maandag 16 januari 2023

Paratha's met chilipeper-kaasvulling (India)

PARATHA’S MET CHILIPEPER-KAASVULLING

Deze paratha’s zijn geïnspireerd op Seema Pankhania’s epische recept voor Mob Kitchen, dat echt helpt als je een kater hebt. Dit recept is wat alledaagser – lichte, luchtige kaasparatha’s die zo zacht zijn dat je ze kunt dubbelvouwen en in je curry kunt dopen. Makkelijk in elkaar te flansen en perfect met Gebakken bloemkool met mosterd, chilipeper & citroen of Kikkererwten met tamarinde, boerenkool & gember.

220 gram bloem
100 milliliter kokend water
40 gram yoghurt
flinke snuf zeezoutvlokken
80 gram oude cheddar of Goudse kaas, geraspt
1 rode chilipeper, fijngesneden
boter, om in te bakken


Roer met een houten lepel in een grote kom de bloem, het kokend water, de yoghurt en het zout door elkaar, tot je een deeg hebt. Kneed het als het wat afgekoeld is 5 minuten door en leg het terug in de kom. Dek af en laat het deeg 30 minuten rusten.
Schep de kaas en chilipeper door elkaar en zet apart.
Verdeel het deeg in 8 porties (halveer, halveer en halveer) en rol elk deel uit op een met bloem bestoven aanrecht, tot een cirkel die iets groter is dan je handpalm. Houd de deegcirkel in je open hand, schep er ongeveer een eetlepel van het kaas-chilipepermengsel op, vouw de zijkanten omhoog, over de vulling, en draai dicht, zodat je een net pakketje hebt. Druk de draai in het deeg wat aan, leg het pakketje op het aanrecht en rol het deeg weer uit, tot het ongeveer 2 millimeter dik is en zo groot als een schoteltje.
Verhit ½ theelepel boter in een koekenpan op matig vuur. Leg de paratha erin als de boter schuimt. Bak ongeveer 1½ minuut aan elke kant tot hij mooi goudbruin is.
Als de eerste paratha in de pan ligt, maak je de volgende – je hebt 3 – 4 minuten de tijd om die te rollen, vullen en weer te rollen. Is de eerste paratha gaar, leg hem dan op een schone theedoek en vouw de theedoek eroverheen, zodat hij warm blijft terwijl je de rest bakt. Voeg voor je een nieuwe bakt steeds ½ theelepel boter toe (en eventueel wat extra voor je de tweede bakt). Houd ze warm in de dicht gevouwen theedoek en dien ze heet op.

2 personen

voor- / bereidingstijd : 50 / 30 minuten

gebied : India
gerechtsoort : brunchgerecht

bron : India Express : 75 Vega(n) en visrecepten voor elke dag / Rukmini Iyer

Geen opmerkingen: