woensdag 11 augustus 2021

Pittige hete chocolademelk (Colombia)

PITTIGE HETE CHOCOLADEMELK

Gebruik voor het beste resultaat een chocolatier; dit is een metalen beker die je op het fornuis kunt zetten, met een bijbehorende houten garde … maar u kunt hem ook zonder dat maken.

2½ deciliter melk
choco-laitsticks, of pure couverture
1 - 2 theelepels geraspte verse gemberwortel
¼ - ½ rode of groene chilipeper, zonder de zaadjes fijngehakt
3 theelepels rietsuiker of bruine basterdsuiker


Breng de melk rustig tegen de kook aan. Voeg de chocolade of couverture, de gember, gehakte chilipeper en suiker toe.
Roer tot de chocolade is gesmolten, draai het vuur laag en klop de melk als u de chocolatier gebruikt, met de houten ‘mixer’ tussen de handpalmen schuimig. U kunt ook een gewone garde gebruiken en de chocolademelk schuimig kloppen. Dien hem direct op.

Voor 2½ deciliter.

voor- / bereidingstijd : 2 / 5 minuten

gebied : Colombia
gerechtsoort : drank

bron : De groene wereldkeuken : Inspirerende recepten voor een dagje zonder vlees / Troth Wells

Papajaroom met cassislikeur (Brazilië)

PAPAJAROOM MET CASSISLIKEUR

1 papaja (rijp / diep oranje)
4 bollen vanille-ijs
crème de cassis


Snijd de papaja doormidden, schep de pitten eruit, schil de helften en snijd ze in blokjes.
Pureer de papaja met het ijs in een blender.
Verdeel de papajaroom over de schaaltjes en schep er naar smaak 1 - 2 theelepels likeur op. Dien het direct op.

2 - 4 personen

bereidingstijd : 10 minuten

gebied : Brazilië
gerechtsoort : nagerecht

bron : De groene wereldkeuken : Inspirerende recepten voor een dagje zonder vlees / Troth Wells

Salsa (Latijns-Amerika)

SALSA

1 rode ui, in dunne ringen
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 rode chilipeper, van zaadjes en zaadlijsten ontdaan, fijngehakt
1 blik tomatenblokjes
1 rode paprika, zonder de zaadlijsten fijngehakt
2 eetlepels fijngesneden koriander
citroen- of limoensap, naar smaak
olijfolie
zout
peper


Doe alle ingrediënten in een blender en pureer ze glad. Breng de saus nogmaals op smaak met zout en peper en bewaar hem in een gesloten fles in de koelkast.

Voor ½ liter

bereidingstijd : 10 minuten

gebied : Latijns-Amerika
gerechtsoort : saus

bron : De groene wereldkeuken : Inspirerende recepten voor een dagje zonder vlees / Troth Wells

Zoete aardappelkoekjes met kaas (Zuid-Afrika)

ZOETE AARDAPPELKOEKJES MET KAAS

4 zoete aardappelen, klein gehakt
150 gram kaas, in blokjes
¼ theelepel rood chilipoeder, of naar smaak
2 eetlepels geroosterd sesamzaad of zonnebloempitten of een combinatie hiervan
zout
peper


Kook de zoete aardappelen in kokend water met zout gaar; laat ze goed uitlekken. Stamp de aardappelen fijn, voeg de kaas en chilipoeder naar smaak toe en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Vorm burgers of ballen van het mengsel en wentel ze door het geroosterde sesamzaad of de zonnebloempitten. Ze zijn koud erg lekker met minibietjes.

4 - 6 personen

voor- / bereidingstijd : 5 / 10 minuten

gebied : Zuid-Afrika
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De groene wereldkeuken : Inspirerende recepten voor een dagje zonder vlees / Troth Wells

Porotos con Mazamorra (Chili)

POROTOS CON MAZAMORRA (BONENSCHOTEL MET POMPOEN)

1 ui, fijngesneden
plantaardige olie
2 tenen knoflook, fijngehakt
4 tomaten, fijngehakt
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel komijnzaad
1 blik van 400 gram flageolets of witte kidneybonen
1 blik van 425 milliliter maïs, uitgelekt
250 gram pompoenvruchtvlees, in kleine stukken, voorgekookt
een beetje water vermengd met een scheutje melk
2 eetlepels basilicum, fijngesneden
zout
peper


Bak de ui in de olie in een pan en voeg als hij zachter is knoflook, tomaten, paprikapoeder en komijnzaad toe. Bak alles nog een paar minuten.
Doe de bonen en de maïskorrels in de pan en warm ze door. Roer de voorgekookte stukjes pompoen en een scheutje van het water met de melk door de groenten.
Laat ze 5 minuten zachtjes pruttelen tot ze gaar zijn. Prak de ingrediënten iets door elkaar met de achterkant van een houten lepel of een pureestamper. Breng de bonenschotel op smaak met zout en peper en roer de helft van het basilicum erdoor. Voeg nog wat meet water met melk toe tot het gerecht de gewenste consistentie heeft.
Laat het op laag vuur doorwarmen en bestrooi het met het overgebleven basilicum. Geef er aardappelpuree of gepofte aardappelen bij.

4 - 6 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten

gebied : Chili
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De groene wereldkeuken : Inspirerende recepten voor een dagje zonder vlees / Troth Wells