donderdag 9 oktober 2025

Kleverige speklapjes met appel (Perzië)

KLEVERIGE SPEKLAPJES MET APPEL

750 gram dikke speklapjes, over de lengte doormidden

MARINADE
4 eetlepels appelmoes
2 eetlepels lichte basterdsuiker
1 eetlepel rode of witte wijnazijn
1 eetlepel lichte sojasaus
1 theelepel knoflookgranulaat
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel kaneel
½ theelepel zoet gerookte paprikapoeder (pimentón)
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor tot 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kleine kom. Schenk de helft van de marinade in een grote mengkom, voeg de speklapjes toe en wentel door de marinade.
Leg de speklapjes op de bakplaat, dek strak af met een dubbele laag aluminiumfolie en rooster 1 uur en 15 minuten in de oven.
Haal uit de oven en verhoog de oventemperatuur naar 240°C. Verwijder de aluminiumfolie, bestrijk de speklapjes gelijkmatig met de resterende marinade en rooster onafgedekt nog 15 minuten in de oven. Serveer direct.

2 - 4 personen

gebied : Perzië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Persiana elke dag : Ongecompliceerde gerechten bomvol smaak / Sabrina Ghayour

Kipkluifjes met granaatappelmelasse (Perzië)

KIPKLUIFJES MET GRANAATAPPELMELASSE

1 kilogram kipkluifjes

MARINADE
75 milliliter granaatappelmelasse
2 eetlepels lichte sojasaus
2 eetlepels fijne kristalsuiker
40 gram gemberwortel, geschild en fijngeraspt
2 dikke tenen knoflook, geperst


Verwarm de oven voor tot 180°C. Bekleed de grootste braadslede die je hebt met bakpapier.
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote mengkom. Voeg de kipkluifjes toe en wentel goed door de marinade. Schud overtollige marinade eraf en zet deze apart. leg de kipkluifjes met de huid naar boven in de braadslede en rooster 25 minuten in de oven.
Haal uit de oven, bedruip de kipkluifjes royaal met de rest van de marinade en rooster nog 40 minuten, tot ze bruin en gaar zijn. Serveer direct.

4 personen

gebied : Perzië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Persiana elke dag : Ongecompliceerde gerechten bomvol smaak / Sabrina Ghayour

Geurige geroosterde schelvis (Perzië)

GEURIGE GEROOSTERDE SCHELVIS

50 gram Griekse yoghurt
1 theelepel ras el hanout
1 theelepel kurkumapoeder
een scheutje citroensap
1 eetlepel knoflookolie of olijfolie
300 gram schelvishaasjes of schelvisfilets, in blokjes van 4 centimeter
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor tot de hoogst mogelijke temperatuur. Bekleed een braadslede met bakpapier.
Meng alle ingrediënten, behalve de vis, in een kleine kom en breng goed op smaak met zout en peper.
Bedek de vis met de marinade, leg in de braadslede en rooster 8 tot 10 minuten (afhankelijk van hoe heet de oven is), tot de vis gaar is. Serveer direct.

2 personen

gebied : Perzië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Persiana elke dag : Ongecompliceerde gerechten bomvol smaak / Sabrina Ghayour

Gamba's met sinaasappelmarmelade, zuurbessen, chilipeper & bieslook (Perzië)

GAMBA’S MET SINAASAPPELMARMELADE, ZUURBESSEN, CHILIPEPER & BIESLOOK

50 gram boter, op kamertemperatuur
10 gram gedroogde zuurbessen
10 gram bieslook, fijngesneden
2 volle eetlepels sinaasappelmarmelade
½ theelepel chilivlokken
olijfolie
250 gram rauwe, gepelde gamba’s
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper
knapperig brood, voor erbij


Doe de boter met de zuurbessen, de bieslook, de sinaasappelmarmelade, de chilivlokken en flink wat zout en peper in een kleine kom en klop goed door elkaar. Verhit wat olijfolie in een koekenpan op hoog vuur, voeg de gamba’s toe en roerbak 1 minuut tot ze aan de randjes lichtbruin zijn. Haal de pan van het vuur, voeg het botermengsel toe aan de gamba’s en roer door. Serveer direct met knapperig brood.

2 - 4 personen

gebied : Perzië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Persiana elke dag : Ongecompliceerde gerechten bomvol smaak / Sabrina Ghayour

Goudgele kuku met paprika, kaas & courgette (Perzië)

GOUDGELE KUKU MET PAPRIKA, KAAS & COURGETTE

6 eieren
1 bosje lente-ui, in dunne ringetjes
1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in kleine blokjes
1 gele paprika, zaadlijsten verwijderd en in kleine blokjes
1 courgette, grofgeraspt
150 gram geraspte belegen cheddar of Goudse kaas
1 eetlepel kurkumapoeder
1 volle theelepel knoflookgranulaat
1 eetlepel bloem
1 theelepel bakpoeder
30 gram koriander of bladpeterselie, fijngehakt
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor tot 200°C. Bekleed een vierkante bakvorm van 20 x 20 centimeter met bakpapier.
Kluts de eieren in een mengkom, voeg de rest van de ingrediënten toe en roer met een vork door elkaar. Schenk het eimengsel in de bakvorm, gebruik de vork om de vulling goed te verdelen en schud de vorm even zodat de ingrediënten kunnen zakken. Bak 25 minuten in de oven, tot de frittata lichtbruin is.

4 - 6 personen

gebied : Perzië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Persiana elke dag : Ongecompliceerde gerechten bomvol smaak / Sabrina Ghayour

Geroosterde broccoli met ricotta, munt & harissa (Perzië)

GEROOSTERDE BROCCOLI MET RICOTTA, MUNT & HARISSA

250 gram ricotta
2 eetlepels Griekse yoghurt
1 volle eetlepel rozenharissa of gewone harissa
1 grote teen knoflook, geperst
1 volle theelepel gedroogde munt
400 gram broccoliroosjes
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor tot 190°C. Bekleed een braadslede met bakpapier. Vul een waterkoker met water en breng aan de kook. Meng de ricotta met de yoghurt, de harissa, de knoflook, de gedroogde munt en flink wat zout en peper in een grote mengkom. Schenk het kokende water in een hittebestendige kom, voeg de broccoli toe en dek af met een bord of deksel. Laat 5 tot 6 minuten staan, giet af, schud het water van de roosjes en dep ze droog met een schone theedoek.
Voeg de broccoliroosjes toe aan het ricottamengsel en meng goed. Verdeel de broccoli over de braadslede en rooster 45 minuten in de oven. Serveer direct.

2 - 4 personen

gebied : Perzië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Persiana elke dag : Ongecompliceerde gerechten bomvol smaak / Sabrina Ghayour

Geroosterde aubergines met granaatappel & harissa (Perzië)

GEROOSTERDE AUBERGINES MET GRANAATAPPEL & HARISSA

2 grote aubergines
3 eetlepels knoflookolie
2 eetlepels rozenharissa of gewone harissa
2 eetlepels granaatappelmelasse
2 eetlepels vloeibare honing
zeezoutvlokken


Verwarm de oven voor tot 220°C. Bekleed een braadslede met bakpapier. Halveer de aubergines in de lengte. Snijd met een scherp mes de platte kant van de auberginehelften kruislings in, niet dieper dan 1 centimeter. Leg de aubergines met de snijkant naar boven in de braadslede, bestrijk met alle knoflookolie en rooster 30 minuten in de oven.
Meng intussen de rozenharissa met de granaatappelmelasse, de honing en flink wat zout in een kleine kom. Haal de aubergines uit de oven, schep met een theelepel het harissamengsel erop en rooster nog 10 minuten. Serveer direct.

4 personen

gebied : Perzië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Persiana elke dag : Ongecompliceerde gerechten bomvol smaak / Sabrina Ghayour

Kleverige haricots verts met tamarinde, knoflook & tomaat (Perzië)

KLEVERIGE HARICOTS VERTS MET TAMARINDE, KNOFLOOK & TOMAAT

olijfolie
4 dikke tenen knoflook, in dunne plakjes
200 gram haricots verts, afgehaald
1 eetlepel koud water
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel tamarindepasta
1 eetlepel fijne kristalsuiker
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper


Verhit een scheutje olijfolie in een kleine koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de plakjes knoflook toe en bak tot ze glazig zijn en aan de randjes beginnen te verkleuren. Voeg de haricots verts toe aan de pan, gevolgd door het koude water. Voeg de tomatenpuree, de tamarindepasta en de fijne kristalsuiker toe en laat al roerend oplossen. Laat met een deksel op de pan 10 tot 15 minuten (afhankelijk van de dikte van de haricots verts) garen. Roer af en toe door zodat ze niet verbranden en laat de saus indikken tot een dikke, kleverige lak. Serveer direct.

2 personen

gebied : Perzië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Persiana elke dag : Ongecompliceerde gerechten bomvol smaak / Sabrina Ghayour

Pittige bulgur met geroosterde ui uit de oven (Perzië)

PITTIGE BULGUR MET GEROOSTERDE UI UIT DE OVEN

Bulgur is goedkoop maar doeltreffend, snel gaar en je hebt er niet veel van nodig. Dit is een heel handig bijgerecht voor bij geroosterd vlees, zeevruchten en vis, maar ook zo is het lekker. Je kunt het warm en koud serveren. Het beste komt nog: je hoeft alleen maar alles bij elkaar te gooien, te roeren en de oven doet de rest.

150 gram bulgur
3 eetlepels granaatappelmelasse
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel sriracha
1 theelepel knoflookgranulaat
1 eetlepel olijfolie of knoflookolie
450 milliliter koud water
2 grote uien, elk in 3 partjes
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor tot 200°C. Neem een ovenbestendige schaal met een diameter van 20 centimeter. Doe alle ingrediënten, behalve de ui, in de schaal, bestrooi met flink wat zout en peper en roer tot alle smaakmakers zijn opgelost in het water. Voeg de partjes ui toe, wentel door het vocht en verdeel ze over de schaal. Bak 45 minuten in de oven.
Haal het gerecht uit de oven, roer de bulgur losjes door met een vork en serveer.

3 - 4 personen

gebied : Perzië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Persiana elke dag : Ongecompliceerde gerechten bomvol smaak / Sabrina Ghayour

Gesauteerde courgette met munt (Perzië)

GESAUTEERDE COURGETTE MET MUNT

3 – 4 eetlepels olijfolie
2 grote courgettes, in heel dunne plakjes
1 eetlepel rode of witte wijnazijn
5 takjes munt, blaadjes grofgehakt
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper


Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur, voeg de plakjes courgette toe en bak tot deze aan de randjes bruin worden.
Bestrooi met zout en flink wat zwarte peper (ongeveer het dubbele van wat je normaal gesproken zou gebruiken) en meng door de courgette. Voeg de azijn toe, die zal gaan sissen, en meng opnieuw zo goed mogelijk.
Bak de courgette nog een paar minuten, tot hij zacht en mooi bruin is. Voeg de munt toe, meng opnieuw en serveer.

4 – 6 personen

gebied : Perzië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Persiana elke dag : Ongecompliceerde gerechten bomvol smaak / Sabrina Ghayour