zaterdag 14 juni 2008

Aspergesalade met gegrilde halloumi (Australië)

ASPERGESALADE MET GEGRILDE HALLOUMI

4 pomodoritomaten (pruimtomaten), gehalveerd
500 ram groene asperges, uiteinden schuin afgesneden, in lengte gehalveerd
200 - 250 gram halloumi in 8 dunne plakken
3 eetlepels rozijnen, 2 uur geweld in 1½ deciliter droge witte wijn met 2
eetlepels honing
1 eetlepel in reepjes gesneden muntblad
1 eetlepel balsamicoazijn
4 eetlepels olijfolie
zout
peper
hart van 1 krop frisée, blaadjes losgehaald

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de tomaten met het snijvlak naar boven in
een ovenschaal, besprenkel ze met wat olijfolie en rooster ze 30 minuten.
Kook de asperges 8 minuten in ruim kokend water met wat zout en spoel ze
koud in een vergiet. Verwarm een grillpan droog voor. Rooster de
halloumiplakken hierin aan beide kanten op hoog vuur een paar minuten, zodat
er mooie bruine streepjes op de kaas komen. Klop een dressing van het
weekwater van de rozijnen, de balsamicoazijn en 4 eetlepels olijfolie. Breng
de dressing op smaak met zout en peper. Meng de asperges en frisée met een
deel van de dressing en verdeel de salade over 4 borden. Leg op elk bord 2
halve tomaten en 2 plakken kaas, verdeel rozijnen en munt en de rest van de
dressing erover

4 personen

voedingswaarde : 325 kcal p.p.
wel- / voorbereidings- / bereidingstijd : 2 uur / 15 / 35 minuten

land : Australië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip Culinair augustus 2002

Mokkaschuim met aardbeien

MOKKASCHUIM MET AARDBEIEN

1 bakje aardbeien (250 gram)
1 eetlepel aardbeienlikeur (slijter)
½ bakje mascarpone (à 250 gram, Polenghi)
6 schuimbatons cacao (à 150 gram, AH)

Aardbeien wassen en kroontjes verwijderen. 4 Mooie aardbeien achterhouden,
rest in plakjes snijden. In kommetje aardbeienlikeur door mascarpone roeren.
Schuimbatons verkruimelen en onderin coupes bestrooien. Aardbeienplakjes
erop leggen. Mascarpone erover verdelen. Garneren met rest van aardbeien.

4 personen

voedingswaarde : 230 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Allerhande juni 1996