zaterdag 22 mei 2021

Oesters met zalmmayonaise (Chili)

OESTERS MET ZALMMAYONAISE

6 plakken gerookte zalm
7 eetlepels mayonaise
1 eetlepel citroensap
24 oesters
6 sprietjes bieslook


Maal in de blender (of met de staafmixer) 4 plakken zalm, mayonaise en citroensap tot een glad mengsel. Snijd de resterende zalm in dunne reepjes. Open de oesters, verdeel ze over 6 grote borden. Verdeel de zalmmayonaise over de oesters. Leg er reepjes zalm op en garneer met een losjes geknoopt sprietje bieslook.
Serveer hierbij Ismael Ossa, Viña La Rosa - Chili.

6 personen

gebied : Chili
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Gall & Gall magazine december 1998

Gestoofde makreel (Suriname)

GESTOOFDE MAKREEL

Dit is een gerecht voor als u weinig tijd hebt en, uiteraard, van vis houdt.

1 gestoomde makreel
2 tomaten
1 grote ui
1 bouillonblokje
500 gram groente (spitskool, sperzieboontjes of bloemkool)
olie


De makreel van vel en graten ontdoen en daarbij de vis zoveel mogelijk heel laten. In een braadpan de olie verhitten en de vis aan beide zijden bakken. De vis uit de pan halen en de gesneden ui e tomaat bakken. Bouillonblokje toevoegen en de gewassen en goed uitgelekte groente erbij doen. Even laten stoven naar gelang de groente, en op het laatst de vis er weer bij doen.
Smakelijk bij rijst of aardappels.

4 personen

gebied : Suriname
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Surinaamse keuken / Nel Tjon Tam Sin

Croquetes de Salmon (Chili)

CROQUETES DE SALMON (ZALMKROKETTEN)

1 kop zalm uit blik, een beetje fijngeprakt
1 kop erwten uit blik
1 eetlepel boter
1 kop melk
1 eetlepel meel
2 eieren
zout
peper
olie
fijngemaakt witbrood


Met de boter, de melk en het meel een vrij slap deegje bereiden, kruiden met peper en zout en dan vermengen met de zalm, 1 geklutst ei en de erwten. Uit dit mengsel kroketten vormen. Wentel ze in het tweede geklutste ei en daarna in het broodkruim, paneermeel kan natuurlijk ook. Frituren en serveren met spinazie en aardappelen.

4 personen

gebied : Chili
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger

Nenwa met gerookte makreel (Suriname)

NENWA MET GEROOKTE MAKREEL

1 kilogram nenwa (sponskomkommer) (6 - 8 stuks)
150 gram gerookte makreel
1 eetlepel margarine of boter
1 theelepel zwarte peper
½ kopje water


Schil de nenwa’s en snij de vruchten in plakjes van 1 centimeter dik. Verwijder vel en graten van de makreel en snij de vis in stukjes van 1 centimeter.
Verhit de margarine of boter in een pan op matig hoog vuur. Voeg de nenwa, de makreel en de zwarte peper toe. Schep alles om, doe het water erbij en stoof in 15 - 20 minuten gaar met het deksel op de pan.
Nenwa kan in dit gerecht vervangen worden door laukie (fleskalebas) of teroi (vleugelkomkommer).

4 personen

voedingswaarde : 161 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 25 minuten

gebied : Suriname
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Exotisch koken : Recepten uit De Antillen, China, Indonesië, Marokko, Suriname en Turkije / De Balie, Xotus & Teleac

Gestoofde zalm (Suriname)

GESTOOFDE ZALM

Het zal u we zijn opgevallen dat in veel van mijn gerechten ‘zuur’ voorkomt: piccalilly, kappers, citroen of azijn. Het geeft iets pittigs aan het gerecht.

1 blik zalm
2 eetlepels boter of margarine
2 eetlepels tomatenketchup
1 ui, in ringen gesneden
1 bouillonblokje
1 eetlepel kappers of 1 eetlepel piccalilly of 1 eetlepel citroen
paprikapoeder


Verwijder graten en vel van de zalm en houd het vocht apart.
Smelt boter of margarine in een pan en bak hierin de in ringen gesneden ui goudbruin. Voeg tomatenketchup en het blokje bouillon toe. Blus met water en voeg kappers en/of piccalilly en/of citroen toe, samen met de paprikapoeder. Doe de zalm erbij en het vocht en laat alles nog 7 minuten sudderen.
Serveer met gekookte aardappels of rijst, een frisse salade en verse doperwtjes.

4 personen

gebied : Suriname
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Surinaamse keuken / Nel Tjon Tam Sin

Paté de Harengs Saurs (Haïti)

PATÉ DE HARENGS SAURS (GEROOKTE HARINGPASTA UIT HAÏTI)

4 gerookte zoute haringen (bokkingen)
melk of water
3 eetlepels gesmolten boter
1 theelepel witte peper
1 eetlepel chilisaus
eventueel boter


Leg de haringen 3 uur in melk of water om te ontzouten. Spoel de vis daarna onder koud water, laat ze uitlekken en verwijder vel en graten van de haring. Doe de vis in een braadpan met zware bodem, giet er wat melk en gesmolten boter over en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met versgemalen peper en chilisaus. Schep de vis uit de pan en pureer deze met het kooknat en eventueel wat boter tot een smeuïge pasta in de mengbeker of in een vijzel. Besmeer met deze pasta toost, plakken stokbrood of vul er deegbakjes mee. Serveer bij een aperitief of als voorgerecht.

4 personen

gebied : Haïti
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Een culinaire wereldreis : Ingrediënten, bereidingswijzen en menu’s uit 36 landen / Marianne Moonen & Kwee Siok Lan

Congrio en Fuente à la Chilena (Chili)

CONGRIO EN FUENTE À LA CHILENA (CHILEENSE ZEEPALING IN KASSEROL)

Zeepaling is de populairste vis in Chili, aldus de chefkok van het Crillon hotel in Santiago, die me dit recept gegeven heeft. Deze vis wordt soms 2½ meter lang. Hij is heel fijn van smaak en heeft veel stevig vlees.

1 kilogram zeepaling, in porties
3 eetlepels olijfolie of een andere plantaardige olie
zout
peper
15 gram boter
15 gram reuzel
2 middelgrote uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, geplet
½ theelepel gedroogde marjolein
¼ theelepel gemalen komijn
4 tomaten, ontveld en in dunne plakken gesneden
4 middelgrote aardappelen, in schijven
2 kolven zoete maïs, de korrels eraf geschraapt
250 gram doperwten of tuinbonen, gekookt (desgewenst)
croûtons, in boter gebakken
6 takjes peterselie


Verhit de olie in een bakpan. Bestrooi de zeepaling met zout en peper, bak hem licht aan en neem hem weer uit de pan. Verhit de boter en de reuzel in een pan; doe daar de uien, knoflook, marjolein en komijn bij. Bak alles zacht tot de uien glazig zijn en doe er dan de tomaten, aardappelen en maïs bij. Roer alles, dek de pan af en zet hem 20 minuten op een laag vuur tot de aardappelen gaar zijn. Doe er zout en peper naar smaak bij. Desgewenst kunnen nu de doperwten of tuinbonen bij het gerecht worden gedaan.
Doe de helft van dit groentenmengsel in een kasserol, leg er de vis op en daarop weer de rest van de groenten. Sluit de kasserol en zet hem 40 minuten in een op 150°C voorverwarmde oven. Garneer de vis met croûtons en peterselie en dien hem heet op.

4 personen

gebied : Chili
gerechtsoort : visgerecht

bron : “The South American Cook Book” door Cora, Rose en Bob Brown, in Vis, Schaal- en Schelpdieren (Praktisch koken) / Richard Olney

In open vuur gebakken zalm of forel (Nieuw-Zeeland)

IN OPEN VUUR GEBAKKEN ZALM OF FOREL

Dit is een geniale manier om vers gevangen vis te bereiden. Ik heb het alleen nog maar gedaan met vis die ik in het meer gevangen heb, maar het is ongetwijfeld net zo lekker met zeevis. Je verpakt de hele vis gewoon in papier, dompelt het pakket in water en legt het vervolgens in de gloeiend hete as van een kampvuur of barbecue. Je kunt het pakket ook in de oven bakken - de vis krijgt dan niet hetzelfde rokerige aroma, maar blijft wel heerlijk sappig.

2 - 3 kilogram verse hele zalm of forel, schoongemaakt
takjes verse munt, dille of koriander
zout
peper
citroenpartjes
knapperig platbrood
salsa verde
mierikswortelroomsaus


Maak een kampvuur of steek de barbecue of pizzaoven aan. Laat de vlammen overgaan in smeulend as.
Vul ondertussen de schoongemaakte buikholte van de vis met takjes munt, dille of koriander en bestrooi hem van binnen en buiten met zout en peper. Leg de vis op 3 grote vellen inpakpapier van de slager en vouw die strak om de vis heen. Leg 8 vellen krantenpapier op elkaar en leg daarop het vispakket. Vouw alles weer stevig dicht zodat het pakket straks niet uit elkaar valt.
Dompel het in water om het papier door en door nat te maken. Leg het vispakket in de hete as en laat het 30 - 40 minuten garen (elke 10 minuten omdraaien). De baktijd is afhankelijk van de grootte van de vis en de temperatuur van het vuur. Controleer of de vis gaar is door een scherpe pen in het dikste deel van de rug te steken. Als de vis gaar is, voel je geen weerstand.
Wil je de vis in de oven bakken, verwarm die dan voor op 200°C. Leg het natte vispakket in de oven en bak het 20 - 30 minuten. Controleer of hij gaar is (zie boven).
Als de vis gaar is, haal je het pakket uit het vuur of de oven en laat je het even afkoelen. Pak de vis uit en haal het vel eraf. Leg hem op een serveerschaal en dien op met citroenpartjes en knapperig platbrood. Ook heerlijk met salsa verde en mierikswortelroomsaus.

3 - 4 personen

voor- / bereidingstijd : 5 / 20 - 40 minuten

gebied : Nieuw-Zeeland
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Free Range Cook : Pure gerechten uit Nieuw-Zeeland / Annabel Langbein