zaterdag 1 mei 2021

Hummus met Ful (Jaffa, Tel Aviv, Israël)

HUMMUS MET FUL

500 gram gedroogde kikkererwten
1 ½ eetlepel zuiveringszout
250 gram tahin
½ deciliter citroensap
6 tenen knoflook, fijngehakt
zout

FUL
300 gram gedroogde tuinbonen
1,6 deciliter olijfolie
1,6 deciliter citroensap
1 eetlepel gemalen komijnzaad
4 tenen knoflook, fijngehakt

OPDIENEN MET
1 theelepel mild paprikapoeder
6 eetlepels grofgesneden bladpeterselie (naar keuze)
3 scharreleieren, hardgekookt, in 4 parten
1 middelgrote ui, in 6 parten (naar keuze)


De kikkererwten en tuinbonen moeten eerst minstens een nacht worden geweekt. Doe ze in twee kommen en overgiet ze met het dubbele volume aan koud water. Voeg aan de kikkererwten 1 eetlepel zuiveringszout toe. Zet de schalen opzij. Giet ze de volgende dag af en spoel ze af. Doe voor de hummus de uitgelekte kikkererwten en het overgebleven zuiveringszout in een middelgrote pan en voeg het dubbele volume aan water toe. Breng het aan de kook en laat de erwten 2 - 3 uur op heel laag vuur koken tot ze botergaar en gemakkelijk fijn te malen zijn. Voeg tijdens het koken zo nodig meer kokend water toe. Giet ze af en bewaar het kookvocht. Doe de warme kikkererwten in een food processor en houd een handje achter om te garneren. Voeg tahin, citroensap, knoflook en 1 theelepel zout toe en pureer alles in een minuut of twee glad. Voeg wat kookvocht toe en schakel de machine weer in. De hummus moet heel zacht zijn, bijna vloeibaar, maar mag niet uitvloeien. Proef en voeg naar smaak nog wat zout toe. Houd hem warm. Maak de ful in de tijd dat de kikkererwten koken. Doe de tuinbonen in een middelgrote pan en overgiet ze met het dubbele volume aan water. Laat ze 3 uur zachtjes koken (misschien nog langer), en voeg zo nodig meer water toe. Aan het einde van de kooktijd moet e vloeistof vrijwel zijn verdwenen (giet ze eventueel af), en de bonen moeten uiteen vallen of doen dat als u ze met een vork prakt. Neem de pan van het vuur en voeg de helft van de olijfolie, de helft van het citroensap, de komijn, knoflook en 1 theelepel zout toe. Proef en doe er eventueel nog wat zout bij. Spreid de warme hummus uit in eenpersoonsschaaltjes. Schep de ful in het midden en sprenkel de overgebleven olijfolie en het citroensap erover en omheen. Bestrooi het met paprikapoeder, garneer met de achtergehouden kikkererwten en royaal peterselie en geef het ei en de ui er apart bij.

6 personen

gebied : Jaffa, Tel Aviv, Israël
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Plenty : Groente genoeg om héél lekker te koken / Yotam Ottolenghi

Spruitjes met tahoe

SPRUITJES MET TAHOE

2 eetlepels zoete chilisaus
1 ½ eetlepel sojasaus (Kikkoman)
3 eetlepels geroosterd sesamolie
1 theelepel rijstazijn
1 eetlepel ahornsiroop
150 gram stevige tahoe
500 gram spruitjes
1 ¾ deciliter zonnebloemolie
100 gram bosui, in ringetjes
½ kleine verse rode chilipeper, zonder de zaadjes, fijngehakt
120 gram shiitake, doormidden of in vieren
15 gram korianderblad
1 eetlepel geroosterd sesamzaad (naar keuze)
zout


Marineer de tahoe. Klop de chilisaus en sojasaus met 2 eetlepels sesamolie, azijn en ahornsiroop door elkaar. Snijd de tahoe in 1 centimeter dikke plakken en snijd elke plak in twee vierkantjes. Schep ze rustig door de marinade en zet opzij. Snijd aan de onderkant een schijfje van de spruitjes en snijd ze overlangs in drie dikke plakken. Verhit in een pan met antikleeflaag 4 eetlepels zonnebloemolie. Doe de helft van de spruitjes erin met een beetje zout en bak ze 2 minuten op hoog vuur; roer niet te veel. De spruitjes moeten hier en daar donkere plekken hebben e beetgaar worden. Schep ze in een kom. Bak de rest van de spruiten in wat extra olie met zout op dezelfde manier. Schep ze uit de pan. Doe weer 2 eetlepels zonnebloemolie in de pan, verhit hem en roerbak bosui, chilipeper en paddenstoelen 1 - 2 minuten. Doe ze bij de spruitjes in de schaal. Zet de pan weer op hoog vuur. Schep met een tang een deel van de plakjes tahoe uit de marinade en leg ze rustig in de pan (pas op, de olie zal spatten!), leg ze naast elkaar in een enkele laag. Draai het vuur lager en bak de plakjes tahoe 2 minuten aan elke kant tot ze een mooie karamelkleur hebben. Doe ze bij de spruitjes en bak de rest van de plakjes op dezelfde manier. Neem als de tahoe is gebakken de pan van het vuur en doe de inhoud van de schaal erin. Voeg de achtergebleven marinade en de helft van de koriander toe. Schep alles losjes door elkaar en laat het iets afkoelen in de pan. Proef en doe er naar maak nog wat zout bij. Roer de overgebleven sesamolie (plus nog wat meer als u wilt) erdoor. Dien het gerecht warm, maar niet te heet op, gegarneerd met het geroosterde sesamzaad en de rest van de koriander.

4 personen

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Plenty : Groente genoeg om héél lekker te koken / Yotam Ottolenghi

Broccolipie met gorgonzola

BROCCOLIPIE MET GORGONZOLA

500 gram roomboterbladerdeeg
2 struikjes broccoli (in totaal 700 gram), in roosjes
25 gram boter
3 - 4 preien, gewassen en in dunne ringen
1½ deciliter slagroom
ruim ¾ deciliter water
15 gram bieslook, geknipt
15 gram dragon, fijngehakt
3 eetlepels grove mosterd
1 theelepel zout
zwarte peper
200 gram gorgonzola, in middelgrote blokjes
1 scharrelei, losgeklopt


Verhit de oven tot 200°C. Rol tweederde van het deeg uit tot een cirkel van 2 millimeter dikte en 32 centimeter doorsnee, groot genoeg om de bodem en de wand van een taartvorm van 25 centimeter doorsnee met een losse bodem te bekleden. Rol het overgebleven deeg uit tot een dunnere lap van 25 centimeter doorsnee en leg hem op een schaal. Zet de vorm en het deksel 10 minuten in de vriezer. Leg in de deegbodem een vel bakpapier dat ook de rand bedekt en vul hem met porseleinen bakerwten of droge peulvruchten. Bak de bodem 15 - 20 minuten blind in de oven. Stort de steunvulling uit de vorm, haal het baakpapier eruit en bak de bodem in nog eens 5 minuten in de oven lichtbruin. Laat hem afkoelen. Maak terwijl de bodem wordt gebakken de vulling. Blancheer de broccoliroosjes in 2 minuten in een pan kokend gezouten water beetgaar. Giet ze af in een vergiet, spoel ze koud onder de koude kraan en laat ze uitlekken. Smelt de boter in een pan en smoor de prei op halfhoog vuur 10 - 15 minuten tot hij gaar maar niet gekleurd is. Voeg de room, water, bieslook, dragon, mosterd, zout en wat zwarte peper toe. Roer alles door elkaar en neem de pan van het vuur. Verdeel het preimengsel in de deegbodem. Strooi de broccoliroosjes erover en druk ze iets in de roomlaag. Verdeel de stukjes gorgonzola eroverheen. Bestrijk de deegrand met losgeklopt ei en leg het deegdeksel over de vulling. Druk de deegranden stevig tegen elkaar. Snijd eventueel overhangend deeg langs de rand eraf. Bestrijk het deksel met ei en bak de pie in 30 minuten goudbruin. Laat de pie iets afkoelen voor u hem uit de vorm haalt.

6 personen

gerechtsoort : hartige taart

bron : Plenty : Groente genoeg om héél lekker te koken / Yotam Ottolenghi