vrijdag 12 november 2021

Aardappelen met knoflook en peper (Oost-Azië)

AARDAPPELEN MET KNOFLOOK EN PEPER

Ze lijken wat op pikante frieten, maar zijn niet gefrituurd. Een heerlijk alternatief als u eens iets pikants wilt toevoegen aan een gewoon vlees-, vis- of kipgerecht.

450 gram aardappelen, geschild en gewassen
3 eetlepels olie
½ theelepel zwart mosterdzaad
½ theelepel komijnzaad
4 teentjes knoflook, geperst
¼ - ½ theelepel chilipoeder
½ theelepel gemalen kurkuma
1 theelepel zout


De aardappelen snijden als patates frites, maar de helft korter. In een grote, ondiepe gietijzeren pan (of een pan met antiaanbaklaag) de olie op matig vuur verhitten. Eerst het mosterdzaad en dan de komijn toevoegen. Als de zaadjes beginnen te springen het knoflook toevoegen en lichtbruin fruiten. De pan van het vuur halen en chilipoeder en kurkuma toevoegen. De aardappelen toevoegen en de pan weer op het vuur zetten. De aardappelen op matig vuur al omscheppend bakken. Het zout toevoegen en de aardappelen omscheppen. Het deksel op de pan leggen, alles 3 - 4 minuten verhitten en dan weer omscheppen. Blijf dit doen tot de aardappelen gaar en lichtbruin zijn, daarna de pan van het vuur halen.

4 - 6 personen

voor- / bereidingstijd : 15 - 20 / 15 minuten

gebied : Oost-Azië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Oriëntaals koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Judith Ferguson

Pittige groentesoep (Oost-Azië)

PITTIGE GROENTESOEP

Bepaal zelf in welke hoeveelheden u de aangegeven groenten voor deze smakelijke soep wilt gebruiken.

450 gram mengde groenten, zoals:
worteltjes in korte reepjes
Chinese-koolbladeren, grof gesneden
blaadjes spinazie zonder steel, gewassen en grof gesneden
peultjes
bamboescheuten, dun gesneden
taugé

1 liter water
4 sjalotjes, fijngehakt
¼ - ½ theelepel sambal oelek
klein stukje citroengras, geschild en de kern gehakt
2 laurierblaadjes
1 theelepel donkerbruine suiker
2,2 deciliter kokosmelk
een klein handje verse korianderblaadjes, zonder steeltjes
zout
peper


De groenten voorbereiden zoals aangegeven. Water, sjalotjes, sambal oelek, citroengras, laurierblaadjes en suiker in een grote pan met een dikke bodem doen. Gedeeltelijk afdekken en 15 - 20 minuten zacht laten koken. De wortelreepjes toevoegen en 5 minuten daarna de andere groenten in de bovenstaande volgorde. De taugé mag slechts 2 minuten koken. Kokosmelk en korianderblaadjes toevoegen en 5 minuten zacht laten koken. Zout en peper naar smaak toevoegen en onmiddellijk serveren.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 25 - 30 minuten

gebied : Oost-Azië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Oriëntaals koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Judith Ferguson