dinsdag 3 mei 2022

Aardappels uit de oven met citroen en artisjok (Cyprus)

AARDAPPELS UIT DE OVEN MET CITROEN EN ARTISJOK

3 citroenen
12 artisjokken
1½ kilogram Cyprus-aardappels (of een andere vastkokende soort), in vieren
150 milliliter olijfolie
zeezout
versgemalen zwarte peper
6 tenen knoflook


Halveer een van de citroenen en knijp de helften uit boven een grote schaal met water - dit heb je nodig voor de artisjokken. Snijd met een gekarteld mes de bovenkant van de artisjokken en een flink stuk van de steel. Trek of snijd de harde buitenste bladeren eraf maar laat de binnenste, zachte blaadjes eraan zitten. Snijd het steeltje korter af zodat er geen harde schil meer aan zit. Halveer de artisjokken en schep met een theelepeltje het hooi eruit (het harige deel in het midden). Wrijf de artisjokken in met de gehalveerde citroenen om te voorkomen dat ze verkleuren en leg ze in het water.
Verwarm de oven voor tot 200°C. Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken. Leg ze in een pan met gezouten water en breng op middelhoog vuur aan de kook. Kook 5 minuten, giet af en laat in een vergiet droogstomen.
Laat de artisjokken uitlekken en leg ze met de aardappels in een braadslede. Besprenkel met olijfolie, zout en peper. Knijp er 2 citroenen boven uit, kneus de knoflook met de zijkant van je mes, leg de tenen ertussen en schep alles om. Spreid alles uit in een enkele laag en bak 1 uur in de oven. Schep om en bak nog 20 minuten of tot alles goudkleurig en krokant is.

6 - 8 personen

gebied : Cyprus
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Cyprus : Familierecepten uit een eilandkeuken / Georgina Hayden

Patatosalata (Cyprus)

PATATOSALATA (KRUIDIGE AARDAPPELSALADE)

1 kilogram Cyprus-aardappelen (of een andere vastkokende soort)
1 bosje lente-uitjes
½ bosje koriander
½ bosje bladpeterselie
2 citroenen
extra vierge olijfolie
zeezout


Schil de aardappels en snijd ze in stukjes van 3 - 4 centimeter. Leg ze in een grote pan met water en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook 8 - 10 minuten tot de aardappels gaar zijn. Giet af en laat in een vergiet droogstomen.
Snijd intussen de lente-uitjes in dunne ringen. Snijd de koriander en peterselie fijn. Laat de gekookte aardappels in een grote kom glijden, knijp de 2 citroenen erboven uit en schenk er een paar eetlepels extra vierge olijfolie over. Breng op smaak met zout en schep de lente-uitjes, koriander en peterselie erdoor.

6 - 8 personen

gebied : Cyprus
gerechtsoort : salade

bron : Cyprus : Familierecepten uit een eilandkeuken / Georgina Hayden

Ovenfriet (Cyprus)

OVENFRIET

Hiermee maak je een kleine hoeveelheid, genoeg voor een paar frietjes in de kebab. Als je de friet echt als bijgerecht wilt eten, kun je het recept verdubbelen of verdriedubbelen.

600 gram aardappelen - het liefst Maris Piper, King Edwards of Bintje
olijfolie
zeezout


Verwarm de oven voor tot 230°C. Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Snijd de aardappels in frieten van ongeveer 1 centimeter dik. Kook ze 2 minuten in het kokende water, laat uitlekken in een vergiet en zet deze op de hete pan zodat ze droog stomen.
Leg de frieten op een grote ovenplaat, besprenkel ze met olijfolie en bestrooi met zeezout. Schep alles met je handen door elkaar. Zorg ervoor dat elk frietje met olie bedekt raakt. Zet 35 - 40 minuten in de oven tot ze gaar, goudkleurig en krokant zijn. Keer de frieten halverwege.

4 personen

gebied : Cyprus
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Cyprus : Familierecepten uit een eilandkeuken / Georgina Hayden

Batata Harra ma Habet el Kesbora (Beiroet, Libanon)

BATATA HARRA MA HABET EL KESBORA (GEROOSTERDE AARDAPPELTJES MET KORIANDER, KORIANDERZAAD, KNOFLOOK, ALEPPOPEPEROLIE EN CITROEN)

750 gram gele mediterrane aardappels (liefst uit Marokko, Cyprus of Malta)
olijfolie
zout
2 bossen koriander
3 eetlepels korianderzaad
3 teentjes knoflook
rasp en sap van 1 citroen
2 eetlepels aleppopeper of pul biber


Verhit de oven voor op 200°C. Schil de aardappels en snijd in niet te grove en niet te kleine blokjes. Doe ze in een grote oventray, hussel om met een scheutje olijfolie en zout en bak ze in 35 tot 40 minuten lichtgoudbruin. Snijd ondertussen de koriander fijn. Stamp het korianderzaad fijn in een vijzel. Rasp de knoflook en voeg toe, samen met de citroenrasp en de aleppopeper. Meng alles in de vijzel en roer door de aardappels. Bak nog 5 tot 10 minuten onder de grill en schep goed om. Serveer gelijk en sprenkel er wat citroensap over.

4 - 6 personen

gebied : Beiroet, Libanon
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Beiroet : Verhalen en recepten uit een mediterrane stad / Merijn Tol

Feryal's kibbet batata ma' kammouneh w nana (Ashrafieh, Beiroet, Libanon)

FERYAL’S KIBBET BATATA MA’KAMMOUNEH W NANA (AARDAPPEL-PREIKIBBEH MET KAMMOUNEH EN MUNT)

500 gram mediterrane aardappels (bijvoorbeeld van Malta)
zout
200 gram fijne bulghur
250 gram prei, alleen het wit
5 eetlepels olijfolie
2 - 3 lente-uitjes
2 takjes munt
1 - 2 eetlepels kammouneh
paar gedroogde rozenblaadjes

KAMMOUNEH
marjoraan
gedroogde munt
gedroogde rozenblaadjes
groene chili of chiliflakes
komijnzaad
grof zout


Zo maak je kammouneh: Meng in een vijzel gelijke delen marjoraan, gedroogde munt, gedroogde rozenblaadjes, groene chili of chiliflakes, komijnzaad en wat grof zout. Eventueel kun je er nog rozemarijn, peterselie of koriander door mengen.
Voor de kibbet: Kook de aardappels in 15 tot 20 minuten in ruim gezouten water gaar, maar niet té gaar. Schil de aardappels terwijl ze nog heet zijn. Stamp fijn of druk door een zeef. Meng de bulghur met 100 milliliter water. Snijd de prei in ringen. Verhit de olijfolie en bak de prei in 10 tot 15 minuten zacht en licht goudbruin, Laat afkoelen. Kneed de aardappelpuree met de bulghur, prei, kammouneh en wat zout. Verdeel het kibbehmengsel over een plat bord of platte schaal en maak een mooi patroon. Snijd de lente-ui fijn, pluk de jonge blaadjes munt. Bestrooi de kibbeh met e lente-ui, munt, gedroogde rozenblaadjes en nog wat kammouneh naar smaak.

4 - 6 personen

gebied : Ashrafieh, Beiroet, Libanon
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Beiroet : Verhalen en recepten uit een mediterrane stad / Merijn Tol

Kruidige zoete aardappel & ui (Midden-Oosten)

KRUIDIGE ZOETE AARDAPPEL & UI

plantaardige olie, om in te bakken
2 grote sneetjes zuurdesembrood, in blokjes
30 gram bladpeterselie, grofgehakt
500 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes
1 theelepel zwart mosterdzaad
2 theelepels korianderzaad
1 ui, grof gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper


Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en schenk er flink wat plantaardige olie in. Voeg de blokjes brood toe, bestrooi flink met zout en peper en roer goed. Bak ongeveer 5 minuten, tot het brood bruin is. Haal de pan van het vuur, roer de gehakte peterselie erdoor en zet apart.
Verhit een tweede grote koekenpan op middelhoog vuur en schenk zoveel olie in de pan dat de bodem van de pan goed is bedekt. Voeg de zoete aardappel toe en bak regelmatig kerend 30 minuten, tot de aardappelblokjes zacht worden.
Voeg het mosterdzaad, het korianderzaad en de ui toe aan de pan en bak al roerend 1 minuut, tot de zaadjes beginnen te springen. Voeg de knoflook toe en roer door zodat alles met de zaadjes is bedekt. Bak 1 tot 2 minuten, tot de knoflook zachter is geworden.
Voeg de blokjes brood toe aan de zoete aardappel, schep alles door elkaar en serveer.

2 - 4 personen

gebied : Midden-Oosten
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Bazaar : Vegetarische recepten uit het Midden-Oosten / Sabrina Ghayour

Chips met specerijenzout & limoen (Midden-Oosten)

CHIPS MET SPECERIJENZOUT & LIMOEN

4 aardappels, ongeschild
1 eetlepel fijn zeezout
1 liter plantaardige olie of zonnebloemolie, om in te bakken
2 limoenen, in partjes, voor erbij

SPECERIJENZOUT
2 eetlepels zeezoutvlokken of 1 eetlepel fijn zout
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel korianderpoeder
½ theelepel gedroogde oregano
½ theelepel sumak


Snijd de aardappels op een mandoline, in een foodprocessor of met de hand in dunne schijfjes; streef naar de dikte van een lucifer. Spoel de aardappelschijfjes af om overtollig zetmeel te verwijderen en laat ongeveer 20 minuten in een grote mengkom met koud water en het fijne zeezout weken.
Stamp intussen de ingrediënten voor het specerijenzout in een vijzel. Zet apart.
Giet de aardappelschijfjes af, spoel ze af en dep ze zo goed mogelijk droog met een schone theedoek of keukenpapier.
Schenk een laagje van 7 centimeter plantaardige olie of zonnebloemolie in een grote, diepe koekenpan of kookpan, of verhit een frituurpan. Verhit de olie op middelhoog vuur tot 180°C (leg een aardappelschijfje in de olie: als het meteen sist, is de olie op temperatuur). Bekleed een grote schaal met een dubbele laag keukenpapier.
Bak de aardappelschijfjes in porties, afhankelijk van het formaat van de pan. Laat de eerste portie aardappelschijfjes voorzichtig in de hete olie zakken, roer voorzichtig met een schuimspaan zodat ze niet aan elkaar gaan plakken en bak in een paar minuten goudbruin. Schep de chips met een schuimspaan uit de hete olie en laat uitlekken op het bord met keukenpapier. Herhaal met de rest van de aardappelschijfjes.
Leg de chips op een plank of een plat bord en bestrooi met het specerijenzout. Serveer met de partjes limoen, zodat je de chips vlak voor het eten met limoensap kunt besprenkelen.

6 - 8 personen

gebied : Midden-Oosten
gerechtsoort : snack

bron : Bazaar : Vegetarische recepten uit het Midden-Oosten / Sabrina Ghayour

Snel ingemaakte groeten

SNEL INGEMAAKTE GROENTEN

150 milliliter (rijst)azijn
1½ eetlepel suiker
300 gram groente (bijvoorbeeld radijs en komkommer in schijfjes)


Roer de azijn, suiker en 2 theelepels zout in een schaal tot de suiker en het zout zijn opgelost.
Voeg de groenten toe en laat 10 - 15 minuten marineren. Het gaat nog beter als je ze met schone handen even kneedt.
Groenten blijven in deze azijnoplossing in de koelkast wel een dag of drie goed.

4 personen

voedingswaarde : 29 kcal p.p.
bereidings- / marineertijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Delicious. mei 2020

Khoai Tay Nuong (Vietnam)

KHOAI TÂY NUỚNG (ZELFGEMAAKTE FRITES)

1½ kilogram iets kruimige aardappels zoals Maris Piper, geschild en in frites gesneden
zeezout
versgemalen zwarte peper
2 eetlepels plantaardige olie of ganzenvet
2 bollen knoflook, ongepeld, gehalveerd en gekneusd


Voeg de frites toe aan een grote pan, bedek met koud water en voeg een flinke snuf zout toe. Breng aan de kook en laat 17 minuten koken, tot de frites zacht zijn. Giet af in een vergiet en laat uitdampen.
Doe de plantaardige olie op een bakplaat die groot genoeg is voor alle frites en verhit deze 10 minuten in een voorverwarmde oven tot 180°C. Haal de hete bakplaat uit de oven en verdeel de frites erover; ze moeten sissen zodra ze de plaat raken. Verdeel de knoflook over de bakplaat en bestrooi met zeezout en zwarte peper. Bak 45 minuten in de oven en keer halverwege, tot de frites goudbruin zijn.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Vietnamees : Makkelijke authentieke recepten / Uyen Luu