zaterdag 21 september 2019

Aardappel gevuld met pittige puree

AARDAPPEL GEVULD MET PITTIGE PUREE

4 grote aardappelen
zout
1 citroen
1½ eetlepel boter of margarine
1 eetlepel melk
4 eetlepels tomatenketchup
½ theelepel chilipoeder
peper
1 takje peterselie


Aardappelen schillen en wassen. In pan met weinig water en zout aardappelen in 20 minuten gaarkoken. Intussen schaal voorverwarmen. Citroen wassen en in 4 plakjes snijden. Aardappelen afgieten en uit pan nemen. 5 Minuten laten afkoelen. Met theelepeltje aardappelen tot op 1½ centimeter van rand uithollen. Aardappelen op warme schaal leggen en warm houden. Uitholsel terug in pan doen en fijnstampen. Boter toevoegen. Al roerende zoveel melk toevoegen tot stevige puree ontstaat. Tomatenketchup en chilipoeder erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Door en door heet laten worden. In spuitzak scheppen. Puree in aardappelen spuiten. Garneren met peterselie en plakje citroen.

4 personen

voedingswaarde : 260 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gerechtsoort : aardappelgerecht

bron : Tip september 1982

Gegrilleerd sneetje leverworst met kaas

GEGRILLEERD SNEETJE LEVERWORST MET KAAS

2 sneetjes wittebrood
1 plak kaas à 75 gram
2 takjes peterselie
6 sprietjes bieslook
1 ½ eetlepel kruidenboter
75 gram gesneden (kalfs)leverworst
1 eetlepel dille
1 theelepel majoraan


Alle ingrediënten klaarzetten. Grill voorverwarmen op hoogste stand. In broodrooster sneetjes brood roosteren. Kaas in 6 repen snijden. In kopje peterselie en bieslook fijnknippen. Toast besmeren met kruidenboter. Leverworst erop leggen. Erover verdelen: peterseliemengsel, dille en majoraan. Kaas erop rangschikken. Toast op rooster leggen. Rooster vlak onder grill schuiven. Kaas in 2 minuten lichtbruin grilleren. Toast op 2 borden leggen.
Groentetip: tomatensalade.

2 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
bereidingstijd : 12 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip september 1982

Carne amb Peres (Catalonië, Spanje)

CARNE AMB PERES (RUNDVLEES MET PEREN)

4 eetlepels olijfolie
800 gram runderstoofvlees in kleine blokjes
2 fijngesnipperde uien
4 fijngehakte tenen knoflook
40 gram gehakte hazelnoten
4 geschilde hele peren
1 deciliter witte wijn
zout
peper
2 laurierblaadjes


Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en bak hierin het vlees op hoog vuur in 5 minuten bruin. Haal het vlees uit de pan en houd het apart. Bak 2/3 van de uien en de knoflook op matig vuur in 10 minuten gaar. Doe het vlees er weer bij en bak nog 45 minuten. Voeg de hazelnoten toe en breng op smaak met zout en peper. Verhit intussen in een grote hoge pan de rest van de olie en bak hierin de overgebleven ui en de knoflook 10 minuten. Voeg de peren, de wijn en de laurierblaadjes toe. Kook de peren 20 minuten zachtjes met de deksel op de pan. Duw de peren naar de zijkant en schep het vlees met het bakvocht in het midden. Laat alles met de deksel op de pan nog 30 minuten zachtjes koken.

4 personen

gebied : Catalonië, Spanje
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Menu 6 april 1994