woensdag 7 december 2016

Roergebakken savooienkool

ROERGEBAKKEN SAVOOIENKOOL

1 kleine savooienkool
1 grote ui
1 rood Spaans pepertje of 1 theelepel sambal oelek
2 bosuitjes
3 eetlepels (olijf)olie
1/8 liter water
1 eetlepel azijn
1 theelepel suiker
scheutje sojasaus


Snijd de savooienkool zonder de buitenste bladeren in vieren, verwijder de harde stronk en snijd de stukken kool in smalle reepjes. Snipper de ui en het Spaanse pepertje. Snijd de bosuitjes in ringetjes.
Verhit de olie in een wok of een koekenpan en laat de ui met de peper of de sambal kort fruiten. Voeg de kool toe en roerbak kort. Voeg het water, de azijn en de suiker toe, schep nogmaals goed om en laat de kool met een deksel op de wok of de pan 4 minuten stoven. Breng verder op smaak met een scheutje sojasaus. Geef er vlees of kip naar keuze bij en rijst of aardappelpuree.

4 personen

voedingswaarde : 154 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Boodschappen november 1999

Tournedos met mierikswortelsaus

TOURNEDOS MET MIERIKSWORTELSAUS

¾ deciliter koffieroom
½ pakje verse roomkaas met mierikswortel à 125 gram
1 theelepel geraspte mierikswortel (uit een potje)
25 gram boter
2 tournedos van 150 gram
2 takjes verse basilicum
zout
vers gemalen zwarte peper


Verwarm in een steelpan de koffieroom met de roomkaas en laat de kaas al roerende smelten. Voeg de mierikswortel toe en verwarm de saus nog 5 minuten op heel zacht vuur. Verhit de boter in een koekenpan en bak de tournedos in 4 minuten bruin en vanbinnen rosé. Snijd intussen de basilicumblaadjes in dunne reepjes, houd de topjes voor garnering. Leg de tournedos op 2 warme borden. Strooi er zout en peper over. Roer het bakvet door de saus. Schep de saus rond de tournedos en strooi de basilicum erover. Leg de toefjes basilicum op de tournedos.
Lekker met gestoomde Chinese koolrolletjes.

2 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Menu 23 november 1995

Saffraanrijst met amandelen

SAFFRAANRIJST MET AMANDELEN

1 sinaasappel
2 eetlepels olie
½ theelepel gemalen kardemom
1 theelepel kaneel
150 gram langkorrelrijst
1 envelopje saffraanpoeder
zout
25 gram rozijnen
25 gram blanke amandelen


Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil er dun af. Pers de sinaasappel uit. Verhit de olie in een pan. Bak de kardemom en de kaneel even aan. Schep de rijst erdoor en bak de rijst 2 minuten al omscheppend mee. Voeg de sinaasappelschil, de saffraan, zout, het sinaasappelsap en 2 deciliter water toe. Kook de rijst in 15 minuten gaar. Schep de rozijnen erdoor en laat de rijst nog 5 minuten staan. Rooster de amandelen goudbruin in een droge koekenpan. Schep ze door de rijst.

2 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Menu 23 november 1995

Wortelsalade met bieslook

WORTELSALADE MET BIESLOOK

200 gram winterwortel
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels sesamolie
zout
peper
3 sprietjes bieslook


Maak de wortel schoon en rasp hem. Roer in een schaal een sausje van het citroensap, de olie, zout en peper. Schep de geraspte wortel door het sausje. Laat de wortelsalade eventueel nog 30 minuten intrekken.
Schep de salade door en knip het bieslook erboven.

2 personen

voedingswaarde : 20 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 8 / 2 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Menu 23 november 1995

Gerookte kalkoenfilet met frisée

GEROOKTE KALKOENFILET MET FRISEE

1 eetlepel (balsamico)azijn
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel kappertjes
1 eetlepel Parmezaanse kaas
vers gemalen zwarte peper
100 gram frisée
200 gram gerookte kalkoenfilet in plakjes


Klop de azijn met de olie, de kappertjes, de kaas en peper tot een dressing. Was de frisée en snijd de blaadjes in dunne reepjes.
Verdeel de kalkoenfilet over 2 borden. Sprenkel de dressing erover en maal er zwarte peper boven. Strooi de frisée erover.
Lekker met ciabatta (Italiaans brood).

2 personen

voedingswaarde : 270 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Menu 23 november 1995

Kalkoenfilet met dadels en vijgen

KALKOENFILET MET DADELS EN VIJGEN

2 sneetjes casino wit
2 eetlepels melk
100 gram gedroogde vijgen
100 gram gedroogde dadels
1 theelepel rozemarijn
zout
peper
2 kalkoenfilets à 250 gram
1 ei
4 eetlepels bloem
6 eetlepels sesamzaad
4 eetlepels boter


Ontkorst de sneetjes brood en snijd ze in kleine blokjes. Laat de blokjes weken in de melk. Ontdoe de vijgen van de steeltjes en snijd ze in blokjes. Ontpit de dadels en snijd ze in kwarten. Knijp de blokjes brood uit en vermeng ze met de dadels, de vijgen en de rozemarijn. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de kalkoenfilets open en vul ze met het vruchtenmengsel. Klap de filets dicht en steek ze goed vast met cocktailprikkers. Klop het ei los en haal de filets erdoor. Wentel de filets door de bloem en schud het overtollige eraf. Haal de filets nogmaals door het ei en wentel ze door het sesamzaad. Druk de zaadjes voorzichtig aan.
Verhit de boter op middelhoog vuur en bak de filets er rondom in aan. Bak de filets op laag vuur aan beide kanten in 12 minuten gaar en bruin. Snijd de kalkoenfilets in dikke plakken en verdeel ze over 4 borden.
Lekker met aardappel-knolselderijpuree en gegratineerde courgette.

4 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Menu 23 november 1995

Kerriebloemkool met aardappel en paprika

KERRIEBLOEMKOOL MET AARDAPPEL EN PAPRIKA

1 bloemkool (1 kilogram)
1 kilogram aardappelen
1 rode paprika
3 eetlepels boter of margarine
2½ theelepels kerriepoeder
2 theelepels koenjit
zout


Van bloemkool stronk verwijderen. Wassen en in roosjes verdelen. Aardappelen schillen en wassen. Tot gebruik onder water bewaren. Paprika wassen. Halveren, zaadlijsten verwijderen en in heel kleine stukjes snijden.
In pan boter smelten. Kerriepoeder en koenjit toevoegen. 3 Minuten zachtjes bakken. Intussen aardappelen in stukjes snijden. Met keukenpapier droogdeppen. In kerrieboter 5 minuten zachtjes bakken. Af en toe omscheppen. Bloemkool erdoor scheppen. ¾ deciliter water en zout toevoegen. In 15 minuten aardappelen en bloemkool zachtjes gaarkoken. Paprika toevoegen. 1 Minuut meewarmen. Afgieten. Overdoen in schaal.

4 personen

voedingswaarde : 310 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 / 25 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip november 1988

Omeletschotel met kaas en ui

OMELETSCHOTEL MET KAAS EN UI

2 uien
100 gram extra belegen kaas
50 gram bloem
zout
1 deciliter melk
6 eieren
2 theelepels kerriepoeder (mild)
50 gram margarine


Uien in dunne ringen snijden. Van kaas korstjes verwijderen. Kaas raspen. In kom bloem en zout doen. Melk toevoegen. Tot glad beslag roeren. Eieren erdoor kloppen. Kerriepoeder en helft van kaas erdoor mengen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Grill voorverwarmen. Eimengsel nogmaals doorroeren. In grote koekenpan 25 gram margarine verhitten. Eimengsel erin schenken. Over panbodem laten uitvloeien. Zachtjes bakken tot bovenkant bijna droog is. Intussen in braadpan rest van margarine verhitten. Ui in 4 minuten goudbruin bakken. Met 2 messen eimengsel in dunne repen snijden. Overdoen in ovenschotel. Over omeletrepen ui en rest van kaas verdelen. Op rooster vlak onder grill kaas in 1 minuut laten smelten. Lekker met bruinbrood en gemengde salade met umersaus.

4 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip november 1988

Garnalencocktail met witlof

GARNALENCOCKTAIL MET WITLOF

100 gram gepelde Hollandse garnalen
2 eetlepels yoghurt
1 eetlepel mayonaise
2 eetlepels tomatenketchup
½ eetlepel vieux of cognac
1 eetlepel citroensap
worcestershiresaus
1 struikje witlof (100 gram)
4 eetlepels slagroom
zout
peper
2 theelepels dille


In zeef garnalen afspoelen. Laten uitlekken. In kom doen: yoghurt, mayonaise, tomatenketchup, vieux, ½ eetlepel citroensap en worcestershiresaus. Tot sausje roeren. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Witlof wassen. Stronk eraf snijden. 8 Buitenste blaadjes lossnijden. Rest van witlof heel fijnsnijden. In kom doen: gesneden witlof, ¾ deel van garnalen en ½ eetlepel citroensap. Door elkaar mengen. In kom slagroom half stijfkloppen. Door sausje scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Tegen rand van 2 wijde glazen witlofblaadjes zetten. Garnalen-witlofmengsel erin scheppen. Sausje erover verdelen. Rest van garnalen en dille erover strooien.

2 personen

voedingswaarde : 260 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip november 1988

Tong met lychee-roomsaus

TONG MET LYCHEE-ROOMSAUS

15 lychees
500 gram tongfilets
1 visbouillontablet
25 Hollandse garnalen
2 theelepels paprikapoeder
zout
peper
1 bekertje crème fraîche
1 eetlepel ketchup
1 deciliter rosé


4 Lychees in bloemvorm snijden (met scherp mes van bovenaf inkruisen, schil naar buiten buigen, vruchtvlees van pit losmaken, naar buiten buigen, ½ uur in koud water leggen). Overige lychees pellen. Halveren en pit verwijderen. Nogmaals halveren. In mengbeker of foodprocessor 6 lychees pureren. Lychees tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Tong onder koud water afspoelen. In pan ½ liter water aan de kook brengen. Hierin bouillontablet oplossen. Aan bouillon tong toevoegen. Met deksel op pan in 6 minuten tegen de kook aan gaar laten worden (= pocheren). Intussen in zeef garnalen onder koud water afspoelen. In steelpan doen: gepureerde en gehalveerde lychees, paprikapoeder, zout, peper, crème fraîche, ketchup en rosé. Al roerende zachtjes verwarmen. Met schuimspaan tong uit pan nemen. Op schaal leggen. 4 Eetlepels saus erover scheppen. Garnalen erover verdelen. Rest van saus overdoen in sauskom. Apart opdienen. Tong garneren met lychee-bloemen.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip november 1988

Zalm Sashimi (Japan)

ZALM SASHIMI (ZALM MET LAUWE COURGETTE EN WORTEL-ALFALFASALADE)

1 courgette (250 gram)
zout
1 kleine winterwortel (200 gram)
1½ eetlepel azijn
1 theelepel suiker
50 gram alfalfa
1 blik (rode) zalm (nettogewicht 200 gram)
3 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels olie
mespunt gemberpoeder


Courgette wassen en kroontje verwijderen. In plakjes snijden. In pan met weinig water en zout, courgette 3 minuten koken. Afgieten en laten uitlekken. Intussen wortel schrappen en wassen. Boven kom grof raspen. Besprenkelen met azijn. Bestrooien met suiker. Alfalfa erdoor mengen. Zalm afgieten. Graat en velletjes verwijderen. In 2 stukken verdelen. In kommetje ketjap, citroensap en gemberpoeder tot sausje roeren. Wortel-alfalfamengsel op schaal leggen. Lauwe courgetteplakjes dakpansgewijs erop rangschikken. Zalm ernaast leggen. Half over zalm sausje scheppen.
Lekker met rijst.

2 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip november 1988

Tahoe Kari (Verre Oosten)

TAHOE KARI (TAHOESPIESJES IN KERRIESAUS)

½ blok tahoe (250 gram)
1 ei
6 eetlepels bloem
1 theelepel sambal oelek
zout
6 eetlepels melk
4 eetlepels paneermeel
12 Amsterdamse uien
3 eetlepels olie
2 deciliter kerriesaus (uit fles)


In zeef tahoe laten uitlekken. Intussen in diep bord doen: ei, bloem, sambal en zout. Tot glad papje roeren. Melk erdoor roeren. Op plat bord paneermeel strooien. Tahoe in blokjes van 2 x 2 centimeter snijden. Aan 6 satéstokjes elk 4 tahoeblokjes en 2 Amsterdamse uien steken. In koekenpan olie verhitten. Spiesjes achtereenvolgens door beslag en paneermeel halen. In 5 minuten rondom goudbruin bakken. Intussen in steelpan kerriesaus verwarmen. Op elk bord 3 spiesjes leggen. Kerriesaus ernaast schenken.
Lekker met rijst en ijsbergsla met ananasstukjes.

2 personen

voedingswaarde : 710 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip november 1988

Ikan Godok (Indonesië)

IKAN GODOK (KABELJAUW MET PANGANGSAUS)

1 ui
1 eetlepel boter of margarine
200 gram kabeljauwfilet
½ citroen
1 groene paprika
1 zakje babi pangangsaus
1 kleine tomaat
zout
peper


Ui pellen en in ringen snijden. In braadpan boter verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Intussen vis met keukenpapier droogdeppen. Van citroen 2 plakjes snijden. Rest van citroen uitpersen. Vis besprenkelen met citroensap. In 6 stukken snijden. Paprika wassen. In ringen snijden en zaadlijsten verwijderen. Met schuimspaan ui uit braadpan nemen. In braadpan volgens gebruiksaanwijzing babi pangangsaus maken. Ui, paprika en vis erin leggen. Met deksel op pan in 8 minuten tegen e kook aan gaar laten worden (= pocheren). Intussen tomaat wassen en in partjes snijden. Vis-sausmengsel op smaak brengen met zout en peper. Over 2 borden verdelen. Garneren met tomaat en citroen.
lekker met mie en broccoli.

2 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip november 1988

Kai Ton Mifang (China)

KAI TON MIFANG (KIP-MAALTIJDSOEP MET TAUGÉ EN MIHOEN)

1 ei
150 gram kipfilet
peper
2 theelepels gemberpoeder
1 kleine prei (150 gram)
1 kleine winterwortel (150 gram)
1 pakje kippensoep
25 gram taugé
25 gram mihoen
2 eetlepels gefruite uitjes


Ei in 8 minuten hard koken. Intussen kip in reepjes snijden. Bestrooien met peper en gemberpoeder. Van prei lelijk blad en worteltjes verwijderen. In ringen snijden. In zeef wassen. Wortel schrappen en wassen in reepjes snijden. In pan soeppoeder met 7,5 deciliter water al roerende aan de kook brengen. Toevoegen: kip, prei en wortel. Met deksel op pan 10 minuten zachtjes laten koken. Intussen in zeef taugé wassen en laten uitlekken. Ei laten schrikken en pellen. In stukjes snijden. Mihoen aan soep toevoegen. In 4 minuten tegen de kook aan gaar laten worden. Toevoegen: ei, taugé en gefruite uitjes. Op smaak brengen met zout en peper.

2 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : China
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Tip november 1988

Gegratineerde zalmforel met spinazie (Portugal)

GEGRATINEERDE ZALMFOREL MET SPINAZIE

4 aardappelen
zout
1 pot spinazie (nettogewicht 330 gram)
2 zalmforelfilets (200 gram)
1 visbouillontablet
10 eetlepels mayonaise


Aardappelen schillen en wassen. In pan met weinig water en zout, aardappelen in 15 minuten bijna gaar koken. Af laten koelen. In plakjes snijden. In zeef spinazie laten uitlekken. Rechthoekige ovenschotel invetten.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Met keukenpapier visfilets droogdeppen. In pan met ½ liter water en bouillontablet vis 5 minuten tegen de kook aan bijna gaar laten worden (= pocheren). Intussen spinazie in ovenschotel scheppen. Langs rand dakpansgewijs aardappelschijfjes leggen. Met schuimspaan vis uit pan nemen en op spinazie leggen. Over vis en aardappel mayonaise verdelen. Op rooster 1 richel boven midden van grill visschotel in 8 minuten lichtbruin grilleren.

2 personen

gebied : Portugal
gerechtsoort : visgerecht

bron : Cecile Stolp, in Tip november 1988