zaterdag 11 maart 2023

Rog met paprika's (Egypte)

ROG MET PAPRIKA’S

Rog moet gefileerd en ontveld worden door de vishandelaar, bij wie je waarschijnlijk ook de visbouillon kan kopen die voor dit gerecht nodig is.

2 rode paprika’s
2 groene paprika’s
1 eetlepel olijfolie
1 teen knoflook
zout en peper naar smaak
2 eetlepels gehakte verse dragon
1,35 kg rogfilets
visbouillon
2 eetlepels kappertjes
1 blikje opgerolde ansjovis
2 eetlepels gehakte verse peterselie


Snijd 2 rode en 2 groene paprika’s in repen van 2,5 centimeter. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin 1 fijngehakte teen knoflook 1 minuut. Zet het vuur hoog, doe de repen paprika erbij en laat ze 4 minuten meebakken, terwijl je voortdurend roert met een houten lepel. Strooi er zout en peper naar smaak en 2 eetlepels gehakte verse dragon door. Zet de pan opzij.
Leg 1,35 kg rogfilets in een grote koekenpan en giet er zoveel kokende visbouillon bij dat ze onder staan. Breng ze aan de kook, zet het vuur laag en houd ze 8 minuten tegen de kook aan. Schep de vis met een schuimspaan uit de koekenpan en leg ze op de repen paprika. Warm alles goed door.
Doe de vis en paprika over op een schaal. Garneer het gerecht met 2 eetlepels kappertjes en 1 blikje opgerolde ansjovis. Strooi er 2 eetlepels gehakte verse peterselie over en serveer het gerecht direct.

4 - 6 personen

land : Egypte
gerechtsoort : visgerecht

bron : Abrikozen langs de Nijl : Culinaire herinneringen aan Egypte / Colette Rossant

Vis met taratorsaus (Egypte)

VIS MET TARATORSAUS

Een grote vis, in zijn geheel bereid in de oven of op de grill, schitterend versierd met schijfjes citroen, pijnboompitten, zoetzuur, olijven en radijsjes in een ingewikkeld oriëntaals patroon, vormt vaak het middelpunt van een uitgebreid Midden-Oosters feestmaal. Daaromheen staan kommen taratorsaus, bereid met pijnboompitten, amandelen of hazelnoten, al naar gelang u in Egypte, Iran of Turkije bent, of afhankelijk van de smaak. Taratorsaus is ook erg lekker als dressing voor bijna alle soorten groenten, warm of koud. Kies voor dit recept een hele vis met stevig vlees, groot genoeg voor 6 personen. Bewaar de kop en staart.

1 hele vis met stevig vlees, schoongemaakt
zeezout
vergemalen zwarte peper
olijfolie
2 citroenen
120 g pijnboompitten, amandelen of hazelnoten
1 dikke snee witbrood, zonder korst
1 - 2 grote tenen knoflook


Wrijf de vis goed in met zout, peper en olijfolie. Kerf de vis enkele malen in met een scherp mes zodat de kruiderij goed kan intrekken. Snijd 1 citroen in schijfjes, schik ze op de vis en verpak deze in aluminiumfolie. Bak de vis circa 10 minuten in een op 180 ºC voorverwarmde oven, tot het vel gemakkelijk loslaat. Haal de vis uit de oven, ontvel hem voorzichtig en fileer hem maar bewaar kop en staart. Schik de filets tussen kop en staart op een schaal en decoreer rijkelijk met schijfjes citroen, geroosterde pijnboompitten of amandelsnippers, plakjes olijf, reepjes paprika, takjes verse koriander en dergelijke.
Ontvlies de noten (week amandelen 5 minuten in kokend water en druk ze uit hun vliesjes; of rooster hazelnoten in een lauwe oven en wrijf de vliesjes eraf). Maal de noten of pijnboompitten fijn in een keukenmachine en pureer ze samen met het brood, de knoflook, ½ theelepel zout, het sap van de resterende citroen, kookvocht van de vis en nog 1½ dl water tot het een vrij gladde saus is. Voeg zo nodig wat extra water toe, zodat de saus wat dunner wordt. Maak de saus op smaak af en serveer hem in een kom bij de vis.

Voor 6 personen.

land : Egypte
gerechtsoort : visgerecht

bron : Aan tafel met de farao’s : Unieke en smakelijke recepten uit het Oude Egypte om zelf te bereiden / Michelle Berriedale-Johnson

Egyptische vis met Cousbareiasaus (Egypte)

EGYPTISCHE VIS MET COUSBAREIASAUS

Gefrituurde vis, in zijn geheel of in moten, is een traditioneel en nog steeds heel geliefd gerecht in Egypte. De heerlijke rode mul staat hoog aangeschreven, maar is vrij duur; u kunt hem in dit recept vervangen door witvis met stevig vlees. Over het algemeen gesproken is vis al erg lekker met een partje citroen, maar de Egyptische keuken kent ook allerlei heerlijke vissauzen. In deze saus zorgen hazelnoten voor een interessante structuur, terwijl de pijnboompitten hem een heel bijzondere smaak geven. Als u de vis met alleen zout en citroen serveert, moet de vis gaar zijn. Bak de vis die in de saus wordt nagestoofd alleen rondom goudbruin.

ca. 1 kg witvis
bloem om te bestuiven
schone olie om te frituren
2 eetlepels olijfolie
2 uien, in dunne ringen
120 g hazelnoten, grof gehakt
50 g pijnboompitten
250 g tomaten, in schijfjes
3 eetlepels fijngesneden peterselie
zeezout
versgemalen zwarte peper


Maak de vis zorgvuldig schoon. Snijd grote vissen in dikke moten en laat kleine visjes heel. Dep de stukken zorgvuldig droog en wentel ze door de bloem. Verhit intussen de frituurolie tot hij heet is (180°C) en laat de stukken vis er voorzichtig in glijden. Frituur niet te veel stukken vis tegelijk, daardoor daalt de temperatuur van de olie te veel en wordt de vis papperig. Frituur de stukken 5 - 10 minuten, tot ze knapperig en lichtbruin zijn. Schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer ze zonder meer met zout, peper en partjes citroen, of maak de saus als hieronder aangegeven.
Verhit de 2 eetlepels olijfolie in een diepe pan en fruit hierin de uien gaar en lichtbruin. Voeg de hazelnoten en pijnboompitten toe en bak ze nog enkele minuten. Voeg de schijfjes tomaat toe en bak ze gaar. Overgiet de tomaten krap met water, schep er peterselie, zout en peper naar smaak door en laat alles nog enkele minuten zachtjes sudderen.
Leg de stukken vis voorzichtig in de pan, schep er wat saus over en laat ze nog 15 minuten sudderen; of verdeel de stukken vis in een ovenschaal, schep de saus erover en zet ze 15 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
Serveer de vis warm met rijst of nieuwe aardappeltjes.

6 personen

land : Egypte
gerechtsoort : visgerecht

bron : Aan tafel met de farao’s : Unieke en smakelijke recepten uit het Oude Egypte om zelf te bereiden / Michelle Berriedale-Johnson