maandag 5 oktober 2020

Witte kool met pittige varkensreepjes

WITTE KOOL MET PITTIGE VARKENSREEPJES

4 varkensschnitzels, ongepaneerd
6 eetlepels ketjap
2 eetlepels maïzena
1 prei
100 gram rozijnen
2 eetlepels olie
peper
zout
2 theelepels kerriepoeder
1 eetlepel bakgember
500 gram witte kool


Snijd de schnitzels in reepjes van 1½ centimeter breed. Meng de ketjap en de maïzena in een diep bord en marineer de reepjes hierin 30 minuten. Maak de prei schoon en snijd hem in ringen. Was de rozijnen en laat ze in warm water weken.
Verhit de olie in een wok of een grote koekenpan. Bestrooi de reepjes schnitzel met peper, zout en kerriepoeder. Bak het vlees rondom bruin. Temper het vuur en laat de reepjes nog 5 minuten zachtjes bakken. Neem de reepjes uit de pan. Bak de prei zachtjes in het resterende bakvet. Voeg de bakgember, de rozijnen en de witte kool toe en bak deze 10 minuten al omscheppend zachtjes mee. Schep de vleesreepjes terug in de pan en laat het gerecht al omscheppend door en door warm worden. Serveer met gekookte zilvervliesrijst en met kokos bestrooide gebakken banaan.

4 personen

voedingswaarde : 455 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : C1000 Thuis-magazine oktober / november 1990

Toast met worst en fruit

TOAST MET WORST EN FRUIT

1 blikje lunchworst à 200 gram
1 sinaasappel
1 augurk
4 slabladeren
4 geroosterde boterhammen
2 eetlepels mayonaise
4 schijven ananas
4 plakjes wortel
4 gekonfijte kersjes


Lunchworst in 8 plakken snijden. Sinaasappel wassen en in 4 plakken snijden. Augurk in lengte in vieren snijden. Slabladeren wassen en uitslaan.
Geroosterd brood besmeren met mayonaise. Achtereenvolgens op 4 bordjes leggen: slablad, toast, lunchworst en ananas. Garneren met sinaasappel, augurk, wortel en kersje.

4 personen

voedingswaarde : 435 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip oktober 1981

Lever met spek en kappertjes

LEVER MET SPEK EN KAPPERTJES

1 ui
1 teentje knoflook
100 gram katenspek
4 eetlepels bloem
4 plakken varkenslever à 100 gram
zout
peper
1½ theelepel paprikapoeder
4 eetlepels margarine
1½ eetlepel kappertjes


Ui en knoflook pellen en fijnsnipperen. Spek in reepjes knippen. In diep bord bloem strooien. Lever inwrijven met zout, peper en paprikapoeder. Door bloem wentelen. Overtollig bloem eraf schudden. In koekenpan margarine smelten. Spek in 2 minuten uitbakken. Uit pan scheppen. In bakvet lever 3 minuten aan elke kant zachtjes bakken. Toevoegen: ui, knoflook, spek en kappertjes. 5 Minuten meebakken. Lever op schaal leggen. Uimengsel erop scheppen.
Groentetip: broccoli.

4 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip oktober 1982

Gelderse schijf speciaal

GELDERSE SCHIJF SPECIAAL

3 eetlepels boter of margarine
4 Gelderse schijven
100 gram champignons
4 plakjes ontbijtspek
3 eetlepels poestasaus
1 eetlepel citroensap
6 sprietjes bieslook


In koekenpan boter verhitten. Gelderse schijven aan beide kanten in 3 minuten goudbruin bakken. Grill voorverwarmen op hoogste stand. Champignons wassen en halveren. Aan schijven champignons toevoegen. 4 Minuten meebakken. Op rooster, met lekbak eronder, spek onder grill in 5 minuten knapperig laten worden. Schijven op schaal scheppen. Door champignons poestasaus en citroensap roeren. Over schijven verdelen. Spek erop leggen. Bieslook erboven fijnknippen.
Groentetip: maïssalade.

4 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 12 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip oktober 1980

Biefstuk met Emmentaler kaasspread en druiven

BIEFSTUK MET EMMENTALER KAASSPREAD EN DRUIVEN

Deze razendsnelle biefstukjes hebben een heerlijk pittig sausje.

1 sjalotje
100 gram (pitloze) groene druiven
20 gram boter
2 biefstukjes van 2 centimeter hoog (125 - 150 gram per stuk)
zout
peper
1 deciliter koffieroom of schenkroom
75 - 100 gram Emmentaler kaasspread


Pel en snipper het sjalotje. Halveer de druiven en verwijder eventuele pitten.
Verhit de boter in een koekenpan. Bak de biefstuk op hoog vuur 1½ - 2 minuten per kant. Neem het vlees uit de pan, strooi er zout en peper over en houd het vlees afgedekt warm. Fruit het sjalotje 2 minuten in de bakboter. Voeg de room toe. Voeg de kaasspread toe en laat hem al roerend smelten. Breng op smaak met zout en peper. leg de biefstukken op 2 borden en schep wat saus erover. Garneer met druiven. lekker met Portugese erwtjes met paprika en chorizo en frites.

2 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 7 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Menu 4 oktober 1995

Eendenborst met andijviestamppot

EENDENBORST MET ANDIJVIESTAMPPOT

2 eendenborstfilets
1 theelepel Chinees vijf kruidenpoeder
3 eetlepels olijfolie
4 sjalotten, in dunne parten
8 gewelde pruimen, in stukjes
100 milliliter zoete rode wijn
300 gram panklare andijvie
1 zakje puree à la minute


Ruitpatroon in vet van eendenborst kerven en met vijfkruidenpoeder, mespunt zout en peper inwrijven. Koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur verhitten. Eend op vetkant in 8 minuten bakken tot vel knapperig is, keren en nog 3 minuten bakken. In steelpan 1 eetlepel olie verhitten en helft van sjalot 2 minuten fruiten. Pruimen, wijn en zout en peper naar smaak toevoegen en 5 minuten smoren. In wok of hapjespan 2 eetlepels olie verhitten en rest van sjalot 1 minuut roerbakken. Andijvie 1 minuut meebakken. Aardappelpuree volgens gebruiksaanwijzing bereiden. Andijviemengsel door puree scheppen en stamppot even doorwarmen. Eendenborst, pruimen met vocht en stamppot over twee borden verdelen.

2 personen

voedingswaarde : 955 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande oktober 2004

Kabeljauw in parmaham met broccoliroosjes

KABELJAUW IN PARMAHAM MET BROCCOLIROOSJES

300 gram broccoli, in kleine roosjes
1 sinaasappel
1 eetlepel witte-wijnazijn
2 sjalotten, gesnipperd
½ zakje verse peterselie ( 30 gram), fijngehakt
6 eetlepels olijfolie extra vièrge
2 schaaltjes kabeljauwhaasjes (à 250 gram), op kamertemperatuur
4 plakken parmaham
1 theelepel salie


Broccoliroosjes in ruim kokend water met zout in 3 minuten beetgaar koken, afgieten en in vergiet laten uitlekken. Sinaasappel schoonboenen, stukje schil eraf raspen en sinaasappel uitpersen. In kommetje sinaasappelsap, -rasp en azijn door elkaar roeren. Sjalot door azijnmengsel roeren en 5 minuten laten staan. Peterselie en 3 eetlepels olie erdoor roeren en op smaak brengen met zout en peper. Kabeljauwhaasjes halveren, droogdeppen en met ½ theelepel zout en peper bestrooien. Vis op plak parmaham leggen, met mespunt salie bestrooien en ham om vis wikkelen. In koekenpan met antiaanbaklaag 1 el olie verhitten en kabeljauw op matig vuur in 8 minuten gaar bakken, halverwege keren. Intussen in pan of wok broccoli al omscheppend in rest van olie verwarmen. Broccoli met sinaasappeldressing omscheppen. Kabeljauwpakketjes over vier borden verdelen en broccoli ernaast serveren. Lekker met tagliatelle.

4 personen

voedingswaarde : 310 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande oktober 2004