zondag 8 augustus 2021

Bredie van sperziebonen (Zuid-Afrika)

BREDIE VAN SPERZIEBONEN (STOOFPOT)

2 uien, fijngesneden
plantaardige olie
2 - 4 tenen knoflook, fijngehakt
2½ centimeter verse gemberwortel, fijngehakt
¼ chilipeper, zonder de zaadjes fijngehakt, of ½ theelepel chilipoeder
1 theelepel tijm
½ theelepel gemalen korianderzaad
450 gram sperziebonen, in stukjes van 2½ centimeter
2 aardappelen, in blokjes
4 tomaten, fijngehakt
water
zout
peper


Fruit de uien in de olie goudbruin. Voeg knoflook, gember, chilipeper, tijm en koriander toe.
Bak alles een paar minuten en roer de sperziebonen, aardappelen en tomaten door het uimengsel.
Giet er zoveel water op dat alles net is bedekt en breng het aan de kook. Laat de groente in de gesloten pan sudderen. Roer er zout en peper door. U kunt het mengsel eventueel iets fijnprakken voor u het met gele rijst opdient - dat is rijst die met een snufje geelwortel of saffraan wordt gekookt.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gebied : Zuid-Afrika
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De groene wereldkeuken : Inspirerende recepten voor een dagje zonder vlees / Troth Wells

Empanadas (Paraguay)

EMPANADAS

1 ui, in ringen
plantaardige olie
1 groene paprika, fijngehakt
2 tenen knoflook, in plakjes
2 - 3 hardgekookte eieren, fijngehakt
¼ theelepel chilipoeder
¼ theelepel gemalen komijnzaad
1 eetlepel fijngesneden peterselie
450 gram diepvries korst- of bladerdeeg, ontdooid
zout
peper


Verhit de oven tot 190°C.
Bak de ui in de hete olie en voeg als hij glazig is de fijngehakte paprika toe, gevolgd door de knoflook. Roerbak alles een paar minuten en voeg dan ei, chilipoeder, komijn, peterselie en zout en peper toe. Vermeng alles goed.
Rol het deeg uit en steek er met een schoteltje rondjes uit.
Schep wat vulling op de ene kant van de deeglapjes en sla de andere kant eroverheen; druk de randen met een vork stevig op elkaar. Prik er wat gaatjes in zodat de stoom die ontstaat kan ontsnappen.
Leg de pakketjes op een bakplaat en bak ze in de oven in 10 - 20 minuten goudbruin. Dien ze heet op met een chutney of salsa en een salade.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 30 minuten

gebied : Paraguay
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De groene wereldkeuken : Inspirerende recepten voor een dagje zonder vlees / Troth Wells