zaterdag 2 maart 2024

Uienbhaji's (India)

UIENBHAJI’S

3 grote uien, in ringen
1 theelepel fijn zeezout
4 eetlepels rijstmeel
140 gram kikkererwtenmeel
1 eetlepel knoflookpasta
2½ centimeter gemberwortel, geschild en julienne gesneden
2 groene chilipepers, grofgehakt
1 eetlepel panch phoron
2 eetlepels koolzaadolie, plus extra om in te frituren
3 eetlepels fijngehakte koriander


Leg de uienringen in een kom, bestrooi met het zout en meng met je handen goed door elkaar. Laat 30 minuten of maximaal 2 uur staan. Het zout onttrekt vocht aan de uien en dat vocht wordt onderdeel van je beslag.
Zeef het rijstmeel en het kikkererwtenmeel over de ui en voeg de knoflookpasta, de gember, de chilipepers, de panch phoron, de 2 eetlepels koolzaadolie en de koriander toe. Kneed deze ingrediënten zodat ze zich mengen en aan de uienringen hechten, tot de uienringen volledig zijn bedekt. Als het goed is bevat het mengsel voldoende vocht van de uien en de olie, maar voeg gerust wat water toe als het uienmengsel iets te droog is. Als je eenvoudig balletjes van het uienmengsel kunt vormen, kun je ze gaan bakken.
Verhit een laag van 10 centimeter koolzaadolie in een grote pan tot 160°C. Vorm balletjes van het uienmengsel ter grootte van een golfbal, of groter als je wilt. Bak in kleine porties lichtbruin en gaar, schep met een schuimspaan op een rooster en laat rusten terwijl je de rest van de bhaji’s bakt.
Verhoog de temperatuur van de olie naar 180°C als de bhaji’s allemaal gebakken zijn en bak ze nog een keer in kleine porties in de olie, tot ze de gewenste kleur hebben. Serveer direct of leg de bhaji’s, als je vooruitwerkt, 30 minuten op een rooster boven een schaal bekleed met aluminiumfolie in de oven op lage temperatuur.

4 - 8 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gebied : India
gerechtsoort : voorgerecht

bron : The Curry Guy compleet : Meer dan 200 curry’s, tandoorimaaltijden en bijgerechten uit de Indiase keuken / Dan Toombs

Kachumbersalade (India)

KACHUMBERSALADE

Dit is in veel Indiase restaurants een populaire salade. Soms staat het op het menu, maar vaak wordt het gewoon ter garnering gebruikt.
Het is een ideaal bijgerecht, omdat het niet concurreert met de andere gerechten die worden geserveerd. De salade is kleurrijk en knapperig en maakt van een maaltijd een harmonieus geheel.

1 rode ui, fijngesneden
1 komkommer, in heel kleine blokjes
1 – 2 tomaten, in heel kleine blokjes
1 theelepel olijfolie
sap van 1 citroen
3 eetlepels fijngehakte koriander
½ theelepel geroosterd komijnzaad
zout
versgemalen zwarte peper


Meng de ui met komkommer en tomaat in een grote kom. Voeg de olijfolie, het citroensap, de fijngehakte koriander en het komijnzaad toe en breng op smaak met zout en zwarte peper. Zet voor het serveren 30 minuten in de koelkast.

4 - 6 personen

bereidingstijd : 15 minuten

gebied : India
gerechtsoort : bijgerecht

bron : The Curry Guy compleet : Meer dan 200 curry’s, tandoorimaaltijden en bijgerechten uit de Indiase keuken / Dan Toombs

Naans (India)

NAANS

900 gram bloem, plus extra om te bestuiven
1 afgestreken eetlepel zout
2 eetlepels bakpoeder
300 milliliter volle melk
1 zakje gedroogde gist van 7 gram
2 eetlepels suiker
3 eieren
270 gram Griekse yoghurt
plantaardige olie, om in te vetten
3 eetlepels gesmolten ghee
nigellazaad, om te bestrooien


Zeef de bloem, het zout en het bakpoeder in een grote kom. Verhit de melk in een pannetje op het fornuis tot de melk lauw is. Schenk de melk in een kan, voeg de gist en de suiker toe en klop door elkaar. Laat afgedekt met een doek 20 minuten op een warme plek staan.
Klop de eieren door de yoghurt. Schenk het melkmengsel en het yoghurtmengsel bij de bloem en meng alles door elkaar.
Leg het deeg op een werkvlak en kneed 10 minuten tot een zachte, iets kleverige bal is ontstaan. Bestrijk de binnenkant van de kom met wat plantaardige olie en leg het deeg terug in de kom. Laat afgedekt minimaal 1 tot maximaal 24 uur rijzen.
Neem een stukje deeg ter grootte van een tennisbal van het gerezen deeg. Rol het balletje op een licht met bloem bestoven werkvlak met je handen of een deegroller uit tot een ronde of druppelvormige lap van 5 millimeter dik. Klop de overtollige bloem eraf.
Verhit een droge koekenpan op hoog vuur en leg de naan erin. Deze gaat aan de onderkant garen en daarna aan de bovenkant borrelen. Controleer de onderkant regelmatig om te voorkomen dat hij verbrandt. Als de naan te donker wordt, draai hem dan om zodat ook de andere kant lichtbruin wordt. Na 3 tot 5 minuten is de naan gaar.
Leg de gebakken naan op een bord, bestrijk met wat ghee en bestrooi met nigellazaad. Houd warm terwijl je de rest van het deeg op dezelfde manier bakt.

8 - 10 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten

gebied : India
gerechtsoort : brood

bron : The Curry Guy compleet : Meer dan 200 curry’s, tandoorimaaltijden en bijgerechten uit de Indiase keuken / Dan Toombs