maandag 16 januari 2023

Shahi Tukda (India)

SHAHI TUKDA (INDIAAS BROODSCHOTELTJE)

Deze zoete ovenschotel sluit aan bij de rijke tradities van de keuken van de mogols: hij is op smaak gebracht en gekleurd met saffraan.

snufje saffraandraadjes
1½ deciliter slagroom, plus extra om erbij te serveren
1½ deciliter melk
50 gram fijne kristalsuiker
zaad van 3 groene kardemompeulen
½ kaneelstokje
40 gram gedroogde zuidvruchten, bijvoorbeeld abrikozen, mango’s en vijgen, kleingesneden
90 gram ghee of 6 eetlepels plantaardige of arachideolie
6 sneetjes witbrood, korsten verwijderd, in driehoekjes gesneden
versgeraspte nootmuskaat


Rooster de saffraandraadjes enkele tellen in een droge pan op hoog vuur en schep ze voortdurend om tot het aroma vrijkomt. Neem ze direct uit de pan.
Schenk de slagroom en melk in de pan. Voeg de suiker, het kardemomzaad, kaneelstokje, de zuidvruchten en de saffraandraadjes toe. Verwarm het geheel op matig tot hoog vuur al roerend tot de suiker is opgelost en er kleine luchtbelletjes langs de rand ontstaan. Neem de pan van het vuur en laat de saffraan minstens 15 minuten trekken in de warme melk.
Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal van 18 x 25 centimeter licht in.
Verhit een derde van de ghee in een grote koekenpan op matig tot hoog vuur. Leg zoveel mogelijk driehoekjes brood naast elkaar in de pan en bak ze aan beide kanten goudbruin. Neem ze uit de pan en laat ze uitlekken op verkreukeld keukenpapier. Voeg indien nodig extra ghee toe en bak de rest van het brood net zo.
Leg de driehoekjes brood in de ovenschaal en schenk het roommengsel erover (verwijder eerst het kaneelstokje). Zet de schaal 20 minuten in de oven tot het gerecht goudbruin is. Laat het even staan en rasp er dan wat nootmuskaat over. Serveer de broodschotel warm en geef er stijfgeklopte slagroom bij.

4 - 6 personen

gebied : India
gerechtsoort : nagerecht

bron : De keuken van India / Beverly Leblanc

Geen opmerkingen: