GEVULDE KALKOENBORST MET RODE PEPERSAUS
2 eetlepels pijnboompitten
150 gram shiitake, in plakjes
1 grote ui, fijngesneden
150 gram spinazie, in dunne reepjes
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 lente-uitje, in dunne ringen
2 eetlepels boter of margarine
1 eetlepel Anisette (anijslikeur)
1 theelepel tabasco
3 - 5 eetlepels broodkruimels
8 stukjes kalkoenfilet à 70 gram
Oven voorverwarmen op 180 ºC. Pijnboompitten in droge koekenpan lichtbruin roosteren. Shiitake, ui, spinazie, knoflook en lente-ui in boter 5 minuten bakken. Pijnboompitten, likeur, tabasco en broodkruimels toevoegen. Vulling iets laten afkoelen. Kalkoenfilets platslaan en vulling over 4 plakjes verdelen. Afdekken met overige 4 plakjes. ‘Kalkoen-tompouces’ in braadslede leggen, afdekken met aluminiumfolie en in oven 30 minuten bakken. Gevulde filets serveren met Geroosterde rode pepersaus.
4 personen
voedingswaarde : 350 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten
gebied : Louisiana, Verenigde Staten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip Culinair augustus 1996
zaterdag 6 maart 2021
Mango met kleefrijst (Thailand)
MANGO MET KLEEFRIJST
Dit dessert is een echte Thaise favoriet. Mango’s met hun zoetzure smaak, prachtige geur en fluwelige vruchtvlees combineren bijzonder goed met kleefrijst. U moet wel een dag van tevoren met de voorbereidingen beginnen.
125 gram witte kleefrijst
2 deciliter dikke kokosmelk
3 eetlepels kristalsuiker
snufje zout
2 rijpe mango’s
reepjes limoenschil, ter garnering
Doe de kleefrijst in een zeef en spoel onder de koude kraan tot het water helder is. Laat dan een nacht in een kom vers, koud water weken. Giet de rijst af en spreid hem uit in een met ongebleekte katoen beklede, ruime stoommand. Leg er een deksel op en laat 20 minuten stomen, of tot de korrels gaar en romig zijn. Schep intussen 3 eetlepels (dikke) kokosmelk van de kokosmelk af en zet weg. Meng de rest van de kokosmelk in een pan met de suiker en wat zout. Breng al roerend aan de kook tot de suiker is opgelost. Giet in een kom en laat even afkoelen. Doe de rijst in een kom en giet er het kokosmengsel over. Schep om en laat dan 10 tot 15 minuten staan. Pel de mango’s en snijd het vruchtvlees in plakken. Schik ze op de rijst en druppel er de bewaarde dikke kokosmelk over. Garneer met limoen en dien op.
4 personen
gebied : Thailand
gerechtsoort : nagerecht
bron : Thailand : Subtiele en kruidige gerechten uit het Oosten / Kit Chan
Dit dessert is een echte Thaise favoriet. Mango’s met hun zoetzure smaak, prachtige geur en fluwelige vruchtvlees combineren bijzonder goed met kleefrijst. U moet wel een dag van tevoren met de voorbereidingen beginnen.
125 gram witte kleefrijst
2 deciliter dikke kokosmelk
3 eetlepels kristalsuiker
snufje zout
2 rijpe mango’s
reepjes limoenschil, ter garnering
Doe de kleefrijst in een zeef en spoel onder de koude kraan tot het water helder is. Laat dan een nacht in een kom vers, koud water weken. Giet de rijst af en spreid hem uit in een met ongebleekte katoen beklede, ruime stoommand. Leg er een deksel op en laat 20 minuten stomen, of tot de korrels gaar en romig zijn. Schep intussen 3 eetlepels (dikke) kokosmelk van de kokosmelk af en zet weg. Meng de rest van de kokosmelk in een pan met de suiker en wat zout. Breng al roerend aan de kook tot de suiker is opgelost. Giet in een kom en laat even afkoelen. Doe de rijst in een kom en giet er het kokosmengsel over. Schep om en laat dan 10 tot 15 minuten staan. Pel de mango’s en snijd het vruchtvlees in plakken. Schik ze op de rijst en druppel er de bewaarde dikke kokosmelk over. Garneer met limoen en dien op.
4 personen
gebied : Thailand
gerechtsoort : nagerecht
bron : Thailand : Subtiele en kruidige gerechten uit het Oosten / Kit Chan
Pompoen gestoofd in kokosmelk (Thailand)
POMPOEN GESTOOFD IN KOKOSMELK
Gestoofd fruit is een populair dessert in Thailand. Gebruik zo mogelijk de Japanse kabochapompoen voor dit gerecht. Bananen en meloenen, of zelfs maïskorrels en peulvruchten als mungbonen en zwarte bonen, kunnen ook op deze manier in kokosmelk worden bereid.
1 kilogram (kabocha)pompoen
7½ deciliter kokosmelk
175 gram kristalsuiker
snufje zout
pompoenpitten, geroosterd, ter garnering
takjes verse munt, ter garnering
Was de pompoenschil en snijd hem grotendeels af. Schep het zaad uit de pompoen. Snijd het vruchtvlees met een scherp mes in blokjes van 2 centimeter breed en 5 centimeter lang. Doe de kokosmelk, suiker en wat zout in een steelpan en breng aan de kook. Doe er de stukje pompoen in en laat 10 - 15 minuten sudderen tot de pompoen gaar is. Garneer elke portie met een paar geroosterde pompoenpitten en een takje verse munt. Dien warm op.
4 - 6 personen
gebied : Thailand
gerechtsoort : nagerecht
bron : Thailand : Subtiele en kruidige gerechten uit het Oosten / Kit Chan
Gestoofd fruit is een populair dessert in Thailand. Gebruik zo mogelijk de Japanse kabochapompoen voor dit gerecht. Bananen en meloenen, of zelfs maïskorrels en peulvruchten als mungbonen en zwarte bonen, kunnen ook op deze manier in kokosmelk worden bereid.
1 kilogram (kabocha)pompoen
7½ deciliter kokosmelk
175 gram kristalsuiker
snufje zout
pompoenpitten, geroosterd, ter garnering
takjes verse munt, ter garnering
Was de pompoenschil en snijd hem grotendeels af. Schep het zaad uit de pompoen. Snijd het vruchtvlees met een scherp mes in blokjes van 2 centimeter breed en 5 centimeter lang. Doe de kokosmelk, suiker en wat zout in een steelpan en breng aan de kook. Doe er de stukje pompoen in en laat 10 - 15 minuten sudderen tot de pompoen gaar is. Garneer elke portie met een paar geroosterde pompoenpitten en een takje verse munt. Dien warm op.
4 - 6 personen
gebied : Thailand
gerechtsoort : nagerecht
bron : Thailand : Subtiele en kruidige gerechten uit het Oosten / Kit Chan
Ki-Rum Ddeokbokki (Korea)
KI-RUM DDEOKBOKKI (KNAPPERIGE RIJSTCAKES IN CHILISAUS)
Knapperig van buiten en stevig vanbinnen: deze verrukkelijke, subtiel gekruide rijstcakes zijn echt verslavend lekker.
400 gram Koreaanse rijstcakes
3 eetlepels plantaardige olie, plus wat extra
4 lente-uien, fijngehakt
1 theelepel zwarte sesamzaadjes
SAUS
2 eetlepels gochugaru (Koreaans peperpoeder)
1 theelepel gochujang (Koreaanse chilipasta)
1 eetlepel sojasaus
2 theelepels ahornsiroop of honing
2 theelepels geroosterde-sesamolie
Maak eerst de saus. Meng het peperpoeder, de chilipasta, de sojasaus, de ahornsiroop en de sesamolie in een grote kom.
Breng in een grote pan water aan de kook. Doe de rijstcakes erbij en breng het water weer aan de kook. Kook de rijstcakes 2 - 3 minuten of tot ze gaan drijven. Laat de rijstcakes uitlekken en verdeel ze in een enkele laag over een grote bakplaat. Scheid eventueel samengekleefde rijstcakes en hussel ze goed om.
Verhit de plantaardige olie op hoog vuur in een grote koekenpan. Zodra de olie heet is, bak je de rijstcakes in porties in 3 - 4 minuten knapperig. Schep ze af en toe om. Haal de rijstcakes met een schuimspaan uit de pan en doe ze bij de saus. Hussel alles goed tot alle rijstcakes helemaal bedekt zijn met saus. Schep de rijstcakes op borden en strooi de lente-ui en de zwarte sesamzaadjes erover.
2 - 3 personen
gebied : Korea
gerechtsoort : rijstgerecht
bron : Onze Koreaanse keuken / Jordan Bourke & Rejina Pyo
Knapperig van buiten en stevig vanbinnen: deze verrukkelijke, subtiel gekruide rijstcakes zijn echt verslavend lekker.
400 gram Koreaanse rijstcakes
3 eetlepels plantaardige olie, plus wat extra
4 lente-uien, fijngehakt
1 theelepel zwarte sesamzaadjes
SAUS
2 eetlepels gochugaru (Koreaans peperpoeder)
1 theelepel gochujang (Koreaanse chilipasta)
1 eetlepel sojasaus
2 theelepels ahornsiroop of honing
2 theelepels geroosterde-sesamolie
Maak eerst de saus. Meng het peperpoeder, de chilipasta, de sojasaus, de ahornsiroop en de sesamolie in een grote kom.
Breng in een grote pan water aan de kook. Doe de rijstcakes erbij en breng het water weer aan de kook. Kook de rijstcakes 2 - 3 minuten of tot ze gaan drijven. Laat de rijstcakes uitlekken en verdeel ze in een enkele laag over een grote bakplaat. Scheid eventueel samengekleefde rijstcakes en hussel ze goed om.
Verhit de plantaardige olie op hoog vuur in een grote koekenpan. Zodra de olie heet is, bak je de rijstcakes in porties in 3 - 4 minuten knapperig. Schep ze af en toe om. Haal de rijstcakes met een schuimspaan uit de pan en doe ze bij de saus. Hussel alles goed tot alle rijstcakes helemaal bedekt zijn met saus. Schep de rijstcakes op borden en strooi de lente-ui en de zwarte sesamzaadjes erover.
2 - 3 personen
gebied : Korea
gerechtsoort : rijstgerecht
bron : Onze Koreaanse keuken / Jordan Bourke & Rejina Pyo
Roergebakken coquilles met asperges (Thailand)
ROERGEBAKKEN COQUILLES MET ASPERGES
Asperges zijn zeer geliefd bij de Chinese Thai. De combinatie van knoflook en zwarte peper zorgt voor pit in dit gerecht. In plaats van de coquilles kunt u grote garnalen of een stevige vissoort gebruiken.
4 eetlepels plantaardige olie
500 gram groene asperges, bijgesneden en in stukjes van 5 centimeter gesneden
4 tenen knoflook, fijngehakt
2 sjalotjes, gesnipperd
500 gram coquilles, schoongemaakt
2 eetlepels vissaus
½ theelepel grof gemalen zwarte peper
1,2 deciliter kokosmelk
verse korianderblaadjes, ter garnering
Verhit de helft van de olie in een wok of grote koekenpan. Doe er de asperges in en roerbak 2 minuten. Schep de asperges eruit en zet weg. Doe de rest van de olie, de knoflook en sjalotjes in de wok en roerbak tot de geuren loskomen. Voeg de coquilles toe en roerbak nog 1 - 2 minuten. Doe de asperges terug in de wok. Schep er de vissaus, gemalen zwarte peper en de kokosmelk door. Laat alles nog 3 - 4 minuten sudderen, of tot de coquilles en asperges gaar zijn. Garneer met verse korianderblaadjes.
4 - 6 personen
gebied : Thailand
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Thailand : Subtiele en kruidige gerechten uit het Oosten / Kit Chan
Asperges zijn zeer geliefd bij de Chinese Thai. De combinatie van knoflook en zwarte peper zorgt voor pit in dit gerecht. In plaats van de coquilles kunt u grote garnalen of een stevige vissoort gebruiken.
4 eetlepels plantaardige olie
500 gram groene asperges, bijgesneden en in stukjes van 5 centimeter gesneden
4 tenen knoflook, fijngehakt
2 sjalotjes, gesnipperd
500 gram coquilles, schoongemaakt
2 eetlepels vissaus
½ theelepel grof gemalen zwarte peper
1,2 deciliter kokosmelk
verse korianderblaadjes, ter garnering
Verhit de helft van de olie in een wok of grote koekenpan. Doe er de asperges in en roerbak 2 minuten. Schep de asperges eruit en zet weg. Doe de rest van de olie, de knoflook en sjalotjes in de wok en roerbak tot de geuren loskomen. Voeg de coquilles toe en roerbak nog 1 - 2 minuten. Doe de asperges terug in de wok. Schep er de vissaus, gemalen zwarte peper en de kokosmelk door. Laat alles nog 3 - 4 minuten sudderen, of tot de coquilles en asperges gaar zijn. Garneer met verse korianderblaadjes.
4 - 6 personen
gebied : Thailand
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Thailand : Subtiele en kruidige gerechten uit het Oosten / Kit Chan
Romige linzen-pompoenschotel met gember en komijn (India)
ROMIGE LINZEN-POMPOENSCHOTEL MET GEMBER EN KOMIJN
Een tongstrelende vegetarische schotel met de smaken van India. Pompoen en linzen vormen een uitstekend team - zoet in combinatie met aards. Nog lekkerder met een topping van donkerbruin gebakken uienringen.
(fles)pompoen van 1,8 kilogram
olijfolie
zout
peper
2 grote uien, in dunne partjes
6 teentjes knoflook, fijngehakt
½ eetlepel komijn
½ eetlepel ketoembar (gemalen koriander)
3 theelepels gemberpoeder
2 rode chilipepers, zaadjes verwijderd, in reepjes gesneden
200 gram groene of bruine linzen
6 deciliter kippen- of groentebouillon
50 milliliter room
scheutje citroensap
4 eetlepels gehakte koriander
2 theelepels garam masala (naar keuze)
2 eetlepels geroosterde geschaafde amandelen
Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan of grote steelpan en voeg de stukjes pompoen toe (u zult ze in porties moeten bakken). Bestrooi ze met zout en peper, bak ze op hoog vuur goudbruin en laat ze deels karamelliseren (u kunt de pompoen ook roosteren).
Verhit nog 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en fruit de partjes ui tot ze zacht en goudgeel worden (de puntjes mogen lichtjes geschroeid zijn). Bak dan de knoflook enkele minuten mee en voeg de gedroogde specerijen en chilipepers toe. Bak ze enkele minuten om de smaken te laten vrijkomen en doe dan de linzen erbij; voeg ook zout en peper toe. Roer goed, zodat de linzen goed bedekt worden met de smaakmakers. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat dit alles ongeveer 15 minuten pruttelen.
Voeg de stukjes pompoen, met het bakvocht, toe aan de linzen en bak ze tot de pompoen gaar is. Voeg de room toe. Warm alles door, voeg het citroensap en de koriander toe, plus zo nodig nog zout en peper naar smaak. Het gerecht kan wel wat zout hebben, vanwege de peulvruchten, maar het hangt af van de hoeveelheid zout in de bouillon. Roer eventueel de garam masala erdoor en bestrooi het geheel met de amandelen.
Geef er rijst of parelgort bij.
8 personen
gebied : India
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Food from Plenty / Diana Henry
Een tongstrelende vegetarische schotel met de smaken van India. Pompoen en linzen vormen een uitstekend team - zoet in combinatie met aards. Nog lekkerder met een topping van donkerbruin gebakken uienringen.
(fles)pompoen van 1,8 kilogram
olijfolie
zout
peper
2 grote uien, in dunne partjes
6 teentjes knoflook, fijngehakt
½ eetlepel komijn
½ eetlepel ketoembar (gemalen koriander)
3 theelepels gemberpoeder
2 rode chilipepers, zaadjes verwijderd, in reepjes gesneden
200 gram groene of bruine linzen
6 deciliter kippen- of groentebouillon
50 milliliter room
scheutje citroensap
4 eetlepels gehakte koriander
2 theelepels garam masala (naar keuze)
2 eetlepels geroosterde geschaafde amandelen
Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan of grote steelpan en voeg de stukjes pompoen toe (u zult ze in porties moeten bakken). Bestrooi ze met zout en peper, bak ze op hoog vuur goudbruin en laat ze deels karamelliseren (u kunt de pompoen ook roosteren).
Verhit nog 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en fruit de partjes ui tot ze zacht en goudgeel worden (de puntjes mogen lichtjes geschroeid zijn). Bak dan de knoflook enkele minuten mee en voeg de gedroogde specerijen en chilipepers toe. Bak ze enkele minuten om de smaken te laten vrijkomen en doe dan de linzen erbij; voeg ook zout en peper toe. Roer goed, zodat de linzen goed bedekt worden met de smaakmakers. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat dit alles ongeveer 15 minuten pruttelen.
Voeg de stukjes pompoen, met het bakvocht, toe aan de linzen en bak ze tot de pompoen gaar is. Voeg de room toe. Warm alles door, voeg het citroensap en de koriander toe, plus zo nodig nog zout en peper naar smaak. Het gerecht kan wel wat zout hebben, vanwege de peulvruchten, maar het hangt af van de hoeveelheid zout in de bouillon. Roer eventueel de garam masala erdoor en bestrooi het geheel met de amandelen.
Geef er rijst of parelgort bij.
8 personen
gebied : India
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Food from Plenty / Diana Henry
Abonneren op:
Posts (Atom)