maandag 1 november 2021

Espesado de Pavita (Peru)

ESPESADO DE PAVITA (KALKOENSTOOFSCHOTEL MET MAÏS)

250 gram maïs
bos verse koriander
2 eetlepels plantaardige olie
1 ui, gehakt
4 teentjes knoflook, fijngehakt
50 gram loche-pompoen, geraspt
1 caigua (kaiwa), gehakt
2 eetlepels Gelechilipeperpasta
1 kilogram kalkoen, in stukken van 80 gram
400 gram Peruaanse witte rijst, voor erbij
zout
peper


Doe de maïs en koriander in een blender of batán (Peruaanse molen) en maal ze tot een dikke pasta. Zet hem apart.
Verhit de olie in een pan op laag vuur en bak de ui en knoflook 2 minuten, tot de ui zacht wordt. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de pompoen, caigua en chilipeperpasta toe en bak alles 10 minuten, tot alle ingrediënten gaar zijn; roer heel regelmatig. Schenk er 2 liter water bij en laat alles 30 minuten koken op laag vuur, tot het mengsel dikker is geworden.
Bestrooi de stukken kalkoen met zout en peper. Doe het vlees in de pan en kook het 40 - 45 minuten op laag vuur, tot het gaar is. Voeg de maïs-korianderpasta toe en kook hem 10 minuten mee, tot de stoofschotel dikker is geworden; roer heel regelmatig. Voeg indien nodig nog wat zout en peper toe. Serveer het gerecht met de rijst.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 95 minuten

gebied : Peru
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Peru : Hét kookboek / Gastón Acurio

Atamalo Verde de Quinua con Pavita (Peru)

ATAMALADO VERDE DE QUINUA CON PAVITA (GROENE ATAMALADO MET KALKOEN EN QUINOA)

1 kilogram kalkoen, zowel bruin als wit vlees
4 eetlepels plantaardige olie
1 rode ui, gehakt
4 teentjes knoflook, fijngehakt
2 tomaten, ontveld, zaad verwijderd en gehakt
1 theelepel gedroogde oregano
4 eetlepels Gelechilipeperpasta
1 liter groentebouillon
3 eetlepels Korianderpuree
175 gram quinoa, schoongespoeld
zout
peper

VOOR HET GARNEREN
4 eetlepels rocoto-chilipeper of pittige rode chilipeper, zaadlijsten verwijderd en gehakt
2 eetlepels gehakte verse peterselie


Snijd de kalkoen in stukken van 100 gram. Bestrooi ze met zout en peper. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan op laag vuur en bak het vlees rondom bruin. Haal het uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.
Verhit de resterende olie in de pan en bak de ui, knoflook en tomaat 2 minuten, tot de ui zacht is. Voeg de oregano en chilipeperpasta toe, bestrooi met zout en peper en bak alles 2 minuten, tot de pasta dikker en geurig wordt. Zet apart.
Doe de kalkoen in de pan met het ui-chilipepermengsel en voeg de bouillon en korianderpuree toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 1 uur koken op laag vuur, tot de kalkoen gaar is.
Voeg de quinoa toe en kook hem 15 minuten, tot de korrels splijten. Voeg indien nodig nog wat zout en peper toe. Schep het gerecht in grote kommen en garneer met de chilipeper en peterselie. Serveer direct.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 90 minuten

gebied : Peru
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Peru : Hét kookboek / Gastón Acurio

Aguadito (Peru)

AGUADITO (KALKOENSOEP MET RIJST)

2 eetlepels olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 amarillopeper, fijngehakt
3 wortelen, geschrapt en in plakjes
1½ liter kalkoen- of kippenbouillon en achtergehouden stukjes vlees
2 kleine geschilde aardappels, in vieren
2 grote choclo- of maïskolven, korrels van de kolf gesneden
100 gram langkorrelrijst
1 rode paprika, in reepjes
200 gram doperwten, vers of diepvries
1 eetlepel pisco
sap van een ½ limoen, naar smaak
zout
versgemalen zwarte peper


Verhit de olijfolie in een grote pan op halfhoog vuur en voeg e ui toe. Smoor de ui zachtjes 10 - 15 minuten of tot hij glazig en gaar is. Voeg de knoflook, chilipeper en wortelen toe en bak alles nog 2 minuten.
Doe de bouillon en aardappels in de pan met wat zout en peper. Voeg de maïskorrels en rijst toe en kook alles 20 minuten op laag vuur met het deksel half op de pan. Roer de paprika en doperwten door de soep en laat hem nog 10 minuten koken. Voeg de kalkoen die u van de bouillon had achtergehouden toe en zorg dat het kleine stukjes zijn. Proef of er nog zout en peper bij moet, voeg de pisco en het limoensap naar smaak toe en verwarm de soep nog even. Serveer de soep in grote ondiepe soepkommen.

4 personen

gebied : Peru
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Ceviche : De keuken van Peru / Martin Morales

Pollo con Cola (Peru)

POLLO CON COLA (COCA-COLAKIP)

1 kip, in stukken, of 8 dijen en/of drumsticks
250 milliliter Coca-Cola (geen light-versie)
60 milliliter sojasaus
2 eetlepels Chinees vijfkruidenpoeder
1 theelepel komijn
1 grote ui, fijngesneden
4 teentjes knoflook, fijngehakt
zout
versgemalen zwarte peper


Verhit de oven tot 200°C. Leg de stukken kip in een braadslee.
Vermeng de rest van de ingrediënten in een kom en giet ze over de kip. Dek de braadslee af met aluminiumfolie en zet hem 30 minuten in de oven; bedruip de kip na 15 minuten met de uitgelopen sappen. Verwijder de folie en bedruip de kip nogmaals. Als hij er wat droog uitziet en kan gaan verbranden, doe dan een eetlepel water in de braadslee. Zet de braadslee nog 15 - 20 minuten in de oven, tot de kip een beetje plakkerig is, een krokant vel heeft en de saus tot een siroop is ingedikt.
Serveer de kip met de saus erover geschept, met gekookte witte rijst en wat groente of gebakken cassave.

4 personen

gebied : Peru
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Ceviche : De keuken van Peru / Martin Morales

Pollo Saltado (Peru)

POLLO SALTADO (GEROERBAKTE KIP MET FRIET)

2 kipfilets, in dunne reepjes
2 - 3 eetlepels plantaardige olie, plus extra om te frituren
1 grote rode ui, overlangs in dunne plakken
3 tomaten, zonder pitjes en in achten
2 teentjes knoflook, geperst
450 gram aardappels, geschild en tot grove frieten gesneden
2 bosuien, overlangs in drieën en dan gesnipperd
enkele korianderblaadjes, grof gescheurd
zout
versgemalen zwarte peper

MARINADE
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel rode wijn- of rijstazijn
sap van ½ limoen
1 theelepel gemalen komijn
1 eetlepel pancapasta


Meng de ingrediënten voor de marinade in een kom en leg e kip erin. Vermeng alles goed, dek de kom af en laat de kip een paar uur, maar liever nog een hele nacht marineren.
Giet de olie in de wok en zet hem op halfhoog vuur tot de olie een beetje gaat roken. Giet de kip af en bewaar de marinade. Leg de kip in de pan, bak hem rondom bruin en schenk de achtergehouden marinade erover. Roerbak de kip 2 - 3 minuten tot hij gaar is.
Schep de kip met een geperforeerde lepel of een schuimspaan uit de pan en zet hem opzij. Verhit nog een beetje plantaardige olie in de wok. Voeg de rode ui en rode paprika toe. Roerbak ze een paar minuten tot ze zachter zijn en de randen bruin worden. Doe de tomaten en knoflook erbij en bak alles tot de tomaten zacht zijn.
Leg de kip weer in de wok en proef of er nog sojasaus, limoensap of chilipeper bij moet.
Maak intussen de frieten. Verhit de olie in een frituurpan tot 160°C of gebruik een brede, diepe pan en giet daar een laag van 5 centimeter olie in; de pan mag voor niet meer dan de helft gevuld zijn. Controleer of de olie heet genoeg is door er een broodblokje in te laten vallen; als het gaat sissen en goudbruin wordt, dan is de olie klaar. Frituur de frieten tot ze gaar maar nog niet gekleurd zijn. Zet de temperatuur iets hoger (naar 190°C als u een frituurpan gebruikt) en frituur ze nog een paar minuten tot ze goudbruin zijn. Laat de frieten op keukenpapier goed uitlekken.
Doe tot slot de frieten in de wok en schep alles om, zodat de frieten wat smaak opnemen. Serveer het gerecht in ondiepe kommen, gegarneerd met de bosuien en koriander. Dit gerecht gaat heel goed samen met Peruaanse rijst.

4 personen

gebied : Peru
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Ceviche : De keuken van Peru / Martin Morales

Pollo de mi Tía Carmela (Peru)

POLLO DE MI TÍA CARMELA (CARMELA’S KIP)

2 eetlepels olijfolie
4 kippenpoten of 8 kippendijen
1 theelepel gemalen komijn
1 grote rode ui, fijngesnipperd
2 wortelen, geraspt
2 teentjes knoflook, geperst
4 grote tomaten, zonder vel en pitjes, heel fijn gehakt
300 milliliter kippenbouillon
350 gram spaghetti
1 rijpe avocado (naar keuze)
zout
versgemalen zwarte peper


Verhit de olijfolie in een diepe, brede pan op halfhoog vuur. Voeg de stukken kip toe en bak ze rondom bruin. Bestrooi nadat u de kip hebt omgedraaid de gebakken kant met wat zout en peper en de helft van de komijn. Haal de kip uit de pan als alle kanten een diepe goudbruine kleur hebben.
Doe de ui en wortelen in de pan en bak ze tot ze licht zijn gekaramelliseerd. Voeg de knoflook toe, bak alles een paar minuten en doe de tomaten erbij. Zet het vuur iets hoger en bak alles nog een paar minuten tot de tomaten uit elkaar zijn gevallen en iets van het sap is verdampt. Leg de kip terug in de pan, strooi de resterende komijn erover en schenk de bouillon erbij. Breng alles aan de kook, zet het vuur laag en laat het geheel 45 minuten zachtjes stoven tot de saus is ingedikt en het vlees bijna van het bot valt.
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet hem af in een vergiet en doe hem terug in de pan. Meng een soepopscheplepel van het kookvocht van de kip door de pasta en verdeel de pasta over 4 grote, ondiepe kommen. Doe de kip en de rest van de saus erbij. U kunt desgewenst een avocado toevoegen. Pureer daartoe een rijpe avocado in een kommetje en strooi er wat zout en peper over. Meng hem door de kip en pasta.

4 personen

gebied : Peru
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Ceviche : De keuken van Peru / Martin Morales