zondag 29 maart 2020

Skordalia

SKORDALIA

800 gram aardappels, geschild
6 tenen knoflook
125 milliliter extra vergine olijfolie + 2 eetlepels extra
3 eetlepels witte wijnazijn
6 takjes verse tijm, blaadjes afgeplukt
1 eetlepel fijngesneden bladpeterselie
getoast zuurdesembrood, voor erbij


Kook de aardappels met licht gezouten water gaar in 15 minuten. Giet af en laat 5 minuten uitdampen.
Hak intussen in de kleine keukenmachine 4 tenen knoflook met de olijfolie en azijn zeer fijn. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Doe voor de skordalia de aardappels in een grote kom en prak ze tot een gladde puree. Prak geleidelijk de knoflookolie erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Snijd de rest van de knoflook in dunne plakjes. Verhit in een kleine koekenpan de rest van de olijfolie op matig vuur. Bak hierin de plakjes knoflook met de tijm 1 - 2 minuten tot ze licht kleuren, laat niet te bruin worden. Schep over de skordalia. Bestrooi met peterselie en serveer met toast.

4 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Delicious. maart 2018

Gerookte knoflook

GEROOKTE KNOFLOOK

30 gram zwarte theeblaadjes
100 gram pandanrijst
100 gram bruine basterdsuiker
2 laurierblaadjes
2 toefjes verse rozemarijn
2 dunne reepjes citroenschil
4 bolletjes knoflook
extra vergine olijfolie, om te besprenkelen


Bekleed een grote wok met vier lagen aluminiumfolie, laat het 10 centimeter over de rand hangen. Doe de thee, rijst, bruine suiker, laurierblaadjes, rozemarijn en het citroenschilletje in de wok.
Snijd van de bolletjes knoflook aan de bovenkant 1 centimeter af, zodat je de teentjes ziet. Besprenkel met wat olijfolie. Verhit de wok 5 minuten op matig tot hoog vuur tot het theemengsel begint te roken. Plaats er een rekje op en leg de bolletjes knoflook erop. Leg de deksel op de wok en vouw de folie erover, zodat de rook zo veel mogelijk in de wok blijft. Draai het vuur halfhoog. Rook de knoflook 1 uur tot de teentjes zacht en bruin zijn.
Neem de bolletjes knoflook uit de wok en laat afkoelen. In een luchtdicht afsluitbare pot in de koelkast blijven de bolletjes knoflook een maand goed.

4 personen

voedingswaarde : 265 kcal p.p.
bereidingstijd : 70 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Delicious. maart 2018

Gekaramelliseerde stoofperen in witte port & venkelsiroop

GEKARAMELLISEERDE STOOFPEREN IN WITTE PORT & VENKELSIROOP

10 kleine stoofperen (liefst Gieser Wildeman), geschild, met steeltjes eraan
citroen, schoongeboend en in schijven
3 - 4 blaadjes laurier
een flinke duim gember, in dunne schijfjes
2 kaneelstokjes
2 eetlepels venkelzaad
75 gram suiker
1 fles witte port
150 gram honing


Zet de stoofpeertjes rechtop naast elkaar op de bodem in een wijde pan. Verdeel de rest van de ingrediënten, behalve de honing, erover en breng zachtjes aan de kook. Draai het vuur lager en laat de peertjes 25 minuten zachtjes stoven met de deksel op de pan.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schep de peertjes in een diepe, passende ovenschaal. Kook het overgebleven vocht in de pan nog iets in. Roer de honing erdoor en zeef de saus boven de peertjes. Zet de schaal in de oven en laat de peren daar verder garen. Open de oven zo nu en dan kort om wat saus over de peren te gieten of om de peren voorzichtig om te draaien met 2 lepels. De peren zijn gaar wanneer je er met een scherp mesje makkelijk doorheen kunt prikken. Er mag geen weerstand zijn. Dit is na 45 minuten.
Laat de peren iets afkoelen en schep ze in een glazen schaal. Overgiet ze met de saus uit de ovenschaal en geef er venkelkoek bij.

4 - 5 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 40 / 45 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Delicious. maart 2018

Pappa al Pomodoro met rozemarijn (Toscane, Italië)

PAPPA AL POMODORO MET ROZEMARIJN

2 eetlepels olijfolie
3 teentjes knoflook, fijngesneden
3 stengels bleekselderij, fijngesneden
2 uien, fijngesneden
1 - 2 takjes rozemarijn
2 blikken cherrytomaatjes (400 gram)
200 gram stevig brood
extra vierge olijfolie
50 gram Pecorino romano, geraspt


Verhit in een soeppan de olijfolie. Bak de knoflook met de bleekselderij, de ui en de rozemarijn 4 minuten zachtjes. Voeg de cherrytomaatjes met vocht toe. Vul de lege blikken met water en schenk het water ook in de pan.
Breng de soep aan de kook. Scheur intussen het brood boven de pan in stukjes en meng door de soep. Draai het vuur laag en kook de soep 30 minuten zachtjes. Druk tijdens het koken de tomaatjes met een spatel stuk.
Breng de soep op smaak met zout en peper en schep in kommen. Maak de soep af met een straaltje extra vierge olijfolie en serveer met de geraspte Pecorino.

4 personen

voedingswaarde : 360 kcal p.p.
bereidings- / kooktijd : 15 / 30 minuten

gebied : Toscane, Italië
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Delicious. maart 2018

Gegrilde zalm met aardappelsalade

GEGRILDE ZALM MET AARDAPPELSALADE

2 zakken panklare aardappelblokjes (à 450 gram)
½ citroen
1 bekertje zure room (125 gram)
½ theelepel gedroogde munt
1 komkommer, in blokjes
2 eetlepels olie
½ zak veldsla (à 75 g)
500 gram zalmfilet, in 4 gelijke stukken
1 rode ui, gesnipperd
1 eetlepel kappertjes


In verpakking van aardappelblokjes enkele gaatjes prikken en zakken na elkaar in 4 minuten in magnetron verwarmen. Intussen citroen schoonboenen en ½ theelepel schil eraf raspen. Rest van citroen uitpersen. Saus kloppen van citroenrasp, zure room, muntblaadjes en zout en peper naar smaak. Komkommer wassen, in de lengte halveren, van zaadlijsten ontdoen en in plakjes snijden. Citroensap (1 theelepel bewaren), olie (1 theelepel bewaren) en zout en peper naar smaak mengen en door komkommer en veldsla scheppen. Grillpan verhitten. Zalmfilets zeer dun met rest van olie bestrijken. Zalm in 3 minuten per zijde van buiten bruin en van binnen rosé grillen. Zalm met zout en peper bestrooien en met rest van citroensap besprenkelen. Gare aardappelblokjes met helft van ui, helft van kappertjes en zure roomsaus omscheppen. Komkommersalade over vier borden verdelen. Aardappelsalade ernaast scheppen en met rest van ui en kappertjes bestrooien. Zalm schuin op aardappelsalade leggen.

4 personen

voedingswaarde : 590 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande oktober 2004

Aardappelsalade met gerookte zalm (Duitsland)

AARDAPPELSALADE MET GEROOKTE ZALM

600 gram vastkokende aardappels met rode schil
60 gram uien
100 gram komkommer
½ bosje waterkers
½ bosje bieslook
400 gram warm gerookte zalm
grof gemalen zwarte peper

SAUS
3 eetlepels milde witte wijnazijn
4 - 5 eetlepels vleesbouillon
1 theelepel middelscherpe mosterd
zout
versgemalen zwarte peperkorrels
5 - 6 eetlepels zonnebloemolie


Was de aardappels. Kook ze in de schil, pel ze, laat ze iets afkoelen en snijd ze dan in plakjes. Pel de uien en hak ze fijn. Was de komkommer, snijd hem in de lengte in plakjes en dan in blokjes van ½ centimeter.
Maak de waterkers zorgvuldig schoon. Verwijder de dikke steeltjes en verwelkte blaadjes, was de rest en laat zorgvuldig uitlekken. Was de bieslook, snijd de sprietjes in fijne ringetjes en zet tot gebruik weg.
Meng voor de saus in een passende kom de wijnazijn met de bouillon, roer er de mosterd, het zout en de gemalen zwarte peperkorrels door en klop tot het zout is opgelost.
Klop er de olie door en meng er dan voorzichtig de uien, de blokjes komkommer en de plakjes aardappel door. Laat de smaken van de salade 10 minuten intrekken. Ontvel intussen de zalm en pluk hem met de handen uit elkaar in hapklare stukjes. Doe de aardappelsalade over op borden, verdeel er de stukjes zalm op en garneer met een paar blaadjes waterkers. Strooi er de bieslook en wat grof gemalen peper over en dien op.

4 personen

gebied : Duitsland
gerechtsoort : salade

bron : Salades en koude voorgerechten (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr

Roggebrood met oude 30+ kaas, gekaramelliseerde uien & tuinkers

ROGGEBROOD MET OUDE 30+ KAAS, GEKARAMELLISEERDE UIEN & TUINKERS

2 rode uien
1 eetlepel (olijf)olie
30 gram suiker
1 eetlepel rode wijnazijn
30 gram gezouten pecannoten
4 plakken oude 30+ kaas
8 sneetjes Fries roggebrood
½ bakje tuinkers


Snijd de uien in ringen. Verhit de olie in een pan en fruit de ui 10 minuten op laag vuur. Voeg de suiker toe en laat de uien karamelliseren. Voeg de azijn toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat nog 5 minuten op laag vuur zachtjes stoven. Laat de uien afkoelen tot gebruik.
Hak ondertussen de pecannoten grof. Halveer de plakken kaas in de breedte en verdeel over de sneetjes roggebrood. Verdeel de gekaramelliseerde uien erover en bestrooi met de pecannoten en tuinkers.

4 personen

voedingswaarde : 395 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Allerhande maart 2018

Chinese noedels met wokgroente en scharrelkipfilet (China)

CHINESE NOEDELS MET WOKGROENTE EN SCHARRELKIPFILET

250 gram mie
350 gram scharrelkipfilet
2 eetlepels arachideolie
800 gram Chinese wokgroente kool & sugarsnaps
6 eetlepels oestersaus
2 eetlepels gebakken uitjes


Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Snijd ondertussen de kipfilet in reepjes. Verhit de olie in een wok en roerbak de kip 3 minuten. Voeg de wokgroente en oestersaus toe en bak nog 5 minuten.
Voeg de mie toe aan de groente en verwarm nog 2 minuten. Roer goed door. Verdeel over de borden en bestrooi met de gebakken uitjes.

4 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : China
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande maart 2018

Nasi met witte kool en een gebakken ei

NASI MET WITTE KOOL EN EEN GEBAKKEN EI

200 gram zilvervliesrijst
3 eetlepels zonnebloemolie
2 tenen knoflook (fijngesneden)
2 theelepels sambal oelek
300 gram gesneden witte kool
300 gram prei (gesneden)
2 eetlepels ketjap manis
4 eieren
200 gram peultjes


Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en voeg de knoflook en sambal toe. Doe de kool samen met de prei bij de knoflook. Roerbak 5 minuten.
Roer de gekookte rijst los met een vork en schep met de ketjap door de groenten. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de eieren.
Kook ondertussen de peultjes 2 minuten. Giet af in een vergiet, spoel af met koud water en laat uitlekken. Serveer de nasi met de eieren en peultjes. Lekker met een partje limoen en (geroosterde) gemalen kokos.

4 personen

voedingswaarde : 435 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Allerhande maart 2018

Pittige vega hotdog met Franse mosterd

PITTIGE VEGA HOTDOG MET FRANSE MOSTERD

2 eetlepels (olijf)olie
4 vegaworstjes
4 witte puntjes
150 gram rauwkost Amsterdamse ui
4 eetlepels atjar tjampoer
½ eetlepel sambal badjak
4 eetlepels gebakken uitjes
1 eetlepel Franse mosterd


Verhit de olie in een koekenpan en bak de worstjes in 3 minuten goudbruin. Neem ze uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie of een deksel.
Snijd ondertussen de witte puntjes aan de bovenkant over de lengte n, maar niet or. Verhit een grillpan en gril de broodjes zonder olie of boter 3 minuten op de ingesneden kant.
Beleg elk broodje met wat rauwkost Amsterdamse ui e atjar tjampoer. Verdeel eerst de worstjes en vervolgens de sambal en gebakken uitjes erover. Maak met de Franse mosterd zigzaggend streepjes op de broodjes.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Allerhande maart 2018