woensdag 23 oktober 2019

Bihoen-soep (Myanmar)

BIHOEN-SOEP

1 pakje mihoen
1 ui
2 knoflookteentjes
1 ½ liter vleesbouillon
6 champignons
1 courgette
1 eetlepel Chinese sojasaus
125 gram garnalen
zout
peper


Bereid de mihoen zoals op de verpakking staat aangegeven. Snipper de ui, snijd de knoflookteentjes in heel dunne plakjes en strooi beide in de kokende bouillon. Laat dit drie minuten koken en voeg dan de in flinterdunne plakjes gesneden champignons en courgette toe, evenals de sojasaus, de gare mihoen en de garnalen. Voeg zout en peper naar smaak toe en laat de soep zo lang koken tot de garnalen zacht zijn. Neem dan de pan meteen van het vuur, want de garnalen mogen niet te lang koken.

4 personen

gebied : Birma
gerechtsoort : soep

bron : Het komplete kookboek /Maria May

Murtaba (Singapore)

MURTABA (GEVULDE ROTIS)

3 koppen roti-meel of gewone bloem
1 theelepel zout
1 eetlepel ghee of olie
1 kop lauwwarm water
1/2 kop olie

VULLING
2 koppen langkorrelige rijst
3 eetlepels ghee of olie
1 theelepel komijnzaad
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, ragfijn gehakt
½ theelepel geraspte, verse gemberwortel
6 kruidnagels
250 gram gehakt van mager lamsvlees of rundvlees
4 koppen kokend water
3 theelepels zout
1 theelepel garam masala
2 losgeroerde eieren (niet noodzakelijk)
zout
peper
1 ui, grof gesnipperd


Zeef de bloem met het zout in een kom. Voeg ghee of olie en water in eenmaal toe. Blijf roeren tot een tamelijk stevig beslag is verkregen. Laat het even staan en kneed het daarna gedurende 10 minuten. Vorm er kleine balletjes van en doe ze in een kom. Giet de olie erover en laat ze ten minste 1 uur staan.
Was, indien noodzakelijk, de rijst, laat ze goed uitlekken en maak ze in een doek droog. Verwarm de ghee. Voeg komijnzaad, ui, knoflook, gemberwortel en kruidnagels toe. Laat alles al omscheppende fruiten tot de ui heel licht begint te kleuren. Stel de hittebron op de hoogste stand, voeg het gehakt toe en laat alles al omscheppende fruiten tot het gehakt de oorspronkelijke kleur heeft verloren en in korrels uiteenvalt. Voeg 1 kop kokend water toe. Leg het deksel op de pan en laat alles gedurende 5 minuten heel zachtjes koken. Voeg de rijst toe en doe er de rest van het kokende water en het zout bij. Leg het deksel op de pan. Breng alles weer aan de kook. Laat het gedurende 10 minuten koken. Neem het deksel van de pan. Sprenkel de garam masala over de inhoud en leg het deksel er weer op. Laat het nogmaals 10 minuten zachtjes koken. De vulling moet gaar en zeer droog zijn.
Bestrijk een hete plaat (mag ook een grote koekenpan zijn) met wat olie uit de kom. Druk een deegballetje met de vingers zo plat mogelijk uit. Leg het voorzichtig op de hete plaat en schep er eventueel een beetje losgeroerd ei, een deel van de vulling en enkele snippers ui op. Vouw het deeglapje om de vulling en bak het daarna ook aan de andere zijde mooi goudbruin. Dien de rotis zo warm mogelijk op.

10 - 12 stuks

gebied : Singapore
gerechtsoort : snack

bron : Aziatisch koken / Chamaine Solomon

Keema Mattar Pilau (India en Pakistan)

KEEMA MATTAR PILAU (RIJST MET GEHAKT EN DOPERWTEN)

2 koppen langkorrelige rijst
3 eetlepels ghee of olie
1 theelepel komijnzaad
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, ragfijn gehakt
½ theelepel geraspte, verse gemberwortel
6 kruidnagels
250 gram gehakt van mager lamsvlees of rundvlees
2 koppen verse doperwtjes
4 koppen kokend water
3 theelepels zout
1 theelepel garam masala


Was, indien noodzakelijk, de rijst, laat ze goed uitlekken en maak ze in een doek droog. Verwarm de ghee. Voeg komijnzaad, ui, knoflook, gemberwortel en kruidnagels toe. Laat alles al omscheppende fruiten tot de ui heel licht begint te kleuren. Stel de hittebron op de hoogste stand, voeg het gehakt toe en laat alles al omscheppende fruiten tot het gehakt de oorspronkelijke kleur heeft verloren en in korrels uiteenvalt. Voeg de doperwtjes en 1 kop kokend water toe. Leg het deksel op de pan en laat alles gedurende 5 minuten heel zachtjes koken. Voeg de rijst toe en doe er de rest van het kokende water en het zout bij. Leg het deksel op de pan. Breng alles weer aan de kook. Laat het gedurende 10 minuten koken. Neem het deksel van de pan. Sprenkel de garam masala over de inhoud en leg het deksel er weer op. Laat het gerecht nogmaals 10 minuten zachtjes koken. Den het onmiddellijk daarna op.

5 - 6 personen

gebied : India en Pakistan
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Rijst met gevogelte (Laos)

RIJST MET GEVOGELTE

1 panklaar haantje (1,2 kilogram)
100 gram soepgroente (wortel, selderij, prei, ui)
zout
200 gram langkorrelige rijst
20 gram gedroogde shiitake paddenstoelen
8 Chinese worstjes
80 gram uien
2 tenen knoflook
80 gram mager varkensvlees (buikstuk)
1 rode chilipeper
2 eetlepels arachideolie
2 eetlepels vissaus
1½ eetlepel lichte sojasaus
1½ eetlepel donkere sojasaus
versgemalen peper naar smaak
zout naar smaak
1 eetlepel rao ram (Vietnamese koriander)
1 bosuitje, in smalle ringetjes


Spoel de kip van binnen en van buiten schoon onder de kraan. Maak de groenten schoon, schil ze indien van toepassing en snijd ze kleiner. Doe vervolgens de kip met de groenten in een pan en overgiet alles met koud water. Strooi er wat zout bij. Breng het water aan de kook, schuim regelmatig af en pocheer de kip ongeveer 40 minuten boven een laag vuur. Schuim tussentijds af. Haal de kip uit de pan en laat hem enigszins afkoelen. Zeef de bouillon. Kook de rijst met ½ liter bouillon 20 minuten boven een laag vuur. Roer af en toe om. Laat intussen de paddenstoelen 20 minuten weken in lauwwarm water. Ontvel en ontbeen de kip en snijd het vlees in stukken van 2 centimeter. Halveer de worstjes. Pel de uien en knoflook en hak ze fijn. Snijd het varkensvlees in kleine blokjes. Halveer de chilipeper en verwijder het zaad. Hak het vruchtvlees fijn. Haal de paddenstoelen uit het weekwater, verwijder de steeltjes en snijd de hoeden in vieren. Verhit de olie in een wok en braad er de worstjes van alle kanten in aan. Voeg daarna de stukjes varkensvlees, uien en knoflook toe en bak alles 2 minuten. Voeg de stukjes kip toe en bak weer 2 minuten. Voeg de paddenstoelen toe. Voeg de vissaus, beide soorten sojasaus en 1 deciliter bouillon toe. Schep de gekookte rijst erdoor. Strooi er zout, peper en koriander bij. Bestrooi het gerecht met de bosuitjes en dien onmiddellijk op.

4 personen

gebied : Laos
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Gevogelte (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr

Njum (Laos)

NJUM (BAMBOESCHEUTSALADE)

1 blik bamboescheuten
zout
peper
1 - 2 verse rode chilipepers, zeer fijn gehakt
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 eetlepel limoen- of citroensap
3 theelepels suiker
50 gram santen, opgelost in 120 milliliter heet water
3 bosuitjes, fijngehakt
1 eetlepel verse basilicum, fijngehakt
1 eetlepel verse munt, fijngehakt
1 eetlepel nuoc nam (vissaus) of ansjovisessence
enkele takjes verse venkel of dille


Blancheer de uitgelekte bamboescheuten 2 tot 3 minuten in een bodem kokend water met zout; laat ze uitlekken en spoel ze af onder de koude kraan. Snijd ze in flinterdunne reepjes en doe ze in een slakom. Meng de chilipepers met de knoflook, het citrussap, de suiker, de vissaus en het santenmengsel. Giet deze dressing over de bamboescheuten en voeg wat zout en peper toe. Bestrooi de salade met bosuitjes en fijngehakte kruiden en garneer met venkel of dille.

2 personen

gebied : Laos
gerechtsoort : salade

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells

Khai Lao (Laos)

KHAI LAO (LAOTIAANSE KIP)

1 braadkuiken van 1 kilogram
4 teentjes knoflook, uitgeperst
zout
2 eetlepels sojaolie
2 grote uien, gesnipperd
2 kleine rode Spaanse pepers
150 gram varkensgehakt
40 à 50 gram droog gekookte rijst, afgekoeld
4 deciliter dunne kokosmelk
1 ½ eetlepel nuoc mam (Vietnamese vissaus)
1 deciliter dikke kokosmelk


Maak het braadkuiken van binnen en van buiten droog met keukenpapier. Meng in een kommetje de helft van de knoflook met ¾ theelepel zout. Wrijf de kip van binnen en van buiten in met de helft van dit mengsel. Was de rode pepers en verwijder de uiteinden. Snijd de pepers overlangs doormidden en haal het zaad en de zaadlijsten eruit. Wrijf het vruchtvlees tot moes. Verhit de olie in een wok en fruit hierin onder voortdurend omscheppen de uien totdat ze wat kleur beginnen te krijgen. Voeg de rest van de knoflook en het moes van de rode pepers er aan toe. Schep alles enkele malen om en doe dan het gehakt erbij. Laat alles onder voortdurend omscheppen (met een grote vork) zachtjes bakken totdat het gehakt zijn oorspronkelijke kleur heeft verloren en in kruimels is uiteengevallen. Schep de rijst erdoor en neem hierna de wok van de warmtebron. Laat alles afkoelen en vul hierna de buikholte van de kip ermee. Steek de opening van de kip dicht met behulp van houten prikkers of naai hem dicht met een katoenen draad. Maak de wok schoon. Breng de dunne kokosmelk erin aan de kook. Roer de vissaus erdoor en leg de gevulde kip erin. Leg een deksel op de wok en laat de kip gedurende 40 tot 50 minuten heel zachtjes sudderen. Neem de kip daarna uit de wok en houd hem warm. Roer de dikke kokosmelk door het achtergebleven vocht in de wok. Breng alles tot aan het kookpunt. Proef deze saus en voeg naar smaak eventueel nog wat zout toe. Leg de kip op een voorverwarmde schaal. Schenk een deel van de saus erover en dien de rest van de saus apart op in een sauskom.
Geef apart hierbij drooggekookte rijst.

4 personen

voedingswaarde : 595 kcal p.p.
bereidingstijd : 80 minuten

gebied : Laos
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Over de Grens (Lekker koken thuis) / Reader’s Digest

Waterkerssalade (Laos)

WATERKERSSALADE

“Dit recept komt uit de Luang Prabang in Laos, waar men een unieke varieteit waterkers kweekt (dat werd mij tenminste verteld). Hoe dan ook, het is een fantastische en heel ongewone zomersalade. Ik heb hem iets aangepast - de vissaus is weggelaten - en ik heb gewone waterkers uit de supermarkt gebruikt, en mijn geheugen… In Laos heb ik de salade met kleefrijst erbij gegeten, maar in Laos eet men nu eenmaal alles met kleefrijst! U kunt het gerecht het best vlak voor het opdienen bereiden. In elk geval mag de dressing er pas op het allerlaatst overheen, anders verslappen de waterkersblaadjes en de kruiden. Veganisten kunnen de eieren weglaten.” Gilly Wright, Londen

225 gram waterkers
2 tomaten, in vieren gesneden
12½ centimeter komkommer, in schijfjes gesneden
2 eieren
1 eetlepel verse munt, fijngehakt
1 eetlepel verse koriander, fijngehakt
1 eetlepel pinda’s, geroosterd onder de grill en in stukjes gehakt
2 eetlepels witte-wijnazijn
1 theelepel suiker
2 theelepels sesamolie
2 theelepels sojasaus


Kook de eieren eerst 8 - 10 minuten tot ze hard zijn. Laat ze afkoelen in koud water, pel ze en snijd ze in vieren.
Doe ondertussen de waterkers in een kom, samen met de tomaten, de komkommer en de kruiden.
Los nu de suiker op in de witte-wijnazijn; voeg de sesamolie toe en roer dit goed om.
Leg de hardgekookte eieren rond het midden van de salade. Schep de pinda’s in het midden en schenk de dressing over de salade.

2 personen

voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten

land : Laos
gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wel

Spinazie met sambal (Maleisië)

SPINAZIE MET SAMBAL

1 schoongemaakte en kleingesneden ui
3 theelepels sambal
1 theelepel trassi
4 eetlepels olie
500 gram gewassen en in reepjes gescheurde spinazie
zout


Wrijf de kleingesneden ui met de sambal en de trassi fijn in een vijzel. Verhit de olie in een pan en fruit hierin het kruidenpapje 2 minuten. Voeg de reepjes spinazie en wat zout toe en bak alles onder voortdurend omscheppen 5 minuten tot de spinazie bijna gaar is.

4 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Maleis koken / Wiebe Andringa

Spinaziesoep (Myanmar)

SPINAZIESOEP

1 ui
2 knoflookteentjes
mespunt koenjit
2 theelepels sesamolie
2 tomaten
250 gram spinazie
mespunt trassi
1 liter visbouillon


Fruit de gesnipperde ui, de fijngestampte knoflookteentjes en de koenjit heel even in de hete olie en voeg dan de in stukjes gesneden en ontvelde tomaten toe samen met de goed gewassen spinazie en de trassi. Vermeng alles grondig en giet er dan de bouillon bij. Temper het vuur en laat de soep enkele minuten zachtjes koken. Voeg wat zout toe en dien de soep op met droge rijst.

4 personen

gebied : Birma
gerechtsoort : soep

bron : Het komplete kookboek / Maria May

Spinazieschotel uit Birma (Myanmar)

SPINAZIESCHOTEL UIT BIRMA

800 gram spinazie
1 grote gepelde ui
4 eetlepels olie
1 teentje knoflook uit de knijper
½ theelepel ansjovispasta uit de tube
mespunt saffraan of koenjit
1 theelepel paprikapoeder
aardappelmeel of maïzena
aroma
zout


Was de spinazie zeer goed onder stromend water. Snijd de spinaziebladeren enkele keren overlangs door. Laat de groente in een zeef of vergiet goed uitlekken. Snij de ui in smalle ringen. Maak de olie warm en fruit daarin de ui glazig. Voeg de knoflook toe met ansjovis, saffraan, paprika en de spinazie. Roer tot de spinazie kookt. Laat de spinazie zachtjes doorkoken op een laag gedraaide warmtebron, zodat deze zacht wordt, niet al te zeer slinkt en er niet veel kooknat wordt gevormd. Is er toch veel kooknat, bind dit dan met een papje van aardappelmeel en water. Voeg aroma en zout naar smaak toe.

4 personen

bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Myanmar
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Oosterse Keuken / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis

Bayam Goreng (Maleisië)

BAYAM GORENG (GEROERBAKTE SPINAZIE)

400 gram spinazie
1 eetlepel plantaardige olie
½ rode peper, in dunne plakjes gesneden
3 teentjes knoflook, gesnipperd
½ middelgrote ui, in dunne plakken gesneden
2 eetlepels lichte sojasaus


Snijd de onderkant van de spinaziestengels weg en was de blaadjes goed. Je hoeft ze niet te drogen, want het aanhangende water helpt bij het maken van de saus.
Verhit de olie op hoog vuur in een wok of koekenpan waar een deksel op kan. Bak de chili 10 seconden en doe dan de knoflook en ui erbij. Bak kort tot de knoflook en ui goudbruin zijn. Voeg de spinazie en sojasaus toe, en bedek de pan 2 minuten met een deksel, zodat de spinazie de kans krijgt gelijkmatig te slinken. Haal het deksel eraf en roer snel goed door.
Schep de spinazie in een schaal en dien meteen op.

4 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Magisch Maleisisch / Norman Musa

Udang Dan Kangkung Goreng Belacan (Maleisië)

UDANG DAN KANGKUNG GORENG BELACAN (ROERBAKSCHOTEL VAN GAMBA’S & SPINAZIE)

400 gram spinazie; of gebruik waterspinazie
1 theelepel garnalenpasta, in een droge koekenpan geroosterd (of 2 eetlepels vissaus)
5 teentjes knoflook, van het velletje ontdaan
2 eetlepels plantaardige olie
1 rode chilipeper, in plakjes van ½ centimeter gesneden
300 gram rauwe gamba’s, gepeld (eventueel het staartje er nog aan)
1 eetlepel lichte sojasaus
3 eetlepels chilipasta


Snijd, als je waterspinazie gebruikt, de in de lengte opengesneden en daarna goed schoongespoelde stengels in stukjes van ongeveer 10 centimeter lang. Van gewone spinazie hoef je na het wassen de steeltjes niet in stukken te snijden. Laat het aanhangend water zitten, want dat helpt om de saus te maken. Roer in een klein kommetje 50 milliliter water door de garnalenpasta tot een smeuïg geheel. Stamp de knoflook fijn in de vijzel.
Verhit de olie in een wok of een grote koekenpan op hoog vuur. Voeg de gestampte knoflook en de chilipeper toe en bak ze kort tot ze goudbruin zijn en de geuren vrijkomen. Zet het vuur lager. Voeg de gamba’s en sojasaus toe en verwarm het geheel tot de gamba’s roze gaan kleuren maar nog niet gaar zijn.
Voeg de chilipasta, de (water)spinazie en de garnalenpasta toe. Roer goed door en leg het deksel op de wok of pan. Laat 2 minuten doorwarmen, neem het deksel weg en roer goed door. De (water)spinazie zou nu geslonken moeten zijn. Roer nog één keer door, zet het vuur uit en serveer meteen.

4 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Magisch Maleisisch / Norman Musa

Khlok Phsaet Mean (Cardamom Mountains, Cambodja)

KHLOK PHSAET MEAN (KIP MET OESTERZWAM, WATERSPINAZIE & LUFFA-KALEBAS)

400 gram luffa-kalebas
350 gram kipfilet
200 gram oesterzwammen
3 tenen knoflook
1 rode ui
3 lente-uitjes
3 eetlepels olie
250 gram waterspinazie
1 kipbouillonblokje
60 milliliter kokend water
1 theelepel suiker
1 theelepel zout
1 theelepel aji-no-moto (ve-tsin, optioneel)
1 eetlepel vissaus


Schil, als je een rijpe gebruikt, de luffa-kalebas; snijd hem in stukken. Snijd de kipfilet in stukjes. Scheur de oesterzwammen in stukjes. Hak de knoflook fijn; snijd de rode ui in halve ringen. Snijd de lente-uitjes in ringetjes.
Verhit een wok op hoog vuur; voeg 1 eetlepel olie toe en roerbak hierin de kip tot hij rondom goudbruin is. Schep de kip uit de wok; zet apart. Veeg de wok schoon met keukenpapier. Verhit de wok op hoog vuur. Voeg de rest van de olie toe; bak hierin de knoflook, rode ui, oesterzwammen, waterspinazie en kalebas 1 minuut. Voeg de kip, het water en het bouillonblokje toe. Roer door en laat het geheel 5 minuten sudderen. Voeg daarna de suiker, zout en aji-no-moto toe. Bestrooi vlak voor het serveren met de lente-ui.
Serveer met witte- of zilvervliesrijst.

2 - 3 personen

bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Cardamom Mountains, Cambodja
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Cambodja : Een culinaire reis langs oneindige rijstvelden, eeuwenoude tempels en bijzondere mensen / Frank Alberti

Samlor Prei (Cambodja)

SAMLOR PREI (SOEP MET WATERSPINAZIE & AUBERGINE)

6 Aziatische aubergines
300 gram waterspinazie (of verse Nederlandse spinazie)
2 kippenpoten
2 stengels citroengras
1 duimgroot stuk laos
2 eetlepels olie
1 eetlepel prahok (of garnalenpasta)
3 eetlepels vissaus
2 theelepels zout
2 bouillonblokjes
5 eetlepels kroeungpasta (kruidenpasta)
4 eetlepels tamarinde
1 eetlepel palmsuiker
1 theelepel aji-no-moto (ve-tsin)
sap van ½ limoen


Snijd de aubergine in parten; snijd de waterspinazie in stukken. Hak de kippenpoten in stukken. Sla het dikke uiteinde van het citroengras beurs met de achterkant van een mes of deegroller; snijd ze doormidden. Snijd de laos in plakjes.
Verhit een wok op hoog vuur; voeg de olie toe en bak de kip kort aan. Voeg de aubergine toe; bak kort mee. Voeg een scheut water toe. Voeg de prahok, vissaus, het zout en de bouillonblokjes toe; roer door. Voeg 3 eetlepels kroeungpasta en het citroengras, de tamarinde en laos toe. Voeg zoveel water toe dat alles net onderstaat; breng aan de kook. Zet het vuur lager; laat de soep 10 minuten koken. Voeg de waterspinazie toe; laat 5 minuten meekoken. Voeg de palmsuiker, aji-no-moto en het limoensap toe: roer door. Verwijder het citroengras uit de soep. Proef of de smaken in balans zijn; voeg zo nodig een beetje extra van een zout, zoet of zuur ingrediënt toe.

3 - 4 personen

bereidingstijd : 10 minuten

gebied : Cambodja
gerechtsoort : soep

bron : Cambodja : Een culinaire reis langs oneindige rijstvelden, eeuwenoude tempels en bijzondere mensen / Frank Alberti

Tja Kat Na (Cambodja)

TJA KAT NA (GEWOKT RUNDVLEES MET WATERSPINAZIE)

300 gram biefstuk of mager rundvlees
3 tenen knoflook
150 gram wortel
300 gram waterspinazie (of verse Nederlandse spinazie)
2 eetlepels sesamolie
1 eetlepel olie
2 eetlepels oestersaus
1 theelepel zout
1 theelepel suiker
versgemalen zwarte peper naar smaak


Snijd de biefstuk - tegen de draad in - in dunne reepjes. Hak de knoflook fijn; snijd de wortel in dunne halvemaantjes. Snijd de waterspinazie in duimgrote stukken. Verhit een wok op hoog vuur; voeg de sesamolie toe. Doe de waterspinazie in de pan en laat hem slinken; schep voortdurend om. Giet de waterspinazie af; veeg de pan schoon met keukenpapier.
Verhit de olie in de wok op hoog vuur; roerbak hierin de knoflook, het vlees en de wortel 2 minuten. Voeg de uitgelekte waterspinazie toe, samen met de oestersaus, het zout en de suiker. Warm goed door op hoog vuur; maal er zwarte peper over.
Serveer met witte rijst en een soepje.

2 - 3 personen

bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Cambodja
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Cambodja : Een culinaire reis langs oneindige rijstvelden, eeuwenoude tempels en bijzondere mensen / Frank Alberti

Sha Spai Trakuon (Siem Reap, Cambodja)

SHA SPAI TRAKUON (GEWOKTE PAKSOI & WATERSPINAZIE)

150 gram morning glory (waterspinazie, ‘pak boem’)
150 gram paksoi
7 tenen knoflook
1 eetlepel sesamolie
5 kleine chilipepers (steel verwijderd)
1 eetlepel oestersaus
1 theelepel bouillonpoeder
1 theelepel zout
1 theelepel palmsuiker


Snijd de waterspinazie en paksoi in vingerlange stukken. Hak vier tenen knoflook fijn; laat de resterende tenen knoflook heel. Verhit een wok op hoog vuur; voeg de olie toe en bak hierin alle knoflook en de hele chilipepers 1 minuut tot ze zachter zijn. Voeg de oestersaus, het bouillonpoeder, het zout en de suiker toe; roer door. Voeg na 1 minuut de waterspinazie en paksoi toe; roerbak de groenten tot ze slinken. Proef en breng zo nodig extra op smaak met een snufje suiker of out. Serveer met witte rijst en een vlees- of visgerecht.

2 personen

bereidingstijd : 10 minuten

gebied : Siem Reap, Cambodja
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Cambodja : Een culinaire reis langs oneindige rijstvelden, eeuwenoude tempels en bijzondere mensen / Frank Alberti

Sayur Udang Bayam (Maleisië)

SAYUR UDANG BAYAM (GARNALEN MET SPINAZIE)

250 gram grote ongepelde garnalen
3 eetlepels arachideolie
1 handvol spinazie of snijbiet
1 ui, in plakjes gesneden
1 à 2 rode pepers, ontdaan van zaad en in smalle reepjes gesneden
1 teentje knoflook, fijngestampt
½ theelepel kurkumapoeder
1 theelepel zout
2 koppen bouillon (bij voorkeur kookvocht van garnalen)
2 koppen kokosmelk
½ kop dikke kokosmelk


Was de garnalen en pel ze. Houd de koppen en schalen apart. Verhit 1 eetlepel olie en bak in een pan de koppen en schalen van de garnalen al omscheppende aan tot ze van kleur veranderen. Voeg 4 koppen kokend water toe en 1 theelepel zout. Breng alles aan de kook en laat het gedurende 20 à 30 minuten heel zachtjes doorkoken.
Kook daarna het vocht in tot de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid. Zeef het en houd het apart.
Was de spinazie of snijbiet en hal ze fijn. Verhit 2 eetlepel olie en laat de ui erin kleuren. Voeg de pepers en de spinazie of snijbiet toe. Laat alles al omscheppende 1 minuut bakken. Doe er vervolgens de bouillon (kookvocht van de garnalen) en het zout bij. Breng het aan de kook en roer de kokosmelk erdoor. Laat alles 2 à 3 minuten zachtjes koken (indien men snijbiet gebruikt kan de kooktijd verdubbeld worden). Roer de garnalen en de dikke kokosmelk erdoor.
Breng het gerecht opnieuw aan de kook.
Temper onmiddellijk daarna de hittebron en laat alles gedurende 2 à 3 minuten zachtjes pruttelen. Dien het gerecht onmiddellijk op. Indien men het langer dan 3 minuten na het toevoegen van de garnalen op het vuur laat staan, loopt men de kans dat de garnalen hard en taai worden.

6 personen

land : Maleisië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Adobo (Filippijnen)

ADOBO

1 kilogram varkensvlees (in kleine stukjes gesneden van 4 of 5 centimeter lang en 3 centimeter dik)
1 teentje knoflook
4 theelepels zout (of zout naar smaak)
1 theelepel gemalen zwarte peper
2 kopjes water
½ kopje azijn


Het varkensvlees gedurende 2 uur marineren (liever nog de hele nacht). Het vlees met de marinade in een pan doen en met deksel op de pan langzaam laten gaar smoren. Het vleesnat moet inkoken zodat er maar ¼ kopje overblijft. Haal er de stukjes knoflook uit. Laat ze uitlekken en bak ze in reuzel bruin. Het varkensvlees aan deze jus toevoegen en ook bruin braden. Daarna het vleesnat erbij doen en 5 minuten laten sudderen. Warm serveren.

4 personen

gebied : Filippijnen
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Mme Delfín R. García, in Internationale gerechten / mevr. A. Landwehr-Cléjan en mevr. E. C. Luns-Barones van Heemstra

Vissoep uit Kambodja (Cambodja)

VISSOEP UIT KAMBODJA

6 uien
2 laurierblaadjes
tijm
kruidnagel
peper
zout
sinaasappelschil zonder wit
olijfolie
peterselie
saffraan
2 tomaten
tomatenpuree
2 liter visbouillon
2½ kilo schone vis (bijvoorbeeld moten paling, makreel, tong, rode poon, kabeljauw en zeewolf)
kreeft of krab
grote garnalen
20 mosselen
½ fles droge witte wijn
ananas
olie


Fruit in een dikke stevige soeppan van formaat: 6 klein gesneden uien en 2 laurierblaadjes, tijm, kruidnagel, peper, zout en sinaasappelschil zonder wit, in olijfolie tot de ui doorzichtig goudgeel is geworden. Doe er flink wat fijngehakte peterselie en een flinke pluk saffraan bij. Laat het even gaan en doe er dan 2 ontpitte tomaten en tomatenpuree bij en stoof nog even door. Heb in de tussentijd 2 liter visbouillon klaarstaan, getrokken van koppen, graten en vinnen van de vis die gebruikt wordt, met ui, prei, wortel, peterselie, selderie en wat kruiden. Op het aanrecht liggen verder klaar 2½ kilo schone vis bijvoorbeeld: moten paling, makreel, tong, rode poon, kabeljauw en zeewolf. Stukken kreeft of krab. Grote garnalen in de schil en een twintigtal mosselen. Doe de vis in de soeppan bij de groenten. Eerst de stevigste en zo verder tot alles in de pan is. Stoof even door en bevochtig dan het geheel met een halve fles droge witte wijn. Laat het snel op temperatuur komen en voeg er dan de gezeefde, gloeiendhete visbouillon aan toe. Kook de soep op fel vuur zonder deksel op de pan. De vis moet heel blijven.
Bak lange repen ananas in olie en doe ze vlak voor het opdoen in de soep.

4 personen

gebied : Cambodja
gerechtsoort : soep

bron : De reis om de wereld in 80 schotels en 200 verrukkelijke recepten / R. J. Courtine

Bouillabaisse (Frankrijk)

BOUILLABAISSE

6 uien
3 tenen knoflook
2 laurierblaadjes
tijm
kruidnagel
peper
zout
sinaasappelschil zonder wit
olijfolie
fijngehakte peterselie
saffraan
2 tomaten
tomatenpuree
2 liter visbouillon
2½ kilo schone vis (bijvoorbeeld moten paling, makreel, tong, rode poon, kabeljauw en zeewolf)
kreeft of krab
grote garnalen
20 mosselen
½ fles droge witte wijn
stokbrood


Fruit in een dikke stevige soeppan van formaat: 6 klein gesneden uien, 3 tenen knoflook uit de knijper en 2 laurierblaadjes, tijm, kruidnagel, peper, zout en sinaasappelschil zonder wit, in olijfolie tot de ui doorzichtig goudgeel is geworden. Doe er flink wat fijngehakte peterselie en een flinke pluk saffraan bij. Laat het even gaan en doe er dan 2 ontpitte tomaten en tomatenpuree bij en stoof nog even door. Heb in de tussentijd 2 liter visbouillon klaarstaan, getrokken van koppen, graten en vinnen van de vis die gebruikt wordt, met ui, prei, wortel, peterselie, selderie en wat kruiden. Op het aanrecht liggen verder klaar 2½ kilo schone vis bijvoorbeeld: moten paling, makreel, tong, rode poon, kabeljauw en zeewolf. Stukken kreeft of krab. Grote garnalen in de schil en een twintigtal mosselen. Doe de vis in de soeppan bij de groenten. Eerst de stevigste en zo verder tot alles in de pan is. Stoof even door en bevochtig dan het geheel met een halve fles droge witte wijn. Laat het snel op temperatuur komen en voeg er dan de gezeefde, gloeiendhete visbouillon aan toe. Kook de soep op fel vuur zonder deksel op de pan. De vis moet heel blijven. Doe de vis apart in een verwarmde schaal, de soep in de soeppan en even geroosterde stukken stokbrood in de diepe soepborden. Leg wat vis naar keuze op het brood en schenk er wat van de soep overheen.

4 personen

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : soep

bron : De reis om de wereld in 80 schotels en 200 verrukkelijke recepten / R. J. Courtine

Coconut and Pork Curry (Myanmar)

COCONUT AND PORK CURRY

1 kilogram mager en mals varkensvlees, in lapjes van 1 centimeter dik en 5 centimeter lang
1 theelepel koenjit (kurkuma)
1 theelepel ansjovispasta
1 eetlepel fijngemaakte gember of ½ eetlepel gemberpoeder
1½ theelepel paprikapoeder
1 Spaanse peper, fijngemaakt, of 1 theelepel chilipoeder
2 tenen knoflook, fijngemaakt
1 eetlepel ketjap (sojasaus)
1 grote ui, fijngesnipperd
½ kopje plantaardige olie
zout
2 eetlepels fijngesnipperde ui
1 eetlepel slaolie
1 eetlepel kerrie
1½ theelepel tamarinde, geweekt en opgelost in water, of 1 theelepel citroensap dan wel azijn
2 kopjes rijst, gewassen en uitgelekt
2¼ kopje kokosmelk


Koenjit, ansjovis, gember, paprika, peper, knoflook, sojasaus en ui in een kom goed mengen en daarmee de varkenslapjes goed inwrijven. Het vlees in de vleespan leggen, de rest van de kruiden, olie en wat zout toevoegen en de lapjes met gesloten deksel langzaam gaar stoven. Zo nodig een paar keer wat water bijgieten. 2 Eetlepels ui fruiten in de koekenpan in 1 eetlepel olie. De kerrie even meebakken en nu in dit mengsel de varkenslapjes nog even doorbakken. Afmaken met tamarinde (citroensap of azijn) en zout naar smaak. Intussen de rijst in de kokosmelk koken. Naar eigen smaak rijst en vleesgerecht apart serveren of het vlees op de rijst leggen en de saus erover gieten.

4 personen

gebied : Birma
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Rijstgerechten uit alle windstreken / Tomi Egami