zaterdag 21 december 2019

Passievruchtenpudding met exotische vruchtensaus

PASSIEVRUCHTENPUDDING MET EXOTISCHE VRUCHTENSAUS

3 blaadjes witte gelatine
2 passievruchten
2 deciliter tropische vruchtensap
4 eetlepels suiker
3 eetlepels passievruchtenlimonadesiroop (of passievruchtenlikeur)
1 ei
1/8 liter slagroom
1 pakje mikado’s (koekjes van LU)
½ theelepel aardappelmeel
6 gouden chocoladepastilles


In kom met ruim koud water gelatine in 10 minuten weken. Passievruchten halveren. Vruchtvlees eruit scheppen. In mengbeker doen: vruchtvlees van passievruchten, 1 deciliter tropische vruchtensap en 3 eetlepels suiker. In 1 minuut pureren tot gladde saus. In steelpan schenken. Al roerende verhitten. Gelatine goed uitknijpen en van vuur af al roerende in passievruchtenmengsel oplossen. 1 Eetlepel passievruchtenlimonadesiroop erdoor roeren. Tot lauw laten afkoelen. 2 Soufflépotjes met een inhoud van 2 deciliter met ½ eetlepel gelatinemengsel bestrijken. Rest van gelatinemengsel laten afkoelen. Intussen ei splitsen (Dooier wordt niet gebruikt.) In kom eiwit stijfkloppen. In andere kom slagroom half stijf kloppen. Met garde scheutje voor scheutje passievruchtenmengsel erdoor kloppen. Slagroom-passievruchtenmengsel voorzichtig door eiwit scheppen. Chocoladekant van mikado’s op lengte van zijkant schaaltjes afbreken en in soufflépotjes naast elkaar tegen zijkant leggen. Soufflépotjes vullen met passievruchtenroommengsel. In koelkast pudding in 3 uur laten opstijven. Intussen in steelpan 1 deciliter tropische vruchtensap met 1 eetlepel suiker zachtjes aan de kook brengen. In kopje aardappelmeel met 2 eetlepels passievruchtenlimonadesiroop tot glad papje roeren. Al roerende aan vruchtensap toevoegen. Blijven roeren tot licht gebonden saus. Laten afkoelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Op soufflépotjes bordjes leggen. Samen keren. Even schudden. Pudding op bordje laten glijden. 3 Eetlepels saus half over pudding op bordje scheppen. Garneren met pastilles en 2 hulstblaadjes. Rest van saus overdoen in sauskom. Apart erbij geven.

2 personen

gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip Kerst 1986

Zweedse kaassnacks (Zweden)

ZWEEDSE KAASSNACKS

100 gram verse roomkaas (Mon Chou of Rederijkertje)
1 eetlepel koffieroom
zout
peper
1 grote sinaasappel
4 sneetjes knäckebröd
8 gepelde walnoten
stukje groene paprika


Roer de verse roomkaas uit met de koffieroom. Breng het op smaak met zout en peper. Snijd de geschilde sinaasappel in 8 dunne plakken. Besmeer de sneetjes knäckebröd met de roomkaas en zaag ze voorzichtig doormidden. Leg op ieder sneetje 1 plak sinaasappel. Garneer e snacks met een gepelde walnoot en een reepje paprika

4 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Tip Kerst 1986

Caramelaardappelen

CARAMELAARDAPPELEN

750 gram voorgekookte krielaardappelen
zout
3 eetlepels olie
3 eetlepels suiker


Schaal voorverwarmen. In grote koekenpan olie verhitten. Suiker toevoegen en laten smelten (niet bruin laten worden!). Aardappelen toevoegen en in 15 minuten zachtjes goudbruin bakken. Af en toe omscheppen. Overdoen in warme schaal.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 10 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip Kerst 1986