maandag 22 februari 2021

Eendenborstfilet met hoisinsaus (Oosters)

EENDENBORSTFILET MET HOISINSAUS 1 eendenborstfilet (300 - 400 gram) 1 centimeter verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 - 3 eetlepels hoisinsaus 1 grote struik paksoi 2 eetlepels sesamolie 1 rode ui, in dunne partjes zout 1 eetlepel sesamzaad, geroosterd Snijd de velkant van de eendenborstfilet elke centimeter schuin in maar snijd niet helemaal tot op het vlees. Wrijf de andere kant in met gember en hoisinsaus. Leg de eendenborstfilet met de velkant in een koekenpan en bak de filet 6 - 8 minuten tot het vel knapperig en krokant is. Schenk het uitgesmolten vet dat hierbij vrijkomt in een kom en laat het afkoelen (je kunt dit vet gebruiken voor Gebakken vijfkruidenrijst). Bak de andere kant van de eendenborstfilet in 4 - 6 minuten bruin in het resterende bakvet. Het vlees mag van binnen nog rosé zijn. Laat de filet hierna onder aluminiumfolie rusten. Snijd intussen de paksoi in repen en houd stelen en blad gescheiden. Verhit de olie in een wok en roerbak de ui en paksoistelen 2 - 3 minuten op hoog vuur. Schep het paksoiblad erdoor en roerbak nog 1 - 2 minuten. Breng de groenten op smaak met wat zout. Leg de paksoi in het midden van twee warme borden. Snijd de eendenborstfilet in plakjes en leg ze op de paksoi. Strooi het sesamzaad erover. Heerlijk met Gebakken vijfkruidenrijst. 2 personen voedingswaarde : 525 kcal p.p. bereidingstijd : 25 minuten gebied : Oosters gerechtsoort : gevogeltegerecht bron : Tip februari 2006

Basisrecept aardappelpuree

BASISRECEPT AARDAPPELPUREE

1½ kilogram kruimige aardappels
zout
2 deciliter melk
50 gram boter of margarine
peper
nootmuskaat


Aardappels schillen en wassen, grote exemplaren halveren. In ruime pan met weinig water en zout aardappels in 20 minuten gaarkoken. Intussen in andere pan melk met boter aan de kook brengen. Aardappels afgieten en kort laten droog stomen.
Met pureestamper aardappels fijnstampen. Onder voortdurend roeren met stevige garde (of handmixer) hete melk-botermengsel toevoegen en tot luchtige puree kloppen. Op smaak brengen met peper en nootmuskaat.

4 personen

voedingswaarde : 370 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : AllerHande februari 1999

Taartje met rode ui en rozemarijn

TAARTJE MET RODE UI EN ROZEMARIJN

4 plakjes diepvries (roomboter)bladerdeeg
4 rode uien
2 takjes verse rozemarijn
3 eetlepels (olijf)olie
zout
(versgemalen) zwarte peper
150 gram magor (kaas)
2 gedroogde tomaatjes op olie (potje, Saggi Ortaggi)
2 eetlepels olie uit potje tomaatjes
½ eetlepel (sherry)azijn
(½ eetlepel olie om in te vetten)


Over voorverwarmen op 200°C of gasovenstand 4. Bladerdeeg in 10 minuten laten ontdooien. Uien pellen en elk in 8 partjes snijden. Rozemarijnnaaldjes van takjes plukken en fijnknippen. In koekenpan olie verhitten en uipartjes in 3 à 4 minuten zachtjes beetgaar fruiten. Rozemarijn erdoor scheppen. Bestrooien met zout en peper.
4 Lage taartvormpjes met een doorsnede van 10 centimeter invetten en bekleden met bladerdeeg. Deeg goed aandrukken en overtollig deeg langs bovenrand wegsnijden. Uipartjes in vormpjes leggen. Magor in vier plakjes snijden en op ui leggen.
Taartjes in midden van oven in 15 à 20 minuten goudbruin en gaar bakken. Gedroogde tomaatjes fijnsnijden. In kommetje olie, azijn, tomaat, zout en peper tot dressing kloppen.
Uit oven taartjes voorzichtig uit vormpjes nemen en op vier borden zetten. Dressing rond taartjes druppelen.

4 personen

voedingswaarde : 485 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : voor- of lunchgerecht

bron : Allerhande februari 1999

Spinazieomeletjes met surimi

SPINAZIEOMELETJES MET SURIMI

200 gram spinazie à la crème (diepvries, deelblokjes)
500 gram vastkokende aardappels
6 eieren
zout
(versgemalen) peper
10 gram knoflookbieslook
1 bakje surimiflakes (125 gram, AH)
5 eetlepels (olijf)olie
¾ theelepel djinten (gemalen komijn)
6 eetlepels sugo Italiano pikant (pakje, AH)


(Van tevoren spinazie in zeef in 2½ uur laten ontdooien.) Aardappels schillen, wassen en in kleine blokjes snijden (tot gebruik onder water bewaren). In kom eieren loskloppen met spinazie, zout en peper. Bieslook fijnknippen. Surimiflakes klein snijden en omscheppen met 1 eetlepel olie, helft van bieslook en peper.
In koekenpan 2 eetlepels olie verhitten. Aardappelblokjes in 12 minuten lichtbruin bakken: af en toe omscheppen. In andere koekenpan 1 eetlepel olie verhitten. ¼ Deel van eimengsel in pan scheppen en op laag vuur laten stollen. Als onderkant gestold is omelet keren en andere zijde laten stollen. Omelet op voorverwarmd bord laten glijden. ½ Eetlepel olie verhitten en op dezelfde manier nog 3 omeletten bakken.
Aardappel bestrooien met (weinig) zout en djinten. Sugo erdoor roeren en 2 minuten zachtjes laten sudderen. Omeletjes op vier borden leggen. Aardappelblokjes over één helft verdelen. Surimiflakes erop scheppen. Omeletjes dubbelklappen. Serveren met stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 390 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande februari 1999