zaterdag 26 november 2022

Magret de Canard aux Pommes et à la Crème (Normandië, Frankrijk)

MAGRET DE CANARD AUX POMMES ET À LA CRÈME (EENDENBORSTFILETS MET APPELS EN ROOMSAUS)

Dit gerecht wordt gemaakt met typisch Normandische ingrediënten: appels, room en calvados. Gebruik zo mogelijk de grote malse borsten van de Duclair-eenden. Reken voor kleine eendenborsten één filet per persoon.

2 handappels, in kwarten gesneden, geschild en zonder klokhuizen
30 gram boter
zout
peper
2 grote eendenborsten van 350 gram per stuk, zonder vel
4 eetlepels calvados
200 gram crème fraîche of slagroom
1 theelepel Franse mosterd


Snijd de appelkwarten elk in twee of drie plakjes. Verhit de helft van de boter in een grote koekenpan met een antiaanbaklaag en laat de appelparten op middelhoog vuur, regelmatig omscheppend, in 12 minuten goudbruin bakken.
Verhit de resterende boter in een braadpan. Bestrooi de eendenborsten aan beide kanten met zout en peper en bak ze op middelhoog vuur 2 minuten per kant. Neem ze uit de pan en houd ze losjes afgedekt met aluminiumfolie warm.
Voeg de calvados toe, laat alles kort koken en roer de room erdoor. Laat de saus 2 tot 3 minuten koken tot ze licht bindt en roer daarbij de aanbaksels van de bodem los. Roer de mosterd erdoor en breng de saus desgewenst verder op smaak met zout en peper.
Roer het vocht dat de eendenborsten hebben afgegeven door de saus. Snijd het vlees in schuine plakken, leg ze op een schaal, garneer met de appelparten en schep de saus erover.

4 personen

gebied : Normandië, Frankrijk
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De smaak van Normandië / Carole Clements