dinsdag 18 november 2025

Tilapia uit de oven met wasabikorst

TILAPIA UIT DE OVEN MET WASABIKORST

600 gram tilapiafilet
3 eetlepels wasabipasta
3 sneetjes oud witbrood, verkruimeld
3 eetlepels wokolie


Oven voorverwarmen op 250°C. Tilapiafilet droogdeppen, bestrooien met zout en inwrijven met wasabipasta.
Vis in ingevette ovenschaal van 20 x 30 centimeter leggen. In kom 1 theelepel (zee)zout met broodkruimels en olie omscheppen. Broodmengsel over vis verdelen. Vis in midden van oven schuiven en in 8 – 10 minuten gaar laten worden.
Lekker met korianderstamppot.

4 personen

voedingswaarde : 260 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : AllerHande november 2005

Pittige ananassalade met tamarinde

PITTIGE ANANASSALADE MET TAMARINDE

1 verse ananas
1 komkommer
2 zure appels (bijvoorbeeld Granny Smith)
1 eetlepel tamarinde
1 theelepel trassi oedang (garnalenpasta), verkruimeld
1 eetlepel donkere basterdsuiker
½ rode peper, fijngesneden
1 eetlepel gehakte pinda’s


Onder- en bovenkant van ananas snijden. Ananas rechtop op snijplank zetten, van bovenaf schil in repen eraf snijden en bruine pitjes wegsnijden. Ananas in de lengte in vieren snijden, van elk kwart harde binnenkant verwijderen. Vruchtvlees in blokjes snijden.
Komkommer schillen, in de lengte halveren en zaadlijsten met behulp van lepeltje verwijderen. Komkommer in kleine stukjes snijden. Appels schillen en in blokjes snijden.
Intussen in pannetje tamarinde, trassi, basterdsuiker en rode peper met 100 milliliter water al roerende aan de kook brengen en 1 minuut op laag vuur koken tot tamarinde, trassi en suiker zijn opgelost. Ananas, komkommer en appel in kom doen en warm tamarindemengsel erdoor scheppen. Pinda’s erover strooien. Lekker met gefrituurde kipfilet.

4 personen

voedingswaarde : 135 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : AllerHande november 2005

Filodeegdriehoekjes met feta (Marokko)

FILODEEGDRIEHOEKJES MET FETA

Deze knapperige, gevulde pakketjes zijn niet moeilijk te maken.

1 rode paprika
1 gele paprika
2 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook
1 theelepel gemalen komijn
100 gram feta
2 eetlepels fijngehakte koriander
½ eetlepel citroensap
zout
peper
5 vellen filodeeg (ontdooid)
sesamzaad


Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd een rode paprika en een gele paprika in kleine blokjes en bak ze in een koekenpan in 1 eetlepel hete olijfolie met 1 fijngehakt teentje knoflook en 1 theelepel gemalen komijn in 10 minuten al omscheppend gaar. Neem de pan van het vuur en schep er 100 gram feta in kleine blokjes, 2 eetlepels fijngehakte koriander en een halve eetlepel citroensap door. Voeg zout en peper naar smaak toe. Snijd 5 ontdooide vellen filodeeg (diepvries) in de lengte in drie gelijke repen en bestrijk de randen dun met olijfolie. Schep op elke rechter onderhoek een eetlepel van het fetamengsel. Vouw de repen deeg driehoeksgewijs tot pakketjes op. Leg de driehoekjes op een ingevette bakplaat, bestrijk de bovenkanten dun met olijfolie en strooi er een beetje sesamzaad over. Bak in de oven in 15 – 20 minuten goudbruin.

15 stuks

voedingswaarde : 55 kcal per stuk
ontdooi- / bereidingstijd : 120 / 40 minuten

gebied : Marokko
gerechtsoort : snack

bron : Allerhande november 2005

Vegetarische loempia's (Vietnam)

VEGETARISCHE LOEMPIA’S

Heerlijk knapperige groenten zitten er in deze loempiaatjes verstopt.

frituurolie
100 gram wortel
100 gram courgette
4 takjes munt
50 gram pinda’s
5 vellen filodeeg (ontdooid)
olie
50 gram taugé
zout
peper
zoete chilisaus


Verhit frituurolie in een frituurpan tot 180°C. Rasp 100 gram wortel en 100 gram courgette in grove flinters. Snijd de blaadjes van 4 takjes munt fijn en hak 50 gram pinda’s fijn. Snijd 5 ontdooide vellen filodeeg (diepvries) in de lengte doormidden. Bestrijk de randen van het deeg dun met olie. Verdeel de wortel, courgette en 50 gram taugé in kleine bergjes over de onderkanten van de repen deeg. Bestrooi de groenten met de pinda’s, munt, zout en peper naar smaak. Vouw de zijkanten van het deeg over de vulling en rol het deeg op; plak de randen vast met wat olie. Frituur de loempia’s in 2 – 3 minuten rondom goudbruin. Serveer er om te dippen zoete chilisaus bij.

10 stuks

voedingswaarde : 105 kcal per stuk
ontdooi- / bereidingstijd : 120 / 20 minuten

gebied : Vietnam
gerechtsoort : snack

bron : AllerHande november 2005