zaterdag 1 mei 2021

Broccolipie met gorgonzola

BROCCOLIPIE MET GORGONZOLA

500 gram roomboterbladerdeeg
2 struikjes broccoli (in totaal 700 gram), in roosjes
25 gram boter
3 - 4 preien, gewassen en in dunne ringen
1½ deciliter slagroom
ruim ¾ deciliter water
15 gram bieslook, geknipt
15 gram dragon, fijngehakt
3 eetlepels grove mosterd
1 theelepel zout
zwarte peper
200 gram gorgonzola, in middelgrote blokjes
1 scharrelei, losgeklopt


Verhit de oven tot 200°C. Rol tweederde van het deeg uit tot een cirkel van 2 millimeter dikte en 32 centimeter doorsnee, groot genoeg om de bodem en de wand van een taartvorm van 25 centimeter doorsnee met een losse bodem te bekleden. Rol het overgebleven deeg uit tot een dunnere lap van 25 centimeter doorsnee en leg hem op een schaal. Zet de vorm en het deksel 10 minuten in de vriezer. Leg in de deegbodem een vel bakpapier dat ook de rand bedekt en vul hem met porseleinen bakerwten of droge peulvruchten. Bak de bodem 15 - 20 minuten blind in de oven. Stort de steunvulling uit de vorm, haal het baakpapier eruit en bak de bodem in nog eens 5 minuten in de oven lichtbruin. Laat hem afkoelen. Maak terwijl de bodem wordt gebakken de vulling. Blancheer de broccoliroosjes in 2 minuten in een pan kokend gezouten water beetgaar. Giet ze af in een vergiet, spoel ze koud onder de koude kraan en laat ze uitlekken. Smelt de boter in een pan en smoor de prei op halfhoog vuur 10 - 15 minuten tot hij gaar maar niet gekleurd is. Voeg de room, water, bieslook, dragon, mosterd, zout en wat zwarte peper toe. Roer alles door elkaar en neem de pan van het vuur. Verdeel het preimengsel in de deegbodem. Strooi de broccoliroosjes erover en druk ze iets in de roomlaag. Verdeel de stukjes gorgonzola eroverheen. Bestrijk de deegrand met losgeklopt ei en leg het deegdeksel over de vulling. Druk de deegranden stevig tegen elkaar. Snijd eventueel overhangend deeg langs de rand eraf. Bestrijk het deksel met ei en bak de pie in 30 minuten goudbruin. Laat de pie iets afkoelen voor u hem uit de vorm haalt.

6 personen

gerechtsoort : hartige taart

bron : Plenty : Groente genoeg om héél lekker te koken / Yotam Ottolenghi

Geen opmerkingen: