zaterdag 24 april 2021

Peperoni alla Piemontese (Piëmont, Italië)

PEPERONI ALLA PIEMONTESE (PAPRIKA’S EN ANSJOVIS EN KAPPERTJES)

Deze paprika’s worden vaak als beleg voor crostini geserveerd.

4 paprika’s
6 - 8 ansjovisfilets op olie
1 - 2 tenen knoflook, fijngehakt
1 volle eetlepel kappertjes, fijngehakt
een takje oregano, fijngehakt
4 - 5 eetlepels extra vergine olijfolie


Rooster de paprika’s 25 minuten in de tot 200°C verhitte oven tot ze gaar zijn, leg ze in een plastic zak, sluit deze goed en laat ze 10 minuten stomen tot het vel loslaat. Pel de paprika’s, verwijder de steel, zaadjes en zaadlijsten en snijd elke paprika in 4 stukken of in repen. Meng ze met de overige ingrediënten.

6 personen

gebied : Piëmont, Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De smaak van Italië : Streek voor streek / Claudia Roden

Aspergerisotto met gekonfijte citroen & feta

ASPERGERISOTTO MET GEKONFIJTE CITROEN & FETA

1¼ liter groentebouillon
3 eetlepels extra vergine olijfolie
60 gram boter
1 ui, in dunne ringen
2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie + extra
2 eetlepels fijngesneden dille + extra
2 tenen knoflook, fijngesneden
400 gram arborio- of carnarolirijst
160 milliliter witte wijn
1 bos groene asperges, onderkantjes eraf, in 3-centimeter-stukjes, kort geblancheerd
125 gram dubbelgedopte tuinbonen
125 gram verse doperwten
150 gram feta op olie met kruiden, uitgelekt + extra voor erbij
rasp en sap van 1 citroen
3 eetlepels fijngesneden gekonfijte citroenschil + extra voor erover

Breng de bouillon in een steelpan aan de kook. Draai het vuur laag en houd de bouillon tegen de kook aan.
Verhit de olie en boter in een steelpan met dikke bodem op matig tot hoog vuur. Bak hierin de ui, kruiden en knoflook onder af en toe omscheppen 4 - 6 minuten. Voeg de rijst toe en schep de korrels 2 - 3 minuten door het mengsel. Schenk de wijn erbij en laat al roerend in 1 - 2 minuten inkoken tot driekwart is opgenomen door de rijst.
Voeg steeds een flinke schep (250 milliliter) bouillon toe en roer de risotto tot de bouillon is opgenomen. Voeg dan pas de volgende schep toe. Ga zo 20 - 25 minuten door tot alle bouillon is toegevoegd en de rijst beetgaar is. Schep de asperges, tuinbonen, doperwten, feta, de citroenrasp, het -sap en de gekonfijte citroen door de risotto. Breng op smaak met zout en peper. Schep de risotto op borden en garneer met nog wat feta, kruiden en gekonfijte citroen.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 575 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Delicious. mei 2021