donderdag 27 juni 2019

Tempé met waterkers en soja-sinaasappeldressing

TEMPÉ MET WATERKERS EN SOJA-SINAASAPPELDRESSING

500 gram tempé, in kleine blokjes
2 eetlepels zonnebloemolie
4 bosjes waterkers, zonder steeltjes
2 eetlepels sesamzaad, geroosterd
1 centimeter gemberwortel, geschild en fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
0,5 deciliter sojasaus
2 eetlepels sesamolie
1 deciliter sinaasappelsap, versgeperst


Verhit de olie in een pan en bak de tempé in 3 minuten goudbruin.
Voeg de waterkers toe en roerbak tot deze slap wordt.
Verwarm de sesamzaadjes kort mee.
Maak een dressing van de gemberwortel, knoflook, sojasaus, sesamolie en het sinaasappelsap.
Verdeel het tempémengsel over 4 borden en besprenkel met de dressing.
Lekker met rijst.

4 personen

voedingswaarde : 370 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Lekker gezond juni / juli 2001

Venkelrisotto

VENKELRISOTTO

2 venkelknollen
300 gram risottorijst
1 takje verse rozemarijn
3 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook, gehakt
900 milliliter groentebouillon
zout
peper
2 vleestomaten, in plakjes


Maak de venkelknollen schoon. Snijd 1 venkelknol in de lengte in 4 plakken en kook deze in weinig water in ongeveer 2 minuten beetgaar. Snijd vervolgens de andere knol in vieren verwijder de kern en hak de kwarten in kleine blokjes. Snijd de rozemarijn fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een ruime kookpan en fruit kort de venkelblokjes, knoflook en rozemarijn. Voeg de rijst toe en fruit deze ongeveer 2 minuten mee. Blus met 1/3 van de bouillon en kook langzaam tot het vocht geheel is opgenomen. Breng op smaak met zout en peper. Voeg weer bouillon toe en laat dit geheel opnemen. Herhaal dit tot de gewenste gaarheid is bereikt. Rooster de tomaatplakjes en de venkelplakjes op de grillpan in de resterende olijfolie. Serveer bij de risotto.

4 personen

voedingswaarde : 210 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 25 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Lekker Gezond juni / juli 2001

Vegetarische aardbei-sinaasappelsalade

VEGETARISCHE AARDBEI-SINAASAPPELSALADE

500 gram aardbeien, gehalveerd
2 sinaasappelen
2 eetlepels witte vermout (of Pernod)
1 eetlepel balsamicoazijn
2 eetlepels munt, fijngesneden


Schil de sinaasappelen dik en snijd het vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Halveer de sinaasappelpartjes.
Schep de aardbeien en sinaasappel door elkaar.
Meng de vermout (of Pernod) met de azijn en munt en schep dit door het sinaasappelmengsel.
Verdeel dit over 4 diepe bordjes.

4 personen

voedingswaarde : 65 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 10 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Lekker Gezond juni / juli 2001