zaterdag 8 oktober 2022

Warme aardappelsalade met hazelnoten

WARME AARDAPPELSALADE MET HAZELNOTEN

750 gram Bintjes
½ kruidenbouillontablet
25 gram hazelnoten
1 sjalotje
2 eetlepels (witte wijn)azijn
½ eetlepel scherpe Dijonmosterd
½ theelepel citroenrasp (Baukje)
zout
peper
1 theelepel tijm
6 eetlepels olie
5 takjes peterselie


Aardappels schillen, wassen en in blokjes van gelijke grootte snijden. In pan 2 deciliter water met het halve kruidenbouillontablet aan de kook brengen. Hierin de aardappelblokjes in 10 minuten gaar, maar niet kapot koken. Intussen hazelnoten grof hakken. Sjalotje pellen en heel fijn snipperen. In een kom de azijn, de mosterd, het citroenrasp, het zout, de peper en de tijm door elkaar roeren. 5 eetlepels olie erdoor kloppen. Peterselie erboven fijnknippen. Het fijngesnipperde sjalotje erdoor roeren. In koekenpan 1 eetlepel olie verhitten. Hazelnoten al roerend in 1 minuut goudbruin bakken. Aardappelblokjes afgieten en in een slaschaal doen. Vinaigrette erdoor scheppen. Hazelnoten erover strooien. Direct opdienen.
Lekker bij een varkenshaasje.

4 personen

voedingswaarde : 325 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande oktober 1988

Mini-röstikoekjes met kerrie

MINI-RÖSTIKOEKJES MET KERRIE

750 gram (super)Bintjes
1 ui
1 eetlepel boter of margarine
1 eetlepel kerriepoeder
zout
peper
1 deciliter olie


Onder stromend water aardappels schoonboenen. In een pan met ruim water aardappels in 15 minuten half gaar koken. Aardappels afgieten en direct met een puntig mesje pellen. Aardappels helemaal koud laten worden. Aardappels boven een kom grof raspen. Ui pellen en snipperen. In een pan de boter verhitten. Ui met de kerriepoeder 3 minuten zachtjes bakken. Uimengsel door de geraspte aardappels scheppen. Op smaak brengen met zout en peper.
In een koekenpan met een antiaanbaklaag de helft van de olie verhitten. Met een eetlepel bergjes van het aardappelmengsel in de pan scheppen en met de achterkant van de lepel goed aandrukken tot stevige rondjes. In 2 minuten goudbruin bakken. Röstikoekjes keren en in nog 3 minuten onderkant goudbruin bakken. Röstikoekjes in een warme schaal scheppen en warm houden. Op dezelfde manier van de rest van het aardappelmengsel röstikoekjes bakken. Lekker bij kip.

4 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 15 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande oktober 1988

Gebakken geitenkaas met gembersaus

GEBAKKEN GEITENKAAS MET GEMBERSAUS

2 plakken rechthoekige korstloze geitenkaas à 100 gram
3 eetlepels bloem
6 eetlepels paneermeel
3 bolletjes gember
2 deciliter appelsap
zout
peper
½ eetlepel aardappelmeel
50 gram boter of margarine


Plakken kaas diagonaal halveren. In diep bord bloem met 5 eetlepels water tot glad papje roeren. Op plat bord paneermeel strooien. Kaas eerst door bloempapje halen, daarna door paneermeel wentelen. Tot gebruik in koelkast zetten. Gember in kleine stukjes snijden. In steelpan doen: appelsap, gember, zout en peper. Aan de kook brengen. In kopje aardappelmeel met 1 eetlepel water tot glad papje roeren. Al roerende aan gembermengsel toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Laten afkoelen.
In koekenpan boter verhitten. Kaas in 5 minuten goudbruin bakken. Halverwege keren. Intussen saus verwarmen. Kaas op 4 borden leggen. Saus ernaast scheppen.
Lekker met geroosterd brood en gemengde groenten.

4 personen

voedingswaarde : 360 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 10 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip oktober 1987

Kerrierijst met groene kool

KERRIERIJST MET GROENE KOOL

1 zakje krokamix (van sojabonen)
1 ui
2 eetlepels olie
1 eetlepel kerriepoeder
1 teentje knoflook
150 gram (parboiled) rijst
½ kruidenbouillontablet
¼ groene kool (250 gram)
1 appel
2 eetlepels rozijnen
1 eetlepel ketjap asin


In kom krokamix en 1½ deciliter water door elkaar roeren. 5 Minuten laten staan. Intussen ui pellen en snipperen. In braadpan olie verhitten. Ui en kerriepoeder 2 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Rijst erdoor scheppen en 1 minuut meebakken. Krokamix, 2½ deciliter water en bouillontablet erdoor roeren. Met deksel op pan 5 minuten zachtjes koken. Intussen groene kool in dunne reepjes snijden. In vergiet wassen en laten uitlekken. Groene kool door rijst scheppen, nog 10 minuten zachtjes koken. Intussen appel schillen, klokhuis verwijderen en in stukjes snijden. Appel en rozijnen door rijstmengsel scheppen. Nog 5 minuten zachtjes koken. Op smaak brengen met ketjap.

2 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Tip oktober 1987

Gemengde vruchten met citroensiroop

GEMENGDE VRUCHTEN MET CITROENSIROOP

1½ kiwi
8 blauwe druiven
2 schijven ananas (uit blik)
¼ kleine (net)meloen
1 rode zoetzure appel
1½ eetlepel citroensap
1 eetlepel citroenlimonadesiroop
2 kleine bananen


Kiwi’s dun schillen en in dunne plakjes snijden. Druiven wassen en van trosje halen. Halveren en pitten verwijderen. Ananasschijven in drieën snijden. Met lepel uit meloen pitjes scheppen. Vruchtvlees van schil lossnijden. Meloen in schijven snijden. Appel wassen en klokhuis verwijderen. Bananen pellen. Appel en banaan besprenkelen met ½ eetlepel citroensap. In kommetje doen: 1 eetlepel citroensap, limonadesiroop en 1 eetlepel koud water. Door elkaar roeren.
Appel in dunne schijven snijden. Bananen in dunne plakjes snijden. Over midden van platte schaal dakpansgewijs kiwiplakjes leggen. Aan 1 kant hiervan achtereenvolgens druiven en ananas schikken. Aan andere kant appel en meloen rangschikken. Rondom vruchten dakpansgewijs plakjes banaan leggen. Citroenlimonademengsel erover sprenkelen.

4 personen

voedingswaarde : 115 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip oktober 1986

Avocado gevuld met mandarijnsalade

AVOCADO GEVULD MET MANDARIJNSALADE

1 blikje mandarijnpartjes (nettogewicht 310 gram)
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels medium sherry
cayennepeper
3 kleine rijpe avocado’s


Boven kom in zeef mandarijntjes laten uitlekken. In kom doen: 2 eetlepels mandarijnensap, 1 eetlepel citroensap, sherry en snufje cayennepeper. Door elkaar roeren.
2 Avocado’s in lengte halveren. Pitten verwijderen. Snijvlakken inwrijven met rest van citroensap. 1 Avocado schillen en in lengte halveren. Pit verwijderen. In stukjes snijden. Aan sherrymengsel mandarijntjes en avocadostukjes toevoegen. Door elkaar scheppen. Op 4 bordjes avocadohelften zetten. Hoog opvullen met mandarijnmengsel.

4 personen

voedingswaarde : 150 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip oktober 1986