maandag 28 april 2008

Crème de corossol (Senegal)

CRÈME DE COROSSOL (ZUURZAKCRÈME)

De stekelige, lichtgroene zuurzak is verkrijgbaar in groente- en
fruitspeciaalzaken en bij marktkramen met exotische producten.
West-Afrikaanse koks houden van deze aromatische vrucht met zijn romige
consistentie en lichtzure smaak. Er zijn allerlei recepten voor, van
traditionele sappen en melken tot sorbets. Dit recept, waarbij zuurzak wordt
verwerkt tot een dikke room, is een combinatie van oud en nieuw.

1 kilo zuurzak
1,2 deciliter water
4 eetlepels suiker, of naar smaak
2½ deciliter slagroom
krullen citroenschil, als garnering
kokoschips, als garnering

Schil de zuurzakken en verwijder de pitten. maal in een keukenmachine het
vruchtvlees met het water en de suiker tot een dikke massa. Klop in een
andere kom de slagroom met een garde of mixer stijf. Schep langzaam de
zuurzakmassa door de slagroom en meng alles goed. Dek af met plasticfolie en
zet ten minste 1½ uur in de koelkast. Schep de crème voor het serveren in
kommetjes of sorbetglazen, garneer deze met een krul citroenschil en serveer
er kokoschips bij.

8 personen

land : Senegal
gerechtsoort : nagerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris