vrijdag 23 januari 2009

Vegetarisch pitabroodje met sla

VEGETARISCH PITABROODJE MET SLA

1 - 2 worteltjes
2 eetlepels water
1 kleine rode ui, in ringen
½ paprika in repen
½ stengel bleekselderij, in plakjes
250 gram broccoliroosjes
50 gram champignons, in plakjes
2 eetlepels vinaigrette
1 middelgrote tomaat, kleingesneden
100 gram kaas, blokjes
2 pitabroodjes

Verwarm de wortel met het water afgedekt 1½ - 2 minuten op 100% tot de wortel beetgaar is. Giet het kookvocht af. Schep de rode ui, de paprika, de bleekselderij, de broccoli en de champignons door de wortel. Voeg de vinaigrette toe en schep door tot de groente geheel met de vinaigrette zijn bedekt. Verwarm afgedekt 4 - 5 minuten op 100%. Roer twee keer. Voeg als de groente warm zijn de tomaten en de kaas toe en roer tot de kaas begint te smelten. Maak de pitabroodjes onder de hete grill warm. Snijd elk pitabroodje in de lengte door zodat er 2 zakjes ontstaan. Schep voor het opdienen een gelijke hoeveelheid van de vulling in de broodjes. Schep er de overige dressing over. Serveer direct.

2 personen

voedingswaarde : 570 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Erie Fraters [dieetinfo]

Champignon-paprikaschotel (Nederland)

CHAMPIGNON-PAPRIKASCHOTEL

250 gram kleine champignons, steeltjes eraf en in vieren snijden
250 gram kleine grot champignons, steeltjes eraf en in vieren snijden
½ gele paprika, in stukjes
½ rode paprika, in stukjes
½ komkommer, in plakjes
½ eetlepel olie
10 plakjes kaas naar keuze

Verwarm de oven voor op 200°C of zet de ovengrill aan. Verhit de olie in een wok of koekenpan. Roerbak alle groente in circa 5 minuten beetgaar. Doe de gare groente over in een ovenvaste schaal en leg de plakjes kaas erop. In de oven zetten tot de kaas gesmolten is.

2 personen

gebied : Nederland
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Montignac op klompen, via Erie Fraters [dieetinfo]

Pizzarolletjes

PIZZAROLLETJES

1 kleine rode paprika
1 kleine groene paprika
3 bosuitjes
2 teentjes knoflook
1 blikje gekoeld pizzadeeg (Danone)
1 dl gekruide tomatensaus
1 eetlepel oregano
2 eetlepels olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de bosuitjes in ringetjes. Hak de teentjes knoflook fijn. Rol het pizzadeeg uit. Snijd het deeg in 2 stukken. Strijk de tomatensaus over de plakken deeg uit. Strooi de paprika, de bosui, de knoflook en de oregano erover. Rol de stukken deeg vanaf de korte kant stevig op. Vet een bakplaat in. Snijd de pizzarollen in plakken van ca. 1½ cm. Leg de rolletjes op de bakplaat en bestrijk ze met de olie. Bak de pizzarolletjes in de oven in ca. 10 minuten goudbruin.

2 personen

voedingswaarde : 470 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Menu 2 november 1994

Geroosterde paprika's op olie

GEROOSTERDE PAPRIKA’S OP OLIE

3 rode paprika’s
3 gele paprika’s
1 el oregano, gedroogd
1 knoflookteen, in stukjes
1 el zwarte peperkorrels
1 laurierblad
zout
peper
ca. 250 ml olijfolie extra vierge

Leg de paprika’s op een bakplaat en zet deze gedurende 30 tot 40 minuten in een oven van 225 ºC tot de vellen zwartgeblakerd zijn (af en toe keren).
Leg de paprika’s in een schaal en laat deze circa 15 minuten afgedekt staan.
Snijd de paprika’s in vieren, verwijder de velletjes en de zaadlijsten met een puntig mesje.
Leg de stukken paprika in een weckpot van ½ liter. Doe de oregano, knoflook, peperkorrels, het laurierblad en zout en peper erbij. Giet daarna de olijfolie erover.
Sluit de pot af en bewaar deze op een donkere koele plaats of in de koelkast.

voedingswaarde : 74 kcal per 100 gram uitlekgewicht
bereidingstijd : ca. 1 uur en 40 minuten

gerechtsoort : inmaak

bron : Lekker gezond september/oktober 2001

Piccalilly

PICCALILLY

1 kleine ui
1 kleine rode paprika
100 g bloemkoolroosjes
1 struik broccoli
100 g komkommer
75 g zout
2 zakjes gemalen mosterdzaad (Silvo)
1 eetlepel koenjit (Conimex)
1 theelepel kerriepeoder
40 g bloem
4 eetlepels suiker
1 teentje knoflook
1 eetlepel gembersiroop
1 eetlepel olie
½ l azijn

Ui pellen en snipperen. Paprika schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Van broccoli hele stronk en dikke stengels verwijderen en roosjes in heel kleine roosjes verdelen. (Er moet ongeveer 100 g roosjes overblijven.) Bloemkool ook in heel kleine roosjes verdelen. broccoli en bloemkool wassen. Komkommer wassen en in blokjes snijden.
In een pan 2 liter water met het zout aan de kook brengen. Groenten toevoegen en in ca. 5 minuten knappend gaar koken. In een vergiet de groenten onder koud stromend water afspoelen (om het kookproces te laten stoppen). Groenten goed laten uitlekken en laten afkoelen.
In een kommetje doen: mosterdpoeder, koenjit, kerriepoeder, bloem en suiker. Goed door elkaar roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Al roerende gembersiroop, olie en ca. 3 eetlepels azijn toevoegen. Blijven roeren tot een glad papje ontstaat. Nog 3 à 4 eetlepels azijn erdoor roeren.
In een pan de rest van de azijn aan de kook brengen. Al roerende het kruidenbloempapje toevoegen. Op zacht vuur ca. 2 minuten laten doorkoken. Af en toe roeren. iets laten afkoelen.
3 jampotjes (inhoud 450 g) met schroefdeksels (twist-off) in heet sodawater afwassen. Goed omspoelen met schoon water. jampotjes op een schone theedoek omgekeerd laten uitdruipen.
Groenten door de mosterdsaus scheppen. Doorroeren tot alles goed gemengd is. Piccalilly in de schoongemaakte potten scheppen. Potten afsluiten en etiketten met naam en bereidingsdatum erop plakken. Potten nog minstens 2 weken dicht laten, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Voor 3 potjes.

voedingswaarde : 12,5 kcal per eetlepel
bereidingstijd : 45 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande juni / juli 1988