vrijdag 15 januari 2010

Open preitaart (Frankrijk)

OPEN PREITAART

250 gram patentbloem (+ extra om te bestuiven)
125 gram koude boter, in blokjes
9 eieren
5 dunne preien, schoongemaakt
3 eetlepels olijfolie
1/2 citroen, geperst
250 gram mascarpone
200 gram roquefort (blauwaderkaas), verkruimeld
nootmuskaat
1 - 2 eetlepels tijmblaadjes (zakje à 15 gram)

Meng in een kom de bloem met 1 theelepel zout en de boter, wrijf dit tot een kruimelig mengsel. Schep er 1 ei en 1 eetlepel koud water door en kneed tot een deegbal. Laat het deeg 30 minuten afgedekt rusten. Snijd de prei in 2 stukken van 8 - 10 centimeter en halveer deze in de lengte. Verwarm de olijfolie in een koekenpan, leg de prei erin en voeg zout en peper toe. Besprenkel met citroensap en 2 - 3 eetlepels water. Smoor afgedekt in 8 - 10 minuten beetgaar. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het deeg op een bebloemd vlak uit tot een ronde lap (Ø 34 centimeter). Bekleed er de taartvorm mee, druk het aan de rand goed aan. Snijd het overtollige deeg weg. Klop 8 eieren los met de mascarpone, roquefort, nootmuskaat en zout en peper. Schenk dit mengsel in de taartbodem en leg de prei er in een cirkel in. Bestrooi met peper en de tijmblaadjes en druppel er wat olijfolie over. Schuif de vorm iets onder het midden in de oven en bak de taart in 35 - 40 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

10 personen

voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 110 minuten

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Allerhande kerst 2007, via http://www.ah.nl/recepten/recept?id=462546

Frittata met aardappel, spinazie en artisjok (Spanje)

FRITTATA MET AARDAPPEL, SPINAZIE EN ARTISJOK

3 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 zak panklare spinazie (300 gram)
1 blik artisjokharten (400 gram), uitgelekt
1 zak aardappeldobbeltjes (450 gram), koelvers
6 eieren
1 theelepel chilipoeder
2 eetlepels verse munt (zakje a 15 gram), fijngesneden
100 gram zachte geitenkaas verkruimeld

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een wok en bak de ui zachtjes glazig. Schep de spinazie erdoor en laat de blaadjes al omscheppend slinken. Snijd de artisjokharten in vieren. Meng de aardappeldobbeltjes en stukken artisjokhart in de ovenschaal en schep de spinazie ertussen. Strooi er zout en peper over. Klop de eieren los met zout, peper, chilipoeder en munt en schenk dit over de groenten in de schaal. Strooi de geitenkaas erover en maal er wat extra peper boven. Druppel er 1 eetlepel olie over en schuif de schaal een richel onder het midden in de oven. Laat de frittata in 25 - 30 minuten goudbruin en gaar worden.

4 personen

voedingswaarde : 385 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gebied : Spanje
gerechtsoort : eigerecht

bron : Allerhande oktober 2007, via www.ah.nl

Paddestoelenterrine (Frankrijk)

PADDENSTOELENTERRINE

50 gram boter
400 gram paddenstoelenmelange, in plakken
1 teen knoflook, fijngesneden
2 eetlepel sojasaus
50 gram amandelen, grof gehakt
2 eieren
100 gram oude kaas, geraspt
2 eetlepels platte verse peterselie, fijngesneden

Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin al omscheppend de paddenstoelen met de knoflook. Breng op smaak met de sojasaus en (versgemalen) peper en bak nog even op hoog vuur, tot alle vocht verdampt is. Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de paddenstoelen in een grote kom met de amandelen, eieren en oude kaas en doe het geheel over in de ovenschaal. Bak de paddenstoelenterrine in 30 minuten gaar. Neem uit de oven en laat 20 minuten afkoelen.
Snijd de terrine in blokjes en bestrooi met de peterselie. Lekker met getoast grof bruinbrood en gezouten roomboter.

4 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 50 minuten

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande kerst 2008, via www.ah.nl

Tomatentaart met zoete ui

TOMATENTAART MET ZOETE UI

4 - 6 trostomaten
3 eieren
2 eetlepels crème fraîche (beker a 125 ml)
150 gram geraspte kaas
1 theelepel gedroogde rozemarijn
1 theelepel gedroogde tijm
1 mespunt suiker
5 vellen bladerdeeg (diepvries)

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de tomaten in plakken, verwijder de pitjes en het vocht. Klop de eieren los met de crème fraîche, de kaas, de rozemarijn, de tijm, de suiker en zout en peper naar smaak. Bekleed de ingevette taartvorm met het (ontdooide) bladerdeeg, druk goed aan en bestrooi de bodem met de couscous. Verdeel de plakken tomaat en de uiringen over de bodem en schenk het eimengsel erover. Bak de tomatentaart in het midden van de oven in 35 minuten gaar, dek na 20 minuten de bovenkant van de taart af met aluminiumfolie. Lekker met een groene salade.

4 personen

voedingswaarde : 490 kcal p.p.
bereidingstijd : 55 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Allerhande juli 2009, via www.ah.nl