GEGRATINEERDE WORTEL-VENKELSCHOTEL
400 gram winterwortel
2 venkelknollen (500 gram)
1 sjalotje
zout
1 deciliter appelsap
1 theelepel boter
75 gram gesneden Maasdammer kaas
Winterwortelen schrappen en wassen. In plakjes snijden. Venkel wassen. Stronk en steeltjes verwijderen. Mooi venkelgroen achterhouden. Venkel in dikke plakken snijden. Sjalotje pellen en fijnsnipperen.
In pan doen: wortel, venkel, sjalotje, zout en appelsap. In 15 minuten gaar koken. Intussen ovenschotel (inhoud 1 ½ liter) invetten en grill voorverwarmen op hoogste stand. Wortel met venkel afgieten. Overdoen in ovenschotel. Kaas erop leggen. Op rooster 1 centimeter onder grill in 1 minuut lichtbruin gratineren. Achtergehouden venkelgroen erover fijnknippen.
4 personen
voedingswaarde : 125 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 25 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip januari 1988
vrijdag 31 januari 2014
Witte bonen met maïs en bleekselderij
WITTE BONEN MET MAÏS EN BLEEKSELDERIJ
1 struik bleekselderij (à 500 gram)
1 pot witte bonen (nettogewicht 360 gram)
½ blik ongezoete maïs (nettogewicht 340 gram)
1 tomaat
1 eetlepel boter
1 teentje knoflook
1½ theelepel basilicum
zout
peper
½ deciliter droge witte wijn
6 sprietjes bieslook
Van bleekselderij stronk en blad verwijderen. Wassen (en draden eraf trekken). In dunne repen van 4 centimeter snijden. In zeef witte bonen en maïs laten uitlekken. Tomaat wassen. In partjes snijden.
In pan boter verhitten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: bleekselderij, basilicum, zout, peper en wijn. Met deksel op pan 5 minuten stoven. Bonen en maïs toevoegen. In 5 minuten door en door heet laten worden. Bieslook erboven fijnknippen. Overdoen in schaal. Garneren met tomaat.
4 personen
voedingswaarde : 190 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip januari 1989
1 struik bleekselderij (à 500 gram)
1 pot witte bonen (nettogewicht 360 gram)
½ blik ongezoete maïs (nettogewicht 340 gram)
1 tomaat
1 eetlepel boter
1 teentje knoflook
1½ theelepel basilicum
zout
peper
½ deciliter droge witte wijn
6 sprietjes bieslook
Van bleekselderij stronk en blad verwijderen. Wassen (en draden eraf trekken). In dunne repen van 4 centimeter snijden. In zeef witte bonen en maïs laten uitlekken. Tomaat wassen. In partjes snijden.
In pan boter verhitten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: bleekselderij, basilicum, zout, peper en wijn. Met deksel op pan 5 minuten stoven. Bonen en maïs toevoegen. In 5 minuten door en door heet laten worden. Bieslook erboven fijnknippen. Overdoen in schaal. Garneren met tomaat.
4 personen
voedingswaarde : 190 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip januari 1989
Pannenkoek met shiitake, champignons en taugé (Verre Oosten)
PANNENKOEK MET SHII-TAKE, CHAMPIGNONS EN TAUGÉ
100 gram shii-take
100 gram champignons
2 eetlepels boter
1 teentje knoflook
40 gram volkorenmeel
1 eetlepel sesamzaad
2 theelepels ketjap manis
zout
peper
1 ei
¾ deciliter magere melk
25 gram taugé
2 eetlepels gefruite uitjes
Met keukenpapier shiitakes en champignons schoonvegen. In plakjes snijden. In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Shiitakes en champignons 5 minuten zachtjes bakken. In kom doen: volkorenmeel, sesamzaad, ketjap, zout en peper. Hierboven ei breken. Helft van melk erdoor roeren. Al roerende rest van melk toevoegen. Blijven roeren tot glad beslag. Met schuimspaan shiitakes en champignons op bord scheppen. In koekenpannen telkens ½ eetlepel boter verhitten. In elke pan helft van beslag scheppen. Over panbodem laten uitvloeien. Bakken tot bovenkant bijna droog is. Intussen in vergiet taugé wassen en laten uitlekken. Pannenkoeken keren. Shiitakes, champignons, taugé en uitjes erover verdelen. Nog 5 minuten bakken. Op borden laten glijden. Lekker met kerriesaus en groene savooiekool.
2 personen
voedingswaarde : 290 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : vegetarisch hoofdgerecht
bron : Tip januari 1989
100 gram shii-take
100 gram champignons
2 eetlepels boter
1 teentje knoflook
40 gram volkorenmeel
1 eetlepel sesamzaad
2 theelepels ketjap manis
zout
peper
1 ei
¾ deciliter magere melk
25 gram taugé
2 eetlepels gefruite uitjes
Met keukenpapier shiitakes en champignons schoonvegen. In plakjes snijden. In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Shiitakes en champignons 5 minuten zachtjes bakken. In kom doen: volkorenmeel, sesamzaad, ketjap, zout en peper. Hierboven ei breken. Helft van melk erdoor roeren. Al roerende rest van melk toevoegen. Blijven roeren tot glad beslag. Met schuimspaan shiitakes en champignons op bord scheppen. In koekenpannen telkens ½ eetlepel boter verhitten. In elke pan helft van beslag scheppen. Over panbodem laten uitvloeien. Bakken tot bovenkant bijna droog is. Intussen in vergiet taugé wassen en laten uitlekken. Pannenkoeken keren. Shiitakes, champignons, taugé en uitjes erover verdelen. Nog 5 minuten bakken. Op borden laten glijden. Lekker met kerriesaus en groene savooiekool.
2 personen
voedingswaarde : 290 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : vegetarisch hoofdgerecht
bron : Tip januari 1989
Roergebakken spruitjes (Nederland)
ROERGEBAKKEN SPRUITJES
750 gram spruitjes
100 gram taugé
2 eetlepels olie
1 theelepel kerrie
1 eetlepel citroensap of azijn
1 à 2 eetlepels sojasaus
Kook de schoongemaakte spruitjes 5 minuten in water met zout, giet ze af en laat ze uitlekken. Snijd de iets afgekoelde spruitjes in tweeën (laat dat achterwege als ze heel klein zijn). Was de taugé, verwijder de losse groene dopjes en laat uitlekken.
Verhit de olie in een wok of een grote koekenpan. Roerbak de spruitjes een paar minuten. Bestrooi met de kerrie, bedruppel met het citroensap en de sojasaus, schep er de taugé door en laat nog kort bakken. Geef bij aardappelen of rijst en vlees naar keuze.
4 personen
voedingswaarde : 103 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten
gebied : Nederland
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Boodschappen januari 2000
750 gram spruitjes
100 gram taugé
2 eetlepels olie
1 theelepel kerrie
1 eetlepel citroensap of azijn
1 à 2 eetlepels sojasaus
Kook de schoongemaakte spruitjes 5 minuten in water met zout, giet ze af en laat ze uitlekken. Snijd de iets afgekoelde spruitjes in tweeën (laat dat achterwege als ze heel klein zijn). Was de taugé, verwijder de losse groene dopjes en laat uitlekken.
Verhit de olie in een wok of een grote koekenpan. Roerbak de spruitjes een paar minuten. Bestrooi met de kerrie, bedruppel met het citroensap en de sojasaus, schep er de taugé door en laat nog kort bakken. Geef bij aardappelen of rijst en vlees naar keuze.
4 personen
voedingswaarde : 103 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten
gebied : Nederland
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Boodschappen januari 2000
Snelle stamppot met Chinese kool en taugé
SNELLE STAMPPOT MET CHINESE KOOL EN TAUGÉ
100 g taugé
300 g belegen Goudse kaas
1 pakje aardappelpuree (Maggi, 130 g)
1 groentebouillontablet
1 theelepel kerriepoeder
500 g gesneden Chinese kool
3 eetlepels gefruite uitjes
1 blikje ananasblokjes (nettogewicht 226 g)
1 blikje mandarijntjes (nettogewicht 312 g)
zout
versgemalen peper
Taugé wassen en schoonmaken. Goudse kaas in kleine blokjes snijden. Aardappelpuree maken volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bouillontablet erboven verkruimelen en erdoor roeren tot tablet geheel is opgelost. Toevoegen: kerriepoeder, taugé, kaas, Chinese kool en gefruite uitjes. Door elkaar scheppen en kort doorwarmen. In een steelpan de ananasblokjes en de mandarijntjes in eigen sap verwarmen. In een zeef laten uitlekken (sap wordt niet gebruikt). Helft van de vruchten voorzichtig door de stamppot scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Stamppot in schaal scheppen. Rest van vruchten erop scheppen. Direct opdienen.
6 personen
voedingswaarde : 220 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : kaasgerecht
bron : Allerhande januari 1989
100 g taugé
300 g belegen Goudse kaas
1 pakje aardappelpuree (Maggi, 130 g)
1 groentebouillontablet
1 theelepel kerriepoeder
500 g gesneden Chinese kool
3 eetlepels gefruite uitjes
1 blikje ananasblokjes (nettogewicht 226 g)
1 blikje mandarijntjes (nettogewicht 312 g)
zout
versgemalen peper
Taugé wassen en schoonmaken. Goudse kaas in kleine blokjes snijden. Aardappelpuree maken volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bouillontablet erboven verkruimelen en erdoor roeren tot tablet geheel is opgelost. Toevoegen: kerriepoeder, taugé, kaas, Chinese kool en gefruite uitjes. Door elkaar scheppen en kort doorwarmen. In een steelpan de ananasblokjes en de mandarijntjes in eigen sap verwarmen. In een zeef laten uitlekken (sap wordt niet gebruikt). Helft van de vruchten voorzichtig door de stamppot scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Stamppot in schaal scheppen. Rest van vruchten erop scheppen. Direct opdienen.
6 personen
voedingswaarde : 220 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : kaasgerecht
bron : Allerhande januari 1989
Waterkers-venkel-sinaasappelsalade
WATERKERS-VENKEL-SINAASAPPELSALADE
Schenk de dressing vlak voor het serveren over de salade.
1 flinke bos waterkers
2 sinaasappels
1 venkelknol, in dunne plakken
2½ eetlepel olijfolie
1 eetlepel citroensap
Verwijder de harde steeltjes van de waterkers. Schil de sinaasappels met een klein scherp mes. Snijd de partjes tussen de velletjes uit.
Doe de waterkers, sinaasappelpartjes en venkel in een kom. Klop olie en citroensap door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Schep door de salade en serveer.
4 - 6 personen
voedingswaarde : 080 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : salade
bron : Delicious. januari 2008
Schenk de dressing vlak voor het serveren over de salade.
1 flinke bos waterkers
2 sinaasappels
1 venkelknol, in dunne plakken
2½ eetlepel olijfolie
1 eetlepel citroensap
Verwijder de harde steeltjes van de waterkers. Schil de sinaasappels met een klein scherp mes. Snijd de partjes tussen de velletjes uit.
Doe de waterkers, sinaasappelpartjes en venkel in een kom. Klop olie en citroensap door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Schep door de salade en serveer.
4 - 6 personen
voedingswaarde : 080 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : salade
bron : Delicious. januari 2008
Wortel-bleekselderijsalade (Nederland)
WORTEL-BLEEKSELDERIJSALADE
2 winterwortels, geraspt
½ citroen, uitgeperst
½ theelepel zonnebloemolie
50 gram blanke hazelnoten
80 gram gemengde slablaadjes
4 stengels bleekselderij, in reepjes
1 eetlepel fijngeknipte bieslook of peterselie
DRESSING
125 milliliter yogonaise
2 eetlepels kruidenbouillon, afgekoeld
enkele druppels tabasco
Meng de ingrediënten voor de dressing. Meng de geraspte wortel met het citroensap.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en rooster de hazelnoten lichtbruin. Schep ze uit de pan. Verdeel de sla, wortelrasp en bleekselderij over de borden. Besprenkel met de dressing en bestrooi met hazelnoten en bieslook.
4 personen
voedingswaarde : 200 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gebied : Nederland
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Boodschappen januari 2008
2 winterwortels, geraspt
½ citroen, uitgeperst
½ theelepel zonnebloemolie
50 gram blanke hazelnoten
80 gram gemengde slablaadjes
4 stengels bleekselderij, in reepjes
1 eetlepel fijngeknipte bieslook of peterselie
DRESSING
125 milliliter yogonaise
2 eetlepels kruidenbouillon, afgekoeld
enkele druppels tabasco
Meng de ingrediënten voor de dressing. Meng de geraspte wortel met het citroensap.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en rooster de hazelnoten lichtbruin. Schep ze uit de pan. Verdeel de sla, wortelrasp en bleekselderij over de borden. Besprenkel met de dressing en bestrooi met hazelnoten en bieslook.
4 personen
voedingswaarde : 200 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gebied : Nederland
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Boodschappen januari 2008
Abonneren op:
Posts (Atom)