zondag 6 december 2020

Salade de Pommes de Terre de ma Mère (België)

SALADE DE POMMES DE TERRE DE MA MÈRE (MOEDERS AARDAPPELSALADE)

Welke zomerse picknick of barbecue zou compleet zijn zonder aardappelsalade? Dit geldt zeker voor België, waar iemand misschien nog wel verleid kan worden om van de comfortabele eettafel naar het gras te verhuizen, maar nooit om zijn geliefde aardappels op te geven.

6 - 8 stuks Malta of Accent of andere nieuwe aardappelen (400 gram)
1 theelepel zout
1,2 deciliter vinaigrette met sjalotjes en peterselie of meer, naar smaak
1 eetlepel fijngehakte verse peterselie


Borstel de aardappelen af onder koud stromend water. Zet ze in een middelgrote pan op met zoveel koud water dat ze onder staan. Voeg het zout toe en breng de aardappelen aan de kook. Zet het vuur lager en kook ze in 20 minuten gaar. Giet ze af.
Pel de aardappelen zodra ze zover zijn afgekoeld dat ze hanteerbaar zijn en snijd ze in plakjes of dobbelsteentjes. Giet er, terwijl ze nog warm zijn, de vinaigrette over.
Strooi er voor het opdienen de peterselie over.

4 personen

gebied : België
gerechtsoort : salade

bron : In België eet iedereen lekker : 250 Recepten uit het rijke culinaire erfgoed van België, waar elke dagelijkse maaltijd een feest is / Ruth van Waerebeek en Maria Robbins

Rösti van mosterdkaas (Zwitserland)

RÖSTI van mosterdkaas (AARDAPPEL-KAASKOEKJES)

3 aardappelen (vastkokers)
zout
versgemalen peper
100 gram geraspte mosterdkaas
zonnebloemolie


Schil en was de aardappelen en rasp ze fijn; laat de sliertjes een beetje uitlekken en meng er dan wat zout en peper en de geraspte kaas door. (Rasp de aardappelen niet te lang van tevoren, want ze verkleuren vrij snel.)
Verhit een scheutje olie in een gourmetpannetje, voeg 1 - 2 eetlepels van het aardappelmengsel (zonder vocht) toe en druk het mengsel een beetje plat; bak het aardappelkoekje aan beide kanten goudbruin en gaar (keer de koekjes niet te snel, want dan vallen ze uit elkaar).

4 personen

gebied : Zwitserland
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Barbecue, grill, gourmet en fondue / Irene van Blommestein