woensdag 15 november 2023

Zoete-aardappelpuree met Chinese kool en zalm

ZOETE-AARDAPPELPUREE MET CHINESE KOOL EN ZALM

5 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
600 gram zoete aardappels, geschild en in blokjes
1 theelepel harissa of chilisaus
sap van 1 citroen
4 zalmfilets
50 gram boter
2 teentjes knoflook, in plakjes
1 theelepel komijnpoeder
1 Chinese kool, in fijne reepjes


Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui 5 minuten op een lage stand. Voeg de aardappelblokjes en 150 milliliter water of bouillon toe en kook afgedekt in 15 – 20 minuten gaar.
Meng intussen de harissa met 1 eetlepel olijfolie en een paan druppels citroensap. Leg de zalmfilets in een ovenschaal en bestrijk met het harissamengsel. Bestrooi met de sesam en bak 10 minuten in het midden van de oven.
Giet de aardappelblokjes af en voeg de boter toe. Stamp tot een puree en houd warm. Verhit de overige olijfolie in een wok of hapjespan en fruit hierin de knoflook en komijn 1 minuut op de laagste stand.
Voeg de koolreepjes toe en roerbak 5 minuten, tot de kool licht geslonken is. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de kool met de puree op voorverwarmde borden en leg de zalm erop.

4 personen

voedingswaarde : 635 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Boodschappen november 2023

Temaki Sushi (Japan)

TEMAKI SUSHI

200 gram sushirijst
2 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel suiker
3 eetlepels mayonaise
½ theelepel wasabi
4 norivellen
½ komkommer, in dunne reepjes
½ avocado, vruchtvlees in reepjes
16 sprieten bieslook
4 plakjes gerookte zalm, in 8 stukken
sojasaus, voor erbij


Spoel de rijst af en doe in een pan met 250 milliliter koud water. Breng op een hoge stand al roerend aan de kook. Laat 2 minuten koken. Zet de warmtebron laag en laat afgedekt 15 minuten zachtjes koken tot al het vocht is opgenomen. Neem van de warmtebron. Leg een theedoek tussen pan en deksel om condens op te nemen. Laat de rijst nog 15 minuten staan.
Verwarm de rijstazijn met de suiker tot deze is opgelost en voeg een snuf zout toe. Meng de rijst met de azijn en sprei wat uit zodat het snel kan afkoelen. Roer de mayonaise en wasabi door elkaar.
Knip de norivellen in de lengte door en leg in de breedte voor je op het werkvlak. Bedek de helft van het vel met een flinke lepel rijst en 1 theelepel wasabimayo. Leg een reepje komkommer en avocado, 2 sprieten bieslook en een stukje zalm schuin richting de rechter bovenhoek van de rijst. Rol vanuit de rechter onderhoek de nori over de vulling heen. Rol verder tot een puntzakje waaruit de vulling aan de bovenkant zichtbaar blijft. Serveer de sushi direct met sojasaus en naar smaak extra wasabi.

4 personen

voedingswaarde : 255 kcal p.p.
bereidings- / koeltijd : 30 / 30 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Boodschappen oktober 2023

Viskoekjes met chili-mayo (Thailand)

VISKOEKJES MET CHILI-MAYO

250 gram zalmfilet
250 gram garnalen, gepeld
1 eetlepel Thaise rode currypasta
1 eetlepel vissaus (eventueel)
1 ei, losgeklopt
1 handje koriander
2 lente-uitjes, in dunne ringen
zonnebloemolie, om te frituren
4 eetlepels chilimayonaise
1 limoen, in kwarten


Maal de zalm met de garnalen, currypasta, vissaus, ei, koriander en 1 bosui in een keukenmachine. Maak met vochtige handen 8 balletjes van dit mengsel en druk ze plat.
Verhit een laagje zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin de viskoekjes in 4 – 5 minuten rondom goudbruin en gaar. Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi met de rest van de bosui en serveer de viskoekjes met de chili-mayo en de limoen.

4 personen

voedingswaarde : 510 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : snack

bron : Boodschappen oktober 2023

Sushi bowl met zalm (Japan)

SUSHI BOWL MET ZALM

300 gram sushirijst
1 eetlepel rijstazijn
3 eetlepels mayonaise
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels wit en zwart sesamzaad
2 warmgerookte zalmmoten, in grove stukken
1 komkommer, in blokjes
2 avocado’s, in plakjes
2 norivellen, in stukjes (eventueel)
2 lente-uitjes, in dunne ringen


Bereid de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak een dressing van de azijn, mayonaise en sojasaus. Rooster het sesamzaad in een droge, hete koekenpan.
Schep de rijst in kommen en verdeel de zalm, komkommer en avocado erover. Bestrooi met de nori, bosui en sesam. Schenk de dressing naar smaak erover.

4 personen

voedingswaarde : 570 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : visgerecht

bron : Boodschappen oktober 2023

Friszure zalmsoep (Thailand)

FRISZURE ZALMSOEP

200 gram rijstnoedels
½ bosje koriander, fijngehakt
6 sjalotjes, gesnipperd
1 theelepel vissaus
600 milliliter visbouillon
1 zalmfilet, in dunne plakjes
5 centimeter verse gember, geschild en fijngehakt
1 eetlepel limoensap
1 eetlepel rietsuiker
2 lente-uitjes, in dunne ringen


Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Stamp of maal de koriander met 4 sjalotjes, de vissaus en ½ theelepel zwarte peper tot een pasta.
Breng de bouillon aan de kook. Voeg de kruidenpasta en rest van de sjalot toe en kook 2 minuten. Voeg de zalm en gember toe en kook 3 minuten.
Neem de pan van de warmtebron en breng de soep op smaak met het limoensap en de rietsuiker.
Verdeel de noedels over kommen. Giet de soep erover en bestrooi met de bosui.

2 personen

voedingswaarde : 345 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Boodschappen oktober 2023