zondag 13 november 2022

Ormeaux au Beurre breton (Bretagne, Frankrijk)

ORMEAUX AU BEURRE BRETON (ZEEOREN MET BRETONSE BOTER)

1 sjalotje
Muscadet
12 grote of 18 middelgrote zeeoren
boter
200 gram gezouten boter
1 teen knoflook
1 eetlepel peterselie
peper


Hak een sjalotje heel fijn en laat het 3 of 4 uur marineren in Muscadet.
Maak 12 grote of 18 middelgrote zeeoren open, maak ze schoon, laat ze mals worden door ze 30 seconden lang plat te slaan en bak ze bruin in gewone boter. Laat ze uitlekken en leg ze in een ovenschaal.
Roer door het sjalotje 200 gram gezouten boter, een fijngestampte teen knoflook, 1 eetlepel zeer fijn gehakte peterselie en wat peper. Verdeel dit mengsel over de zeeoren en zet ze 5 minuten in een matig hete oven (200°C). Serveer ze onmiddellijk.

6 personen

gebied : Bretagne, Frankrijk
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Noord-Atlantisch viskookboek / Alan Davidson

Blanc de Seiche grillé (Charente-Maritime, Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk)

BLANC DE SEICHE GRILLÉ (GEGRILDE ZEEKAT)

Dit is een gerecht uit Charente-Maritime, waarvoor u tamelijk grote inktvissen nodig hebt.

tamelijk grote zeekatten
zout
peper
grote klont boter


Maak de lijven goed schoon en pel ze zorgvuldig, zodat u uitsluitend wit vlees overhoudt. Deze stukken vlees moeten dan behoedzaam ongeveer een half uur boven gloeiende houtskool of onder de grill geroosterd worden. Ze mogen niet te dicht bij de hittebron liggen.
Bestrooi de stukken zeekat met zout en peper. Laat een grote klont boter smelten in een pan, leg er de stukken zeekat in en roer tot ze allemaal met een glimmend laagje bedekt zijn.

gebied : Charente-Maritime, Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Noord-Atlantisch viskookboek / Alan Davidson