vrijdag 27 november 2020

Risotto met citroen en aubergine

RISOTTO MET CITROEN EN AUBERGINE

Het cruciale ingrediënt in dit gerecht is de bouillon, die het kan maken of breken. U kunt snel een bouillon maken door wat geurige groenten en kruiden (wortel, bleekselderij, ui, laurier, knoflook, peterselie, citroengras, venkel en tijm enzovoorts) met water te overgieten en een half uur te laten trekken. Anders dan de meeste risotti is deze (vrijwel) verderlicht.

2 middelgrote aubergines
1¼ deciliter olijfolie
1 middelgrote ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
200 gram goede kwaliteit risottorijst
1¼ deciliter witte wijn
¾ liter hete groentebouillon
geraspte schil van 1 citroen
2 eetlepels citroensap
20 gram boter
50 gram Parmezaan (of andere rijpe harde kaas), geraspt
10 gram basilicumblad, gesnipperd
zeezoutvlokken
zwarte peper


Rooster eerst een van de aubergines. Neem ze als hij geblakerd is van het vuur en snijd hem overlangs in. Schep het vruchtvlees eruit. Gooi de schil weg. Hak het vruchtvlees grof en zet het opzij.
Snijd de andere aubergine in blokjes van 1 ½ centimeter. Verhit ¾ deciliter olie in een koekenpan en bak de blokjes aubergine in porties goudbruin en knapperig. Doe ze in een vergiet en bestrooi ze met zout. Laat ze afkoelen.
Doe voor de risotto de ui met de overgebleven olie in een pan met een stevige vlakke bodem en smoor hem op laag vuur glazig. Smoor de knoflook 3 minuten mee. Draai het vuur hoger, doe de rijst in de pan en roerbak 2 - 3 minuten tot alle korrels vettig zijn. Giet de wijn erbij (het moet sissen) en laat hem in 2 - 3 minuten vrijwel inkoken. Draai het vuur halfhoog.
Ga nu de bouillon toevoegen, steeds een soepopscheplepel vol, wacht tot de bouillon volledig is opgenomen voor u de volgende lepel toevoegt en roer voortdurend. Neem de pan als alle bouillon is opgenomen van het vuur. Voeg de helft van e citroenrasp, het citroensap, het geroosterde auberginevruchtvlees, de boter, het grootste deel van de kaas en ¾ theelepel zout toe. Roer alles door elkaar en zet de gesloten pan 5 minuten opzij. Proef daarna en doe er naar smaak nog zout en zwarte peper bij.
Schep de risotto op de borden en bestrooi hem met de gebakken aubergineblokjes, de overgebleven Parmezaan, het basilicum en de overgebleven citroenrasp.

4 personen

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Plenty : Groente genoeg om héél lekker te koken / Yotam Ottolenghi

Nutellarolletjes met sesamzaad en hazelnoten (Tel Aviv, Israël)

NUTELLAROLLETJES MET SESAMZAAD EN HAZELNOTEN

Ik ga bij dit recept uit van twee veronderstellingen om het op te kunnen nemen in Ottolenghi SIMPEL. De eerste is dat iedereen wel ergens een pot Nutella in de kast heeft staan (vandaar de P), en de tweede, de E, dat zelf deeg maken en het uitrollen tot allerlei lekkernijen gemakkelijker is dan het eruitziet. Het resultaat is iets wat het midden houdt tussen een cake en een koekje, het allerlekkerst bij een kop koffie of thee. Het deeg is heel kwetsbaar en daarom is het belangrijk dat u de Nutella zacht maakt (tot vrijwel vloeibaar) voor u het gebak bestrijkt. De rolletjes zijn geïnspireerd op een soortgelijk gebak dat in het Landwer Cafe in Tel Aviv wordt geserveerd.

150 gram wit bakkersmeel, plus wat extra om het werkvlak te bestuiven
¾ theelepel gedroogde instantgist
1 ½ theelepel fijne kristalsuiker
3 eetlepels olijfolie, plus wat extra om in te vetten
¼ theelepel zout
65 milliliter lauwwarm water
40 gram blanke hazelnoten, geroosterd en grofgehakt
20 gram sesamzaad, licht geroosterd
150 gram Nutella, (in de magnetron of op laag vuur op het fornuis zachter gemaakt, tot het goed smeerbaar is)
1 kleine sinaasappel, rasp er 1 theelepel schil af
2 theelepels poedersuiker


Doe het meel met gist, suiker, 2 eetlepels olijfolie en het zout in een grote kom en meng alles goed. Voeg rustig het water toe en roer het mengsel met een spatel door elkaar. Stort het deeg op een licht met olie ingevet werkvlak en kneed het met uw met olie ingevette handen 3 minuten tot het zacht en elastisch is. Doe er als het deeg aan uw handen blijft plakken eventueel nog een beetje meer olie bij. Leg het deeg in een met olie ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg op een warme plek 40 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is.
Verhit de oven tot 220°C.
Meng de hazelnoten en het sesamzaad in een kleine kom en houd 1 eetlepel apart.
Rol het deeg op een licht met meel bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 30 x 40 centimeter, zo dat de lange kant parallel aan het werkvlak naar u toe ligt. Strijk met een spatel de Nutella uit over het deeg en houd aan de bovenkant een 2 centimeter brede rand deeg onbedekt. Strooi de sinaasappelrasp gelijkmatig uit over de Nutella en bestrooi hem dan met het hazelnoten-sesammengsel. Rol het deeg, nog steeds met de langste kant naar u toe op tot een lange worst. Bestrijk de rol met de overgebleven eetlepel olie en bestrooi met de achtergehouden eetlepel hazelnoten-sesammengsel (druk stukjes noot en zaadjes licht in het deeg, zodat ze blijven plakken). Snijd de uiteinden van de rol recht af en verdeel hem dan in tien stukken, elk van 3 centimeter lang. Leg ze met de naad onder op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de rolletjes in de oven 8 minuten tot ze goudbruin zijn. Bestuif ze met poedersuiker en laat ze iets afkoelen. Dien ze op.

Voor 10 stuks.

gebied : Tel Aviv, Israël
gerechtsoort : nagerecht

bron : Simpel / Yotam Ottolenghi met Tara Wigley en Esme Howarth