SPRUITJES MET TAHOE
2 eetlepels zoete chilisaus
1 ½ eetlepel sojasaus (Kikkoman)
3 eetlepels geroosterd sesamolie
1 theelepel rijstazijn
1 eetlepel ahornsiroop
150 gram stevige tahoe
500 gram spruitjes
1 ¾ deciliter zonnebloemolie
100 gram bosui, in ringetjes
½ kleine verse rode chilipeper, zonder de zaadjes, fijngehakt
120 gram shiitake, doormidden of in vieren
15 gram korianderblad
1 eetlepel geroosterd sesamzaad (naar keuze)
zout
Marineer de tahoe. Klop de chilisaus en sojasaus met 2 eetlepels sesamolie, azijn en ahornsiroop door elkaar. Snijd de tahoe in 1 centimeter dikke plakken en snijd elke plak in twee vierkantjes. Schep ze rustig door de marinade en zet opzij. Snijd aan de onderkant een schijfje van de spruitjes en snijd ze overlangs in drie dikke plakken. Verhit in een pan met antikleeflaag 4 eetlepels zonnebloemolie. Doe de helft van de spruitjes erin met een beetje zout en bak ze 2 minuten op hoog vuur; roer niet te veel. De spruitjes moeten hier en daar donkere plekken hebben e beetgaar worden. Schep ze in een kom. Bak de rest van de spruiten in wat extra olie met zout op dezelfde manier. Schep ze uit de pan. Doe weer 2 eetlepels zonnebloemolie in de pan, verhit hem en roerbak bosui, chilipeper en paddenstoelen 1 - 2 minuten. Doe ze bij de spruitjes in de schaal. Zet de pan weer op hoog vuur. Schep met een tang een deel van de plakjes tahoe uit de marinade en leg ze rustig in de pan (pas op, de olie zal spatten!), leg ze naast elkaar in een enkele laag. Draai het vuur lager en bak de plakjes tahoe 2 minuten aan elke kant tot ze een mooie karamelkleur hebben. Doe ze bij de spruitjes en bak de rest van de plakjes op dezelfde manier. Neem als de tahoe is gebakken de pan van het vuur en doe de inhoud van de schaal erin. Voeg de achtergebleven marinade en de helft van de koriander toe. Schep alles losjes door elkaar en laat het iets afkoelen in de pan. Proef en doe er naar maak nog wat zout bij. Roer de overgebleven sesamolie (plus nog wat meer als u wilt) erdoor. Dien het gerecht warm, maar niet te heet op, gegarneerd met het geroosterde sesamzaad en de rest van de koriander.
4 personen
gerechtsoort : veganistisch gerecht
bron : Plenty : Groente genoeg om héél lekker te koken / Yotam Ottolenghi
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten