vrijdag 15 januari 2010

Open preitaart (Frankrijk)

OPEN PREITAART

250 gram patentbloem (+ extra om te bestuiven)
125 gram koude boter, in blokjes
9 eieren
5 dunne preien, schoongemaakt
3 eetlepels olijfolie
1/2 citroen, geperst
250 gram mascarpone
200 gram roquefort (blauwaderkaas), verkruimeld
nootmuskaat
1 - 2 eetlepels tijmblaadjes (zakje à 15 gram)

Meng in een kom de bloem met 1 theelepel zout en de boter, wrijf dit tot een kruimelig mengsel. Schep er 1 ei en 1 eetlepel koud water door en kneed tot een deegbal. Laat het deeg 30 minuten afgedekt rusten. Snijd de prei in 2 stukken van 8 - 10 centimeter en halveer deze in de lengte. Verwarm de olijfolie in een koekenpan, leg de prei erin en voeg zout en peper toe. Besprenkel met citroensap en 2 - 3 eetlepels water. Smoor afgedekt in 8 - 10 minuten beetgaar. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het deeg op een bebloemd vlak uit tot een ronde lap (Ø 34 centimeter). Bekleed er de taartvorm mee, druk het aan de rand goed aan. Snijd het overtollige deeg weg. Klop 8 eieren los met de mascarpone, roquefort, nootmuskaat en zout en peper. Schenk dit mengsel in de taartbodem en leg de prei er in een cirkel in. Bestrooi met peper en de tijmblaadjes en druppel er wat olijfolie over. Schuif de vorm iets onder het midden in de oven en bak de taart in 35 - 40 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

10 personen

voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 110 minuten

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Allerhande kerst 2007, via http://www.ah.nl/recepten/recept?id=462546

Geen opmerkingen: