donderdag 13 februari 2025

Song Guo Yu (China)

SONG GUO YU (GEFRITUURDE KARPER MET ZOETZURE SAUS)

Gefrituurde vis of vlees met zoetzure saus staat op vrijwel elke menukaart van een Chinees restaurant buiten China. Maar ook in China zijn deze bekende gerechten zeer populair. In dit recept is de vis gefileerd en in ruitjes gesneden, zodat het bij het frituren omkrult. Deze techniek zorgt er eveneens voor dat het maximum aan vis met de saus wordt bedekt.

1 verse karper, baars, of brasem (750 gram – 1 kilogram)
1 kopje maïsmeel
frituurolie

SAUS
3 eetlepels tomatenpasta
½ kopje water
½ theelepel zout
3 eetlepels suiker
2 theelepels witte azijn
1 volle eetlepel diepvrieserwtjes (ontdooid)
1 theelepel maïzena, vermengd met water


Maak de vis schoon. Fileer de vis voorzichtig en laat de kop, graat en staart aan elkaar zitten. Laat de huid op de stukjes vis zitten. Leg de stukjes met de huid naar beneden op een snijplank en snijd met een scherp mes voorzichtig schuin door zonder door de huid te snijden. Draai de vis om en snijd wederom schuin door, haaks op de eerdere snedes. Snijd de vis in stukjes van 6 bij 2 centimeter en zet apart.
Verhit in een wok de olie tot zeer heet. Bestrooi de vissengraat (kop, graat en staart) met maïsmeel en schud af. Frituur de graat tot lichtbruin en knapperig. Laten uitlekken en op een schaal leggen. Haal de visstukjes door het maïsmeel, afschudden en in dezelfde olie knapperig frituren tot goudbruin. Laten uitlekken en op de graat schikken.
Schenk de olie uit de wok en voeg alle sausingrediënten, behalve de maïzena, toe. Aan de kook brengen, vuur laag zetten en binden met maïzena. Naar smaak extra azijn toevoegen. De saus over de vis schenken en opdienen.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : visgerecht

bron : China : Oorspronkelijke recepten uit het Hemelse Rijk / Recepten van de chef-koks van Holiday Inn China

Pittige saus van soja en sesam (China)

PITTIGE SAUS VAN SOJA EN SESAM

Het gebruik van Worcestershiresaus is onconventioneel en is een weerspiegeling van het karakter van de Chinese kok om alles wat bij kan dragen aan de verbetering van de smaak van het gerecht te gebruiken.

3 eetlepels lichte sojasaus
2½ eetlepels witte azijn
1 eetlepel Worcestershiresaus
1 eetlepel gemalen Sichuanpeper
1 eetlepel fijngesneden lente-ui
1 theelepel sesamolie


Meng alle ingrediënten in een schaal. Gebruik het als marinade voor vlees of als dipsaus.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : saus

bron : China : Oorspronkelijke recepten uit het Hemelse Rijk / Recepten van de chef-koks van Holiday Inn China