maandag 16 januari 2023

Shahi Tukda (India)

SHAHI TUKDA (INDIAAS BROODSCHOTELTJE)

Deze zoete ovenschotel sluit aan bij de rijke tradities van de keuken van de mogols: hij is op smaak gebracht en gekleurd met saffraan.

snufje saffraandraadjes
1½ deciliter slagroom, plus extra om erbij te serveren
1½ deciliter melk
50 gram fijne kristalsuiker
zaad van 3 groene kardemompeulen
½ kaneelstokje
40 gram gedroogde zuidvruchten, bijvoorbeeld abrikozen, mango’s en vijgen, kleingesneden
90 gram ghee of 6 eetlepels plantaardige of arachideolie
6 sneetjes witbrood, korsten verwijderd, in driehoekjes gesneden
versgeraspte nootmuskaat


Rooster de saffraandraadjes enkele tellen in een droge pan op hoog vuur en schep ze voortdurend om tot het aroma vrijkomt. Neem ze direct uit de pan.
Schenk de slagroom en melk in de pan. Voeg de suiker, het kardemomzaad, kaneelstokje, de zuidvruchten en de saffraandraadjes toe. Verwarm het geheel op matig tot hoog vuur al roerend tot de suiker is opgelost en er kleine luchtbelletjes langs de rand ontstaan. Neem de pan van het vuur en laat de saffraan minstens 15 minuten trekken in de warme melk.
Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal van 18 x 25 centimeter licht in.
Verhit een derde van de ghee in een grote koekenpan op matig tot hoog vuur. Leg zoveel mogelijk driehoekjes brood naast elkaar in de pan en bak ze aan beide kanten goudbruin. Neem ze uit de pan en laat ze uitlekken op verkreukeld keukenpapier. Voeg indien nodig extra ghee toe en bak de rest van het brood net zo.
Leg de driehoekjes brood in de ovenschaal en schenk het roommengsel erover (verwijder eerst het kaneelstokje). Zet de schaal 20 minuten in de oven tot het gerecht goudbruin is. Laat het even staan en rasp er dan wat nootmuskaat over. Serveer de broodschotel warm en geef er stijfgeklopte slagroom bij.

4 - 6 personen

gebied : India
gerechtsoort : nagerecht

bron : De keuken van India / Beverly Leblanc

Mumbai tosti (Mumbai, Maharashtra, India)

MUMBAI TOSTI

Als je nog nooit de beroemde Mumbai tosti hebt gegeten, wordt het de hoogste tijd. Dit is zó lekker. Met boter bestreken zacht witbrood belegd met gekruide aardappels, groenten en de essentiële munt-koriandersaus… Dit is een sandwich die je zou verwachten van een spannende stad als Mumbai. De tosti’s worden vaak geserveerd als een eenvoudige sandwich, maar de met boter bestreken, geroosterde versie is het helemaal! Als je aardappelcurry hebt gemaakt en nog wat restjes overhebt, kun je ook deze voor de tosti’s gebruiken.

AARDAPPELVULLING
2 – 3 eetlepels ghee of plantaardige ghee
1 theelepel komijnzaad
10 verse (of vers ingevroren) curryblaadjes
1 ui, fijngesneden
2 – 3 groene chilipepers, in ringetjes
½ theelepel kurkumapoeder
1 theelepel chilipoeder (optioneel)
1 eetlepel knoflook-gemberpasta
2 aardappels, geschild en in blokjes
zout
versgemalen zwarte peper
3 eetlepels fijngehakte koriander

150 milliliter munt-koriandersaus, zonder yoghurt
4 sneetjes witbrood
4 plakjes cheddar of andere kaas naar keuze
8 plakjes tomaat
8 plakjes komkommer
8 reepjes rode paprika
8 plakjes rode ui
boter, om in te bakken


Verhit voor de aardappelvulling de ghee in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg het komijnzaad en de curryblaadjes toe en bak ongeveer 30 seconden in de hete boter. Voeg de fijngesneden ui toe en bak ongeveer 5 minuten, tot de ui zacht is. Voeg de chilipepers, het kurkumapoeder, eventueel het chilipoeder en de knoflook-gemberpasta toe. Roer alles goed door en voeg de aardappelblokjes toe. Schenk er zoveel water bij dat alles is bedekt en laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken, tot de aardappelblokjes gaar en vrij droog zijn. Breng op smaak met zout en zwarte peper en roer de fijngesneden koriander erdoor. Laat iets afkoelen.
Bestrijk elk sneetje brood met de munt-koriandersaus. Bestrijk twee sneetjes brood met het aardappelmengsel. Beleg deze sneetjes elk met 2 plakjes kaas, 4 plakjes tomaat, 4 plakjes komkommer, 4 reepjes paprika en 4 plakjes rode ui. Leg de overige sneetjes brood erbovenop.
Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg twee flinke eetlepels boter toe en bak hierin de tosti’s. Keer ze voorzichtig om zodra de onderkant bruin is en bak ook de andere kant bruin. Serveer direct.

2 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gebied : Mumbai, Maharashtra, India
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : The Curry Guy complete : Meer dan 200 curry’s, tandoorimaaltijden en bijgerechten uit de Indiase keuken / Dan Toombs

Paratha's met chilipeper-kaasvulling (India)

PARATHA’S MET CHILIPEPER-KAASVULLING

Deze paratha’s zijn geïnspireerd op Seema Pankhania’s epische recept voor Mob Kitchen, dat echt helpt als je een kater hebt. Dit recept is wat alledaagser – lichte, luchtige kaasparatha’s die zo zacht zijn dat je ze kunt dubbelvouwen en in je curry kunt dopen. Makkelijk in elkaar te flansen en perfect met Gebakken bloemkool met mosterd, chilipeper & citroen of Kikkererwten met tamarinde, boerenkool & gember.

220 gram bloem
100 milliliter kokend water
40 gram yoghurt
flinke snuf zeezoutvlokken
80 gram oude cheddar of Goudse kaas, geraspt
1 rode chilipeper, fijngesneden
boter, om in te bakken


Roer met een houten lepel in een grote kom de bloem, het kokend water, de yoghurt en het zout door elkaar, tot je een deeg hebt. Kneed het als het wat afgekoeld is 5 minuten door en leg het terug in de kom. Dek af en laat het deeg 30 minuten rusten.
Schep de kaas en chilipeper door elkaar en zet apart.
Verdeel het deeg in 8 porties (halveer, halveer en halveer) en rol elk deel uit op een met bloem bestoven aanrecht, tot een cirkel die iets groter is dan je handpalm. Houd de deegcirkel in je open hand, schep er ongeveer een eetlepel van het kaas-chilipepermengsel op, vouw de zijkanten omhoog, over de vulling, en draai dicht, zodat je een net pakketje hebt. Druk de draai in het deeg wat aan, leg het pakketje op het aanrecht en rol het deeg weer uit, tot het ongeveer 2 millimeter dik is en zo groot als een schoteltje.
Verhit ½ theelepel boter in een koekenpan op matig vuur. Leg de paratha erin als de boter schuimt. Bak ongeveer 1½ minuut aan elke kant tot hij mooi goudbruin is.
Als de eerste paratha in de pan ligt, maak je de volgende – je hebt 3 – 4 minuten de tijd om die te rollen, vullen en weer te rollen. Is de eerste paratha gaar, leg hem dan op een schone theedoek en vouw de theedoek eroverheen, zodat hij warm blijft terwijl je de rest bakt. Voeg voor je een nieuwe bakt steeds ½ theelepel boter toe (en eventueel wat extra voor je de tweede bakt). Houd ze warm in de dicht gevouwen theedoek en dien ze heet op.

2 personen

voor- / bereidingstijd : 50 / 30 minuten

gebied : India
gerechtsoort : brunchgerecht

bron : India Express : 75 Vega(n) en visrecepten voor elke dag / Rukmini Iyer