zaterdag 20 mei 2017

Komkommersalade met ui en amandel

KOMKOMMERSALADE MET UI EN AMANDEL

1 grote komkommer (500 gram)
1 kleine ui
1 eetlepel blanke amandelen
½ sinaasappel
1 deciliter yoghurt
1 eetlepel citroensap
zout
peper
½ eetlepel boter of margarine
(kruizemunt)


Komkommer schillen. In dunne plakjes snijden. Ui pellen en fijn snipperen. Amandelen fijnhakken. Sinaasappel uitpersen. In kommetje doen: yoghurt, 2 eetlepels sinaasappelsap, citroensap, zout en peper. Tot sausje roeren. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
In koekenpan boter verhitten. Ui en amandel 3 minuten zachtjes bakken. Over 4 schaaltjes komkommer verdelen. Sausje erover schenken. Ui met amandel erover strooien. (Garneren met toefje kruizemunt.)

4 personen

voedingswaarde : 85 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip mei 1989

Kip met gember en ananas

KIP MET GEMBER EN ANANAS

4 drumsticks
zout
peper
1½ theelepel gemberpoeder
25 gram margarine
1 blik ananasstukjes (nettogewicht 227 gram)
1 eetlepel bakgember
1 eetlepel sojasaus


Kip inwrijven met zout, peper en gemberpoeder. In braadpan margarine verhitten. Kip in 5 minuten rondom goudbruin bakken. Intussen ananas afgieten. Aan kip toevoegen: ananas, bakgember, sojasaus en 1 deciliter warm water. Aan de kook brengen. Met deksel op pan kip in 20 minuten zachtjes gaar stoven. Af en toe keren. Overdoen in schaal.
Lekker met rijst en worteltjes.

4 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip mei 1989

Raapstelen met paprika en champignons

RAAPSTELEN MET PAPRIKA EN CHAMPIGNONS

1½ kilogram raapstelen
½ ui
100 gram champignons
½ eetlepel citroensap
1 rode paprika
zout
peper
1 eetlepel boter of margarine
1 teentje knoflook
3 eetlepels crème fraîche


Van raapstelen worteltjes verwijderen. Wassen en uitzoeken. Met aanhangend water in pan doen. Ui pellen en fijn snipperen. Met keukenpapier champignons schoonvegen. In plakjes snijden. Besprenkelen met citroensap. Paprika wassen. Halveren en zaadlijsten verwijderen. In reepjes snijden.
Raapstelen op matig vuur in 5 minuten laten slinken. Af en toe omscheppen. Zout toevoegen. In nog 10 minuten zachtjes gaarkoken. Intussen in koekenpan boter verhitten. Toevoegen: ui, champignons en paprika. 3 Minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Bestrooien met zout en peper. Crème fraîche erdoor roeren. Raapstelen in vergiet laten uitlekken. Op plank in stukken snijden. Overdoen in schaal. Paprika-champignonmengsel erover verdelen.

4 personen

voedingswaarde : 110 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip mei 1989

IJsbergsla met kip en dadels

IJSBERGSLA MET KIP EN DADELS

150 gram kipfilet
zout
peper
1 eetlepel Franse mosterd
25 gram boter of margarine
1 krop ijsbergsla
200 gram worteltjes
12 gekonfijte dadels
1½ bekertje zure room
2 theelepels geraspte mierikswortel
1 eetlepel citroensap


Kip inwrijven met zout en peper. Bestrijken met mosterd. In koekenpan boter verhitten. Kip in 10 minuten goudbruin en gaar bakken. Halverwege keren. Laten afkoelen. Schuin in plakjes snijden. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Sla in stukjes scheuren. Worteltjes wassen en schrappen. Schuin in dunne plakjes snijden. Dadels in lengte halveren. Pitten verwijderen. In kommetje doen: zure room, mierikswortel en citroensap. Tot sausje roeren. Op smaak brengen met zout en peper.
In slaschaal doen: ijsbergsla, wortel, dadels en kip. Sausje erover schenken.
Lekker bij omelet en gebakken aardappelen.

4 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip mei 1989