zaterdag 17 april 2021

Katjangsaus (Indonesië)

KATJANGSAUS (PINDASAUS)

1 eetlepel margarine
1 kleine ui, heel fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngeperst
1 theelepel kentjoer
½ theelepel goela djawa (bruine suiker)
4 à 6 eetlepels pindakaas
santen (plak van 1 centimeter) of ¼ liter melk
zout
sambal oelek naar smaak


Ui, knoflook en kruiden licht in de margarine fruiten. De pindakaas toevoegen en al roerende telkens een klein scheutje water erbij doen, tot de saus licht gebonden is. Nu eventueel nog wat zoet en sambal naar smaak. De santen erin laten smelten, of als u melk gebruikt deze na de pindakaas toevoegen en daarna zonodig nog wat water. Pindasaus op een spaarbrander warm houden, omdat deze saus gemakkelijk aanbrandt.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : saus

bron : De rijsttafel thuis : Indonesische en Chinese gerechten / A. G. J. Flach-te Velde en T. de Lang-van Vugt

Sajoer Menir (Indonesië)

SAJOER MENIR (SPINAZIESOEP)

500 gram spinazie
1 blikje maïs
2 bouillonblokjes
1 kleine ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngeperst
½ theelepel temoe koentji (geurige wortelstok)
zout
sambal oelek naar smaak


De spinazie wassen en uit laten lekken. 3 Deciliter water aan de kook brengen zonder de spinazie en de maïs een paar minuten mee laten koken. De maïs eruit halen en de spinazie toevoegen. Als deze gaar is, de maïskorrels weer erbij doen. Nog heel even laten prutteren.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De rijsttafel thuis : Indonesische en Chinese gerechten / A. G. J. Flach-te Velde en T. de Lang-van Vugt

Ikan Boemboe Ketjap (Indonesië)

IKAN BOEMBOE KETJAP

400 gram van een vette vissoort, bijvoorbeeld zeepaling of makreel
1 eetlepel margarine
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngeperst
3 eetlepels ketjap
1 eetlepel citroensap
zout
sambal oelek naar smaak


De vis schoonmaken en in grote stukken snijden, maar niet koken. Ui en knoflook in margarine licht fruiten. Ketjap, citroensap, zout en desgewenst sambal oelek toevoegen en de saus al roerend een ogenblik doorkoken. Ten slotte een kwart liter water bijgieten, de stukken vis in de saus leggen en het gerecht met gesloten deksel langzaam gaar stoven, maar niet droog laten worden.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : visgerecht

bron : De rijsttafel thuis : Indonesische en Chinese gerechten / A. G. J. Flach-te Velde en T. de Lang-van Vugt

Saté Kakap (Indonesië)

SATÉ KAKAP

250 gram gefileerde kabeljauw (de vertaling van Kakap is snapper), in stukjes van 2 centimeter gesneden
2 eetlepels ketjap
1 eetlepel citroensap
zout
peper


Alle ingrediënten in een kom goed door elkaar mengen en minstens een uur laten staan. Rijg aan 18 satépennen ongeveer vijf stukjes vis en wel zo dat de stukjes vis elkaar niet raken en de punt van de pen vrij blijft. De pennen tot het roosteren koel wegzetten. Vis langzamer roosteren dan vlees en voor het aanrijgen eventueel eerst een paar minuten stoven in ketjap met citroensap. Serveren met ketjapsaus.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : visgerecht

bron : De rijsttafel thuis : Indonesische en Chinese gerechten / A. G. J. Flach-te Velde en T. de Lang-van Vugt

Babi Ketjap (Indonesië)

BABI KETJAP

250 gram varkensvlees (hamlappen)
50 gram margarine
3 sjalotjes, fijngesneden
2 teentjes knoflook
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel ketoembar
½ theelepel djinten
2 kemirinoten, fijngestampt
1 eetlepel bruine basterdsuiker
1 eetlepel citroensap
3 eetlepels ketjap


Teentje knoflook persen, met de fijngesneden sjalotjes en kruiden in de margarine lichtgeel van kleur fruiten. Het vlees in stukjes snijden en al roerende een paar minuten meebakken. Als laatste suiker, citroensap en ketjap toevoegen en het gerecht op een laag vuur laten sudderen tot het vlees gaar is. Zonodig wat water toevoegen, zodat het gerecht niet te droog wordt.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De rijsttafel thuis : Indonesische en Chinese gerechten / A. G. J. Flach-te Velde en T. de Lang-van Vugt

Koe Loe Joek-saus (Indonesië)

KOE LOE JOEK-SAUS

1 blik fruitcocktail (½ liter)
2 eetlepels tomatenketchup
1 eetlepel aardappelmeel
beetje citroensap


Laat het fruit uitlekken, vang het sap op. Verhit het sap met de tomatenpuree in een pannetje. Hak de vruchtjes fijn en voeg die toe met een beetje citroensap. Maak het aardappelmeel met een beetje water aan en bind de saus ermee.
Serveer deze saus bij Koe loe joek. Lekker met een frisse salade en rijst.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : saus

bron : Chinees en Indisch / Mary Brückel-Beiten, Tineke de Lang-Van Vugt

Foe Yong Hay (Indonesië)

FOE YONG HAY (KRABOMELET)

4 eieren
1 blikje krab
1 fijngesneden ui
1 geperst teentje knoflook
zout
peper
snufje ve-tsin
100 gram gesneden soepgroenten
beetje olie


Klop de eieren los in een grote kom. Laat de krab uitlekken en pluk hem met een vork uit elkaar. Meng alle ingrediënten door de losgeklopte eieren. Voeg peper en zout naar smaak toe. Bak in een beetje olie één grote of vier kleine omeletten.
Geef er een pittige saus naar keuze bij met rijst en komkommersalade.
Tip: In plaats van krab kan men dit gerecht ook met garnalen bereiden.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Chinees en Indisch / Mary Brückel-Beiten, Tineke de Lang-Van Vugt

Komkommersalade met ananas en krab (Indonesië)

KOMKOMMERSALADE MET ANANAS EN KRAB

1 komkommer
1 klein blikje ananasstukjes
1 rode paprika (in reepjes gesneden)
1 fijngesneden ui
1½ deciliter azijn
2 eetlepels suiker
zout
1 blikje krab


Snijd de komkommer in plakjes, laat de ananas en de krab uitlekken, haal de krab met een vork uit elkaar. Roer de ui, de azijn, de suiker en het zout door elkaar. Leg de plakjes komkommer, stukjes ananas en reepjes paprika erin. Laat dit een half uur in de koelkast staan. Giet de azijn weg en meng er de krab door.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : salade

bron : Chinees en Indisch / Mary Brückel-Beiten, Tineke de Lang-Van Vugt