zondag 25 oktober 2020

Makreelburgers met zuurkool en sinaasappel

MAKREELBURGERS MET ZUURKOOL EN SINAASAPPEL

400 gram gerookte makreelfilet
2 sinaasappels
4 volkoren bollen
2 eetlepels mayonaise
1 theelepel karwijzaad (kummel)
1 eetlepel olijfolie extra vièrge
1 theelepel geraspte mierikswortel
250 gram gekookte wijnzuurkool, uitgelekt
1 rode ui, in ringen
1 zak krulslamelange (100 gram)


Van makreel vel verwijderen en in stukken snijden. Een sinaasappel schoonboenen en ½ theelepel schil eraf raspen. Beide sinaasappels tot op witte vlies dik schillen, 1 in dikke plakken snijden en van andere sinaasappel partjes met scherp mesje uit 'tussenschot' snijden (sap bewaren). Broodjes opensnijden en binnenkant in droge koekenpan met antiaanbaklaag kort roosteren en laten afkoelen. Mayonaise met sinaasappelrasp, karwijzaad en zout en peper naar smaak mengen. Olie met sinaasappelsap, mierikswortel en zout en peper naar smaak tot dressing kloppen. Broodjes met mayonaise insmeren. Zuurkool erover verdelen. Makreel, uiringen en plak sinaasappel erop leggen. Krulsla omscheppen met sinaasappelpartjes en dressing en naast broodjes serveren.
Tip: Karwijzaad zorgt ervoor dat zuurkool lichter verteerbaar wordt. Daarom kom je die twee overal ter wereld samen in gerechten tegen.

4 personen

voedingswaarde : 585 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande oktober 2004

Visgoulash

VISGOULASH

1 ui
1 eetlepel boter of margarine
400 gram schelvisfilet
½ theelepel tijm
½ theelepel peper
½ theelepel zout
1 eetlepel citroensap
200 gram soepgroente
½ literblik champignonsoep
4 eetlepels witte wijn
½ eetlepel maïzena
1 klein blikje gesneden champignons
strooiaroma
1 takje peterselie


Ui pellen en snipperen. In braadpan boter verhitten. Ui in 3 minuten glazig fruiten. Vis inwrijven met zout en tijm. Besprenkelen met citroensap. In stukken van 3 centimeter snijden. Aan ui soepgroente toevoegen. 2 Minuten meebakken. Aan groentemengsel toevoegen: champignonsoep, 3½ deciliter water en wijn. Door elkaar roeren. Vis toevoegen. 10 Minuten zachtjes koken. In kopje maïzena met ½ eetlepel koud water gladroeren. Champignons afgieten en aan visgoulash toevoegen. 1 Minuut meewarmen. Op smaak brengen met strooiaroma en peper. Al roerende maïzena toevoegen. Peterselie erboven fijnknippen.
Groentetip: gestoofde bietjes.

4 personen

voedingswaarde : 180 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip oktober 1980

Garnalenrijst

GARNALENRIJST

1 grote ui
2 blikjes garnalen à 127 gram
1 blikje zalm
1 citroen
½ eetlepel strooiaroma
400 gram droogkokende rijst
1 eetlepel boter of margarine
2 teentjes knoflook
½ eetlepel dille
½ eetlepel peterselie
versgemalen peper


Ui pellen en fijnsnipperen. In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen. Zalm afgieten en schoonmaken. In stukjes verdelen. Citroen wassen en in 8 partjes snijden.
In pan met water en strooiaroma, rijst gaarkoken volgens gebruiksaanwijzing op pak. Intussen in koekenpan boter verhitten. Ui 3 minuten fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Garnalen en zalm 3 minuten meewarmen. Garnalenmengsel, dille en peterselie door rijst scheppen. Op smaak brengen met peper. Garneren met citroen.
Lekker met kropsla met tomaat.

6 personen

voedingswaarde : 355 kcal p.p.
voor-/ bereidingstijd : 10 / 30 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip oktober 1980

Gerookte kip met kappertjesmayonaise

GEROOKTE KIP MET KAPPERTJESMAYONAISE

1½ eetlepel kappertjes
3 eetlepels mayonaise
1 eetlepel yoghurt
½ eetlepel chilisaus
citroensap
zout
1 gerookte kipfilet (125 gram)
enkele blaadjes veldsla
paprikapoeder


Snijd 1 eetlepel kappertjes fijn. Roer de mayonaise, de yoghurt, de chilisaus en de fijngesneden kappertjes door elkaar. Breng het sausje op smaak met citroensap en zout. Snijd de kip in reepjes.
Verdeel de veldsla en de kip over 2 bordjes. Schenk de kappertjesmayonaise over de kip. Garneer met hele kappertjes en een snufje paprikapoeder. Geef er een mini-broodje bij.

2 personen

voedingswaarde : 260 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Menu 5 oktober 1994

Champignonsoep met garnalen

CHAMPIGNONSOEP MET GARNALEN

1 bakje champignons (à 250 gram)
2 eetlepels citroensap
200 gram Noorse garnalen
1 blikje champignonsoep (voor 1 liter soep)
1 eetlepel boter of margarine
3 eetlepels koffieroom
2 eetlepels sherry
2 eetlepels dille
versgemalen witte peper


Champignons wassen en in plakjes snijden. Besprenkelen met citroensap. In zeef grnalen onder koud stromend water afspoelen.
In pan champignonsoep maken volgens gebruiksaanwijzing. Intussen in koekenpan boter verhitten. Champignons 5 minuten zachtjes bakken. Met schuimspaan uit pan scheppen en door soep roeren. Door soep roeren: koffieroom, sherry, garnalen en dille. 2 Minuten zachtjes meewarmen. Op smaak brengen met peper.

4 personen

voedingswaarde : 205 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 20 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip oktober 1982

Viscocktail

VISCOCKTAIL


75 gram Noorse garnalen
1 lekkerbekje (100 gram)
50 gram gekookte mosselen
2 slabladeren
3 eetlepels mayonaise
½ eetlepel tomatenketchup
1 eetlepel slagroom
1 theelepel suiker
1 eetlepel vieux
tabasco
zout
peper


In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken. Lekkerbekje in stukjes snijden. Grote mosselen halveren. In kom doen: garnalen (enkele achterhouden voor garnering), lekkerbekje en mosselen. Door elkaar scheppen. Slabladeren wassen en uitslaan. In kommetje doen: mayonaise, tomatenketchup, slagroom, suiker, vieux en enkele druppels tabasco. Op smaak brengen met zout en peper.
In 2 schaaltjes slabladeren leggen. Vismengsel erover verdelen. Saus erover schenken. Garneren met achtergehouden garnalen.

2 personen

voedingswaarde : 405 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip oktober 1982