dinsdag 3 juli 2018

Salade van zomergroenten

SALADE VAN ZOMERGROENTEN

50 gram snijbonen
1 eetlepel zout
4 groene asperges
2 stengels bleekselderij
2 eetlepels witte wijnazijn
½ eetlepel grove mosterd
1 eetlepel mayonaise
1 eetlepel notenolie
3 eetlepels zonnebloemolie
zout
peper
2 takjes verse dragon
1 theelepel tijm
75 gram ongepelde pistachenootjes
1 krop lollo rosso
2 bosuitjes
8 radijsjes


In pan ruim water met zout aan de kook brengen. Snijbonen wassen en afhalen. In ruitjes van 1 ½ centimeter snijden. Van asperges houtachtige uiteinde eraf snijden. Asperges tot aan kopjes schuin in plakjes van ½ centimeter dik snijden. Bleekselderijstengels in schuine plakjes van 1 centimeter snijden. Snijbonen, kopjes en plakjes asperges en bleekselderijplakjes in zeef doen en zeef in kokende water hangen. Asperges en bleekselderij 3 minuten blancheren. Groenten onder koud stromend water afspoelen. Laten afkoelen. Tot gebruik in koelkastdoos in koelkast bewaren. In kommetje sausje roeren van azijn, mosterd, mayonaise, notenolie, zonnebloemolie, zout en peper, dragon er boven fijnknippen. Tijm erdoor roeren. Pistachenootjes pellen en in droge koekenpan goudbruin roosteren. Lollo rosso goed wassen en in vergiet laten uitlekken. Bosuitjes in dunne ringetjes snijden. Radijsjes wassen en in plakjes snijden.
Lollo rosso in dunne reepjes snijden en in slaschaal doen. Erdoor scheppen: sausje, snijbonen, asperges, bleekselderij, uitjes en radijsjes. Pistachenootjes erover strooien.

4 personen

voedingswaarde : 245 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juli 1991

Oosters gekruide omelet (Verre Oosten)

OOSTERS GEKRUIDE OMELET

½ zakje Boemboe Nasi-kruiden (Conimex)
5 eieren
1 theelepel sambal oelek
1 eetlepel boter of margarine
100 gram dungesneden rookkaas
2 takjes peterselie


Nasikruiden weken volgens gebruiksaanwijzing. Daarna eieren en sambal erdoor kloppen. In koekenpan (met antiaanbaklaag) boter smelten. Eimengsel toevoegen en laten uitvloeien. Direct van bodem gestold ei losmaken. Kaas erover verdelen. Daarna 20 minuten zachtjes bakken tot bovenkant bijna droog is. Op plank laten glijden. In ruiten snijden. Garneren met peterselie.
Lekker met gebakken rijst en komkommersalade.

2 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : E. Brijer-Platteel, in Tip juli 1991

Tomaten gevuld met mueslikaas

TOMATEN GEVULD MET MUESLIKAAS

12 tomaten
zout
peper
200 gram geraspte oude kaas
1 bakje Hüttenkäse à 200 gram
5 eetlepels muesli
1 ½ theelepel basilicum
2 teentjes knoflook
10 takjes peterselie
4 eetlepels paneermeel
2 eetlepels boter


Tomaten wassen. Van bolle kant kapje afsnijden. Met theelepel uithollen. Binnenkant bestrooien met zout en peper. Op bord omgekeerd laten uitlekken. Kapjes in stukjes snijden en in kom doen. Toevoegen: geraspte kaas, Hüttenkäse, muesli en basilicum. Knoflook erboven uitpersen. Peterselie erboven fijnknippen. Door elkaar mengen. Op smaak brengen met zout en peper. Tomaten hoog opvullen. Paneermeel erover verdelen. Klontje boter erop leggen. Ovenschotel invetten. Tomaten erin zetten.
Oven voorverwarmen op 200°C. In midden van oven in 20 minuten goudbruin laten kleuren.
Lekker met rijst.

4 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 25 minuten

gerechtsoort : kaasgerecht

bron : Tip juli 1981

Kabeljauwstaart met vruchten

KABELJAUWSTAART MET VRUCHTEN

¼ liter blik ananasschijven
2 blikjes mandarijnen à ¼ liter
2 eetlepels bloem
800 gram kabeljauwstaartfilet
zout
peper
2 theelepels kerriepoeder
1½ eetlepel citroensap
1 deciliter olie
1 eetlepel boter


In zeef ananas en mandarijnen laten uitlekken. In diep bord bloem strooien.
Onder koud stromend water vis afspoelen. met keukenpapier droogdeppen. Vis inwrijven met zout, peper en kerriepoeder. Met citroensap besprenkelen. Door bloem wentelen. In koekenpan olie verhitten. Vis 4 minuten aan elke kant gaar en goudbruin bakken. Intussen in andere koekenpan boter verhitten. Ananas en mandarijnen 1 minuut aan elke kant bakken. Vis op schaal leggen. Ananas en mandarijn rondom rangschikken.
Groentetip: kropsla met radijs.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip juli 1981

Kaasschijf met gember

KAASSCHIJF MET GEMBER

300 gram geraspte jong belegen kaas
2 eetlepels bakgember
3 eetlepels gembernat
3 eetlepels bloem
3 eetlepels melk
4 eetlepels paneermeel
50 gram boter of margarine


Ingrediënten klaarzetten. In kom doen: kaas, gember en gembernat. Door elkaar mengen en tot stevige bal kneden. Hiervan 4 gelijke schijven vormen. In diep bord bloem en melk tot glad papje roeren. In ander diep bord paneermeel strooien. Kaasschijven eerst door bloempapje halen, dan door paneermeel wentelen. In koekenpan boter verhitten. Kaasschijven ½ minuut aan elke kant bruin bakken. Op matig vuur nog 4 minuten bakken tot kaas begint te smelten, steeds keren. Kaasschijven op 4 borden leggen.
Groentetip: spinazie met tomaat.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : kaasgerecht

bron : Tip juli 1981

Schelvis met paprika

SCHELVIS MET PAPRIKA

400 gram schelvisfilets
zout
peper
1 theelepel tijm
1½ eetlepel citroensap
2 eetlepels bloem
5 eetlepels olie
2 groene paprika’s
8 gevulde olijven
2 theelepels bouillonpoeder


Ingrediënten klaarzetten. Vis onder koud stromend water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Inwrijven met zout, peper en tijm. Besprenkelen met citroensap. In diep bord bloem strooien. Vis erdoor wentelen. Overtollig bloem eraf schudden. In grote koekenpan 4 eetlepels olie verhitten. Vis 5 minuten aan elke kant gaar en bruinbakken. Paprika’s wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. In braadpan 1 eetlepel olie verhitten. Paprika 2 minuten zachtjes bakken. Olijven in plakjes snijden. Aan paprika toevoegen: olijven, bouillonpoeder en 3½ eetlepel water. Met deksel op pan 3 minuten stoven. Paprikamengsel in schaal scheppen. Vis op paprikamengsel leggen.
Groentetip: tomatensalade.

4 personen

voedingswaarde : 245 kcal p.p.
bereidingstijd : 18 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip juli 1981

Komkommer met kabeljauw

KOMKOMMER MET KABELJAUW

1 sjalot
1 pakje diepvries kabeljauw (100 gram)
zout
peper
1 eetlepel citroensap
5 eetlepels sherry
1 teentje knoflook
2 eetlepels olie
2 stengels bleekselderij
1 komkommer


Sjalot pellen en heel fijn snipperen. Vis bestrooien met zout en peper. In pan doen: vis, sjalot, citroensap en sherry. Knoflook pellen en erboven uitpersen. In 10 minuten zachtjes tegen de kook aan gaar laten worden. Vis met sjalot uit pan scheppen. Boven kommetje visvocht zeven. Beide laten afkoelen. Vis in 8 stukjes snijden. Door visvocht olie roeren. Bleekselderij wassen en in stukjes snijden. Komkommer wassen en in lengte in 8 dunne, lange repen snijden. Op reep komkommer stukje vis met sjalot leggen en oprollen. Met cocktailprikker vaststeken. Op zelfde wijze nog 7 rolletjes maken. Op schaal komkommer rangschikken. Bleekselderij eromheen leggen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Sausje erover schenken.
Lekker bij roerei.

4 personen

voedingswaarde : 95 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 1 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juli 1981