zondag 16 oktober 2016

Gegrilde wit- en roodlof met balsamico en hazelnootcrunch

GEGRILDE WIT- EN ROODLOF MET BALSAMICO EN HAZELNOOTCRUNCH

8 witlofstronkjes
8 roodlofstronkjes
4 takjes rozemarijn
250 milliliter groene olijfolie van goede kwaliteit
150 gram hazelnoten met vlies
1½ eetlepel honing
scheutje balsamicoazijn


Snijd de witlof en roodlof over de lengte in parten. Ris de blaadjes van de rozemarijn en snijd de laadjes heel fijn. Meng de rozemarijn met de olijfolie en wat zout. Marineer de wit- en roodlof 30 minuten in de rozemarijnolie. Hak de hazelnoten middel grof. Bak de hazelnoten in de koekenpan met wat honing en een snuf zout, tot ze goudbruin zijn. Schep regelmatig om tot de hazelnootcrunch goed gemengd is met de honing en laat ietsjes karamelliseren.
Verwarm een grillpan goed heet voor. Neem de lofparten uit de marinade (bewaar die voor later) en grill ze in 8 - 10 minuten beetgaar en goudbruin, keer halverwege. Leg ze mooi op een voorverwarmde schaal, besprenkel rijkelijk met wat van de overgebleven rozemarijnolie, een klein beetje balsamicoazijn en bestrooi met de hazelnootcrunch.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 40 / 15 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Delicious. kerst 2012

Peultjes-roodlofsalade

PEULTJES-ROODLOFSALADE

100 gram peultjes
zout
1 koolrabi (200 gram)
1 eetlepel citroensap
50 gram roodlof
8 sprietjes bieslook
4 eetlepels crème fraîche
2 eetlepels droge witte wijn
zout
peper


Peultjes afhalen en wassen. In pan met weinig water en zout, peultjes in 3 minuten beetgaar koken. In zeef afgieten en met koud water afspoelen. Koolrabi schillen en wassen. Met scherp mes in heel dunne plakken snijden. In pan met weinig water en zout, koolrabi in 2 minuten beetgaar koken. In zeef afgieten en met koud water afspoelen. Besprenkelen met ½ eetlepel citroensap. Roodlof wassen en stronkje eraf snijden. Bladen van kropje losmaken. Lof in stukken scheuren. In kopje bieslook fijnknippen. In kommetje doen: crème fraîche, ½ eetlepel citroensap, wijn, zout, peper en helft van bieslook. Tot sausje roeren.
Sausje nogmaals doorroeren. Op platte schaal van buiten naar binnen rangschikken: roodlof, koolrabi en peultjes. In midden sausje scheppen. Rest van bieslook erover strooien.

2 personen

voedingswaarde : 160 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 10 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Tip mei 1989

Rode sla met bonen en champignons

RODE SLA MET BONEN EN CHAMPIGNONS

250 gram rode sla (radicchio)
2 kleine uien
½ literblik rode bonen (kidneybonen)
¼ literblik hele champignons
1 citroen
3 eetlepels olie
1 theelepel mierikswortel
1 theelepel honing
zout
peper
2 takjes peterselie


Rode sla wassen, uitslaan (en in stukken scheuren). Uien pellen en in ringen snijden. In zeef bonen afspoelen. Champignons toevoegen en laten uitlekken. Citroen uitpersen. In kommetje doen: citroensap, olie, mierikswortel, honing, zout en peper. Peterselie erboven fijnknippen. Tot sausje roeren.
In slaschaal doen: rode sla, ui, bonen en champignons. Sausje erover schenken.
Lekker met biefstuk en brood.

4 personen

voedingswaarde : 155 kcal p.p.
voor- bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip maart 1984

Roodlof met appel en walnoten

ROODLOF MET APPEL EN WALNOTEN

3 struikjes roodlof (200 gram)
1 kleine appel (Granny Smith)
1½ eetlepel citroensap
2 eetlepels notenolie
½ theelepel Franse mosterd
½ theelepel suiker
zout
versgemalen zwarte peper
50 gram gepelde walnoten


Van roodlof stronkjes verwijderen. Blaadjes uit elkaar halen en in stukjes van 4 centimeter snijden. Appel wassen en in reepjes snijden. Besprenkelen met ½ eetlepel citroensap. Tot sausje kloppen: 1 eetlepel citroensap, olie, mosterd, suiker, zout en peper. In droge koekenpan walnoten 2 minuten roosteren. Over 2 borden verdelen: roodlof, appel en walnoten. Peper erboven malen. Sausje erover sprenkelen. Direct opdienen.
Lekker met geroosterd brood.

2 personen

voedingswaarde : 170 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip februari 1992

Gegrild roodlof

GEGRILD ROODLOF

4 struikjes roodlof
1 eetlepel olijfolie
(grof) zeezout
versgemalen peper
1 theelepel gedroogde tijm of Italiaanse keukenkruiden


Steek de barbecue aan of verwarm de contactgrill of de grillpan voor. Was de struikjes roodlof en halveer ze in de lengte. Zorg ervoor dat ze met het voetje aan elkaar blijven zitten. Klop in een kommetje de olie met zout, peper en tijm door elkaar. Bestrijk de struikjes rondom met de olie en gril ze (op de grilltopper) in 10 minuten bruin vanbuiten en gaat vanbinnen. Keer ze enkele malen.

2 personen

voedingswaarde : 85 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Barbecue! / Anneke Ammerlaan

Pasta met gegrilde rode sla en zwarte olijven

PASTA MET GEGRILDE RODE SLA EN ZWARTE OLIJVEN

250 gram gedroogde (rode) pasta
1 rode ui
50 gram zwarte olijven
2 kroppen rode sla
2 tenen knoflook
1 ½ glas droge witte wijn
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels pijnboompitten
geraspte Parmezaanse kaas


Snipper ui en knoflook. Bak in de helft van de olie glazig. Voeg de wijn toe en laat 5 minuten pruttelen. Halveer de olijven en doe ze erbij. Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie mooi bruin. Snijd de kroppen sla doormidden en smeer rijkelijk in met de overgebleven olijfolie en leg gedurende 5 - 8 minuten onder de grill totdat de buitenste bladeren zwart worden. Haal van 1 halve krop de bladeren af en snijd de rest van de sla fijn. Doe de fijngesneden sla bij de uien en de knoflook en vermeng met de gekookte pasta en de pijnboompitten. Leg op elk bord wat hele slabladeren en schep het pastamengsel erop, serveer met de Parmezaanse kaas.
Lekker met stokbrood en tomaten.

4 personen

voedingswaarde : 515 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gerechtsoort : pastagerecht

bron : Sla! april/mei 1997

Gegrilleerd roodlof (Veneto, Italië)

GEGRILLEERD ROODLOF

Het beste en beroemdste roodlof (radicchio) komt uit Treviso in de buurt van Venetië. Het is een wintergroente die onder stro wordt gekweekt, en als de kroppen boven het stro uitkomen, zijn het net rode sneeuwklokjes. Radicchio di Treviso heeft puntige, knapperige bladeren, lijkt een beetje op kleine Romeinse sla, heeft een unieke smaak, maar is bij ons helaas niet gemakkelijk te krijgen. Wat meestal wordt aangeboden, is een variëteit die kort geleden is ontwikkeld door telers in de buurt van Chioggia, ten zuiden van Venetië. Die groeit het hele jaar door, lijkt meer op een ronde kool en is iets bitterder. Desondanks heb ik nooit klachten gehad als ik deze kroppen gegrilleerd opdiende met de hartige, smeltende verrassing die uit het binnenste druipt.

4 kleine kroppen roodlof
4 bolletjes mozzarella (bocconcini) à 25 gram, uitgelekt
4 kleine ansjovisfilets, grof gehakt
2 theelepels peterselie, fijngehakt
gedroogde chilipeper, verkruimeld (desgewenst)
extra maagdelijke olijfolie
peper
partjes citroen (garnering)


Maak de bladeren van elke krop roodlof voorzichtig open en leg er een balletje mozzarella in; verwijder zo nodig 1 - 2 binnenbladeren. Leg er een ansjovisfilet en ½ theelepel peterselie op, bestrooi het met peper en desgewenst chilipeper en giet er wat druppels olijfolie op. Sluit de bladeren voorzichtig en zet ze met een houten prikker vast. Bestrijk het roodlof met olijfolie en laat de kroppen in 8 minuten onder een op matig voorverhitte grill goudbruin worden. Verwijder de prikkers en dien ze direct op met partjes citroen.
Variant: Gegrilleerd roodlof met geitenkaas. Snijd twee kleine kroppen roodlof in de lengte doormidden en haal een paar binnenbladeren weg zodat een holte ontstaat. Leg ze met de snijkant omhoog in een grilleerschaal. Leg in elke holte een plak geitenkaas, bestrijk alles met olijfolie en leg ze onder de grill tot de kaas borrelt. Bestrooi ze met fijngehakte tijm of in reepjes gescheurde basilicum.

4 personen

gebied : Veneto, Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De keuken van de zon : 150 Bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden