zaterdag 21 november 2020

Broodhapjes met gebakken geitenkaas en honing (Kopenhagen, Denemarken)

BROODHAPJES MET GEBAKKEN GEITENKAAS EN HONING

1 ciabatta
verse geitenkaas
honing


12 Plakken ciabatta licht roosteren. Brood beleggen met plakken verse geitenkaas, kaas dun bestrijken met honing en in oven 5 - 8 minuten gratineren.

Voor 12 stuks.

voedingswaarde : 100 kcal per stuk
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Kopenhagen, Denemarken
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Tip Culinair november 1996, Special Wereldhapjes

Broodhapjes met gebakken appels en geitenkaas (Kopenhagen, Denemarken)

BROODHAPJES MET GEBAKKEN APPELS EN GEITENKAAS

6 appels
100 gram boter
1 ciabatta
Hollandse geitenkaas


6 In partjes gesneden ongeschilde appels in 100 gram boter 15 minuten bakken. 1 Ciabatta in 12 plakken snijden. Brood roosteren, met boter bestrijken en beleggen met appel en plakken Hollandse geitenkaas.

Voor 12 stuks.

voedingswaarde : 170 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Kopenhagen, Denemarken
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Tip Culinair november 1996, Special Wereldhapjes

Aardappel-fetataart (Dublin, Ierland)

AARDAPPEL-FETATAART

1 ui, fijngesneden
2 theelepels rozemarijnnaaldjes
2 teentjes knoflook, geperst
4 eetlepels olijfolie
6 aardappelen, in dunne plakjes geschaafd
1½ deciliter melk
100 gram feta, verkruimeld
zout
peper


Oven voorverwarmen op 180°C. Ui, rozemarijn en knoflook 5 minuten bakken in olie. Uimengsel mengen met aardappelen, melk, feta, zout en peper en in vorm scheppen. Taart in midden van oven 1 uur bakken tot aardappelen gaar zijn. Taart uit vorm nemen en warm of koud serveren.

8 personen

voedingswaarde : 150 kcal p.p.
bereidingstijd : 75 minuten

gebied : Dublin, Ierland
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Tip Culinair november 1996, Special Wereldhapjes

China Jemisti (Griekenland)

CHINA JEMISTI (GEVULDE GANS)

1 panklare gans (3 kilogram)
zout
peper
1 eetlepel marjolein
1 eetlepel fijngehakte salieblaadjes
4 appels
750 gram gekookte kastanjes
sap van ½ citroen
suiker
2 sinaasappelen


De gans aan de binnenkant met zout, peper, marjolein en de gehakte salie bestrooien. De appels halveren en de klokhuizen ruim verwijderen. De helft van de kastanjes pureren en met citroensap en suiker op smaak brengen, dit mengsel in de appelhelften doen. De sinaasappels schillen, in partjes verdelen en de witte velletjes verwijderen. De gans met de gevulde appels, de overgebleven kastanjes en de sinaasappelpartjes vullen en de opening met keukengaren dichtnaaien. De gans op het rooster van een grillpan in de voorverwarmde oven zetten en op 225°C braden. Het vrijgekomen vet eruit scheppen. Zodra het braadfond bruin wordt, af en toe wat water toevoegen. Telkens wat braadfond over de gans gieten en het verdampte vocht door water vervangen. Kort voor het einde van de braadtijd de gans met koud gezouten water bestrijken, zodat er een knapperig korstje ontstaat.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Griekse keuken / onder redactie van Ria van Eijndhoven

Lauwwarme salade met shoarmavlees

LAUWWARME SALADE MET SHOARMAVLEES

100 gram shoarmavlees (of gemarineerd lamsvlees)
1 tomaat
2 augurkjes
2 eetlepels olie
½ zakje gemengde sla
2 eetlepels vinaigrette
versgemalen peper


Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Snijd de tomaat in partjes. Snijd de augurkjes in plakjes.
Verhit de olie in een koekenpan met een antiaanbaklaag. Roerbak het vlees kort. Laat de tomaat en de augurk kort meebakken. Verdeel de sla over een bord en bedruppel met de vinaigrette. Schep er het warme vleesmengsel op en maal er wat peter over.
Eet de lauwwarme salade met een warm broodje of geroosterd brood. Wie wil zet de tomatenketchup op tafel.

1 persoon

voedingswaarde : 418 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Boodschappen november 1999

Groente-baconrolletjes met honingsaus (Sydney, Australië)

GROENTE-BACONROLLETJES MET HONINGSAUS

2 deciliter honing
½ deciliter Japanse sojasaus
½ deciliter water
200 gram groene asperges
75 gram wortel
100 gram shiitake
10 dunne plakjes bakbacon
chilisaus


2 Deciliter honing verwarmen, ½ deciliter Japanse sojasaus en ½ deciliter water toevoegen en 5 minuten zachtjes koken. Oven voorverwarmen op 250°C. 200 Gram groene asperges, in stukjes en 75 gram wortel, in reepjes 8 minuten koken. Asperge, wortel en 100 gram shiitake (in reepjes) over 10 dunne plakjes bakbacon verdelen en bacon strak oprollen. Rolletjes in ovenschaal in oven 7 minuten bakken. Rolletjes met honingsaus bestrijken en in oven nog 10 - 15 minuten bakken. Serveren met chilisaus.

Voor 10 stuks

voedingswaarde : 120 kcal per stuk
bereidingstijd : 45 minuten

gebied : Sydney, Australië
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Tip Culinair november 1996, Special wereldhapjes