopje kasha (ook wel: bulgur of gebroken tarwe)
1 ½ eetlepel boter
1 ½ eetlepel olijfolie
2 uien, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
1 grote kweepeer
300 gram pompoen, in blokjes gesneden
300 gram kastanjes, gepeld, gehalveerd en gekookt
4 kopjes water of kip- of lamsbouillon
zout
peper
mespuntje kaneelpoeder
1 citroen

Verhit de boter en olie in een grote pan met zware bodem en fruit daarin de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Zet het vuur niet te hoog, want dan verbrandt de knoflook en wordt hij bitter. Was zonodig het dons van de kweepeer, snijd hem in vieren, haal het klokhuis eruit en snijd hem in niet al te kleine stukjes. Hij hoeft niet geschild te worden. Doe de stukjes bij de ui in de pan en fruit ze zachtjes mee. Voeg ook de pompoenblokjes en gehalveerde kastanjes toe. Eventueel wat meer olijfolie toevoegen en op laag vuur gedurende 10 minuten bakken. Doe nu de rijst en kasha erbij en bak die al roerend ongeveer 5 minuten mee. Op smaak brengen met zout, peper en een mespuntje kaneelpoeder. Breng intussen de bouillon of het water aan de kook, giet dat over de pilav, roer alles goed door elkaar en laat het in 20 minuten op een heel laag vuur gaar koken. Knijp er vlak voor het opdienen een citroen over uit.

6 - 8 personen

bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Het rijk van kwee en vijg / Ria Loohuizen

Hazenrugfilet met honing-cognacsaus

HAZENRUGFILET MET HONING-COGNACSAUS

1 hazenrug
2 sjalotjes
2 eetlepels honing
1 eetlepel rode wijnazijn
½ deciliter vieux (of cognac)
zout
peper
½ theelepel tijm
kruidnagelpoeder
50 gram boter

Met een scherp mes het vlees van de botten snijden, ook de kleine filets aan de onderkant. Dunne uiteinden van vlees dubbelvouwen en kleine filets ertussen leggen. (Het vlees is dan overal ongeveer even dik.) Met houten cocktailprikkers vaststeken en tot gebruik afgedekt in de koelkast bewaren. Sjalotjes pellen en snipperen. In kommetje honing, azijn en vieux (of cognac) door elkaar roeren en honing oplossen.
Vlees 30 minuten tevoren uit de koelkast nemen. Inwrijven met zout, peper, tijm en kruidnagelpoeder. In een koekenpan de boter verhitten. Hierin het vlees in 5 minuten rondom bruin en rosé bakken. Uit pan nemen en in aluminiumfolie 5 minuten laten rusten. In achtergebleven braadvet sjalotjes 2 minuten bakken. Toevoegen: honingmengsel. Al roerende alle aanbaksels van bodem losroeren. Al roerende saus even laten koken. Op smaak brengen met peper. Vlees uit folie nemen, cocktailprikkers verwijderen en vlees schuin in plakjes van 1 centimeter snijden. Saus in juskom schenken en erbij geven.

2 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande december 1989

Kipfilet met sinaasappelsaus

KIPFILET MET SINAASAPPELSAUS

50 gram boter
4 enkele kipfilets
2 eetlepels Grand Marnier
1 ½ deciliter sinaasappelsap
½ deciliter gembersiroop
2 eetlepel sinaasappeljam
1 sinaasappel
2 theelepels aardappelmeel
zout
peper

In een koekenpan de boter verhitten. Kipfilets in 3 minuten aan beide kanten bruin bakken. Uit de pan nemen en aan het bakvet Grand Marnier toevoegen. Al roerende alle aanbaksels losmaken. Sinaasappelsap, gembersiroop en sinaasappeljam erdoor roeren en aan de kook brengen. Kipfilets in de saus leggen en met het deksel schuin op de pan nog 6 minuten zachtjes gaar laten worden, halverwege keren. Intussen sinaasappel wassen en in 4 mooie plakken snijden. Kipfilets uit de pan in folie warm houden. In een kopje aardappelmeel met 2 eetlepels water gladroeren. Al roerende toevoegen aan het sinaasappelmengsel. Op smaak brengen met zout en peper. Kipfilets op 4 borden leggen en saus erover schenken. Garneren met plakje sinaasappel. Serveren met aardappelkroketjes en witlof.

4 personen

voedingswaarde : 295 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande december 1989

Salade van krab, ei en artisjokharten

SALADE VAN KRAB, EI EN ARTISJOKHARTEN

1 ei
½ blikje artisjokharten (netto 400 gram)
1 blikje krab (netto 170 gram)
2 eetlepels cocktailsaus
3 eetlepels slagroom
1 eetlepel diepvries dille
½ theelepel suiker
5 takjes peterselie
zout
cayennepeper
8 grote bladeren eikenbladsla
citroensap

Ei in 10 minuten hard koken. Laten schrikken en laten afkoelen. In een vergiet de artisjokharten laten uitlekken. In vieren snijden. In zeef de krab laten uitlekken. In een kommetje cocktailsaus en slagroom door elkaar roeren. Dille en suiker erdoor roeren. Peterselie erboven fijnknippen. Op smaak afmaken met zout en cayennepeper. Slabladeren wassen en in een vergiet goed laten uitlekken. Ei pellen. Dooier en helft van eiwit heel fijn prakken.
Slabladeren over 2 borden verdelen. Artisjokharten en krab erover verdelen. Bestrooien met cayennepeper en enkele druppels citroensap. Geprakt ei rond krab leggen. Sausje nogmaals doorroeren en er in het midden over schenken. Serveren met stokbrood.

2 personen

voedingswaarde : 275 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande december 1989

Amandel-citroenmousse

AMANDEL-CITROENMOUSSE

½ eetlepel sherry
1 eetlepel citroensap
½ theelepel amandelaroma
1 theelepel citroenrasp
25 gram suiker
1 ½ deciliter slagroom
1 eetlepel amandelschaafsel
2 bitterkoekjes
½ citroen

In kom doen: sherry, citroensap, amandelaroma, citroenrasp, suiker en slagroom. Alles samen stijfkloppen. In koekenpan op laag vuur amandelschaafsel lichtbruin roosteren. Uit pan laten afkoelen. Bitterkoekjes in kleine stukjes snijden en door de mousse scheppen. Mousse in twee (champagne)coupes scheppen en tot gebruik in koelkast bewaren. Van citroen 4 dunne plakjes snijden en plakjes halveren.
Geschaafde amandelen over mousse strooien. Op rand van glazen schijfjes citroen steken.

2 personen

voedingswaarde : 370 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Allerhande december 1989

Varkenshaas met kersensaus

VARKENSHAAS MET KERSENSAUS

½ potje kersen op sap zonder pit (nettogewicht 350 gram)
½ deciliter rode wijn
1 eetlepel kersenjam
1 varkenshaas à 300 gram
zout
peper
1 theelepel mosterd
25 gram boter
1 theelepel aardappelmeel

In een zeef de kersen laten uitlekken. Intussen in pan rode wijn en kersenjam al roerende aan de kook brengen en blijven roeren tot de jam geheel is opgelost. Laten afkoelen.
Varkenshaasje inwrijven met zout, peper en mosterd. In een braadpan boter verhitten. Varkenshaasje rondom in 20 minuten bruin en gaar bakken. Varkenshaasje op een plank leggen en afdekken met aluminiumfolie. 5 Minuten laten rusten. Intussen 2 borden voorverwarmen. Aardappelmeel door jammengsel roeren. Al roerende aan bakvet toevoegen. Blijven roeren tot een gebonden saus ontstaat. De helft van de uitgelekte kersen erdoor mengen. Op smaak afmaken met zout en peper. Varkenshaasje schuin in dikke plakken snijden. Plakken varkenshaas op de warme borden rangschikken. Saus half over de plakken schenken. Serveren met broccoli en pasta.

2 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande december 1989

Broccoli-kaassoep

BROCCOLI-KAASSOEP

600 gram broccoli
1 ui
25 gram boter
1 teentje knoflook
½ eetlepel tijm
versgemalen zwarte peper
4 vleesbouillontabletten
1 liter volle melk
100 gram Gorgonzola
1 pakje Mon Chou

Broccoli schoonmaken. Rozetten in kleine roosjes verdelen. Stronken in dunne plakjes snijden. Ui pellen en snipperen. In een pan de boter verhitten en de ui 3 minuten fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Broccoli erdoor scheppen. Toevoegen: ½ liter water, tijm, peper en vleesbouillontabletten. Aan de kook brengen en broccoli in 15 minuten gaarkoken. Broccoli met vocht boven een andere pan door een zeef wrijven of in een keukenmachine pureren en weer terugdoen in de pan. ½ Liter koud water en de melk door broccolimengsel roeren. Soep laten afkoelen en tot gebruik in de koelkast zetten. Gorgonzola en Mon Chou in stukjes snijden en op kamertemperatuur laten komen.
Soep al roerende opnieuw verwarmen. Gorgonzola en Mon Chou toevoegen en al roerende laten smelten. Soep op smaak brengen met zout en peper. Serveren met zoute kaasstengels of partybroodjes.

10 personen

voedingswaarde : 175 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 10 minuten

gerechtsoort : soep

bron : Allerhande december 1989

Kalkoen-garnalensalade met kerrievinaigrette

KALKOEN-GARNALENSALADE MET KERRIEVINAIGRETTE

2 deciliter droge witte wijn
1 kippenbouillontablet
200 gram kalkoenfilet
2 stengels bleekselderij
½ grote rode paprika
3 zoetzure augurken
1 sjalotje
1 ½ deciliter zonnebloemolie
1 eetlepel milde kerriepoeder
1 theelepel ketoembar
½ deciliter vers citroensap
½ theelepel koenjit
1 theelepel witte basterdsuiker
1 theelepel scherpe mosterd
zout
versgemalen peper
4 kleine tomaten
150 gram garnalen (diepvries)

In pan 2 deciliter water en de wijn doen. Bouillontablet erboven verkruimelen. Kalkoenfilet erin leggen en in 10 minuten tegen de kook aan net gaar laten worden. Kalkoen in het kookvocht laten afkoelen. Intussen bleekselderij met dunschiller schillen en stengels in flinterdunne reepjes snijden. In pan ruim water aan de kook brengen. Paprika schoonmaken en 1 minuut in kokend water onderdompelen. Met schuimspaan uit de pan nemen en onder koud stromend water afspoelen. Goed laten uitlekken. Bleekselderijreepjes ½ minuut in kokend water onderdompelen. In vergiet doen en onder koud stromend water afspoelen. Goed laten uitlekken. Paprika in de lengte in flinterdunne reepjes snijden. Augurken in de lengte in plakjes snijden en ook in flinterdunne reepjes snijden. Augurken in de lengte in plakjes snijden en ook in flinterdunne reepjes snijden. Sjalotje pellen en snipperen. In een pannetje 1 eetlepel olie verhitten. Sjalotje, kerriepoeder en ketoembar toevoegen en 1 minuut zachtjes bakken. Van het vuur af citroensap en koenjit erdoor roeren. In een kommetje schenken en laten afkoelen. Rest van olie, suiker en mosterd erdoor kloppen. Op smaak afmaken met zout en peper. Tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten. Tomaten wassen en met scherp mesje dun schillen. Tomaatschillen oprollen tot ‘roosjes’ (Vruchtvlees wordt niet gebruikt.) Schil tijdens het oprollen telkens een kwartslag draaien. Met een scherp mes kalkoenfilet in de lengte halveren. Helften in heel dunne reepjes snijden. Kalkoen tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten.
In een grote kom kalkoen en garnalen door elkaar scheppen. Paprikareepjes, bleekselderij en augurk er luchtig doorheen scheppen. Kerrievinaigrette nogmaals goed doorkloppen en over 4 bordjes verdelen. Op elk bordje in het midden van de saus ¼ deel van de salade scheppen. Bovenop elk saladebordje een tomaatroosje leggen. Direct opdienen. Serveren met warme partybroodjes.

4 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 40 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande december 1989