dinsdag 5 november 2019

Druivenschuitjes (Oost-Europa)

DRUIVENSCHUITJES

325 gram bloem
zout
175 gram boter
100 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
2½ deciliter muskaatwijn
4 blaadjes witte gelatine
300 - 400 gram muskaatdruiven
60 - 100 gram suiker
enkele druppels citroenaroma


Doe 300 gram bloem met een flinke mespunt zout in de kom. Snijd daarin 150 gram boter in kleine stukken en voeg de basterdsuiker, de vanillesuiker en 3 eetlepels wijn toe. Kneed alles met koele handen tot een soepel deeg. Bestrijk 18 - 20 kleine ovale of ronde zandtaartvormpjes met de rest van de boter en stuif wat bloem in de vormpjes. Verwarm de oven voor op 190°C. Leg in elk vormpje een even grote portie deeg en druk dat tegen de bodem en de wand van de vormpjes. Zet die op de bakplaat en schuif die in het midden van de oven. Laat het deeg gaar en mooi van kleur worden. Week de gelatine in veel koud water. Was de druiven zeer goed, eerst met lauwwarm en daarna met koud water en neem de druiven van de steeltjes. Dep de druiven goed droog met keukenpapier of een doek. Verwarm in een kleine steelpan 6 eetlepels water. Knijp de gelatine uit en los die zeer goed in het water op, maar laat dat vooral niet koken. Schenk de rest van de wijn bij de gelatinevloeistof, voeg daaraan suiker en citroenaroma naar smaak toe. Zet het pannetje als de vloeistof geleiachtig begint te worden even op een warme plaats. Controleer of de deegbakjes gaar en mooi van kleur geworden zijn. Neem de zandtaartbakjes na even bekoelen uit de vormpjes. Vul die met druiven en schep, als het gebak bijna koud is, de wijngelei over de druiven. Serveer het gebak als de wijngelei stevig is geworden.

18 - 20 stuks

bereidings- / oventijd : 35 - 40 / 18 - 20 minuten

gebied : Oost-Europa
gerechtsoort : gebak

bron : De keuken van Rusland en de Balkan / Corri H. van Donselaat-Dijksterhuis