donderdag 12 november 2020

Florida-vinaigrette (Florida, Verenigde Staten)

FLORIDA-VINAIGRETTE

In Florida zou het sap van vers uitgeperste key-limoenen voor deze zure vinaigrette worden gebruikt, maar zelfs op basis van kant-en-klaar citroensap smaakt deze dressing heerlijk. Druppel de vinaigrette over groene salades of bestrijk er gekookte en afgekoelde schaaldieren mee, zoals garnalen of st-jakobsschelpen. De vinaigrette geeft ook geroosterde aardappelen en gestoomde groenten de nodige pit.

2¼ deciliter vers of kant-en-klaar limoen- of citroensap
25 gram gesnipperde ui
1 fijngesneden rode paprika
1 eetlepel fijngehakte gemberwortel
1 eetlepel uitgeperst knoflook
2 eetlepels fijngehakte verse dille
1 eetlepel dijonmosterd
1 theelepel rijstwijnazijn
1 deciliter lichte olijfolie of 1 deciliter sap uit rode paprika’s geperst, vermengd met 2 theelepels olijfolie
zout
versgemalen peper


Klop limoen- of citroensap, ui, peper, gember, knoflook, dille, mosterd, azijn en olijfolie of rode-paprikasap in een glazen kom goed door elkaar. Breng het mengsel met zout en peper op smaak.

Voor 4½ deciliter.

gebied : Florida, Verenigde Staten
gerechtsoort : saus

bron : Salades : Frisse en favoriete recepten voor originele en klassieke salades / Sue Mullin

Pinda-koriandermelange (Verre Oosten)

PINDA-KORIANDERMELANGE

Deze combinatie van smaken en structuren, oorspronkelijk afkomstig uit het Verre Oosten, is werkelijk heel verrassend en exotisch. Als u het vetgehalte omlaag wilt brengen, kunt u de gewone mayonaise vervangen door light-mayonaise.

1 deciliter magere of halfvolle yoghurt
50 milliliter mayonaise
1 - 1½ theelepels kerriepoeder
1 eetlepel fijngehakte verse koriander
zout
versgemalen zwarte peper
550 gram gekookte kalkoen of kip, in stukjes
100 gram pitloze groene of zwarte druiven, gehalveerd
50 gram gehakte waterkastanjes
50 gram groene of rode paprika, fijngesneden
enkele slablaadjes
40 gram geroosterde pinda’s, fijngehakt


Doe yoghurt, mayonaise, kerriepoeder en koriander in een grote kom en roer alles goed door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe en roer het mengsel nog eens goed door. Schep de kalkoen of kip, druiven, waterkastanjes en paprika erdoor. Bedek de salade en laat hem in de koelkast door en door koud worden. Leg op vier borden enkele blaadjes sla, schep op elk bord een kwart van de salade en strooi er wat gehakte pinda’s over.

4 personen

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : salade

bron : Salades : Frisse en favoriete recepten voor originele en klassieke salades / Sue Mullin

Dijon-rundvleessalade (Dijon, Bourgogne-Franche-Comté, Frankrijk)

DIJON-RUNDVLEESSALADE

Gebruik uw favoriete dijonmosterd voor dit gerecht. Persoonlijk houd ik van de wat pittiger varianten, maar misschien gaat uw voorkeur uit naar een mildere, honingachtige soort. Als u geen dijonmosterd in huis hebt, kunt u wat honing toevoegen aan een andere mosterdsoort en de suiker in het recept weglaten.

1 eetlepel olijfolie
450 gram mager rundvlees, in blokjes
zout
versgemalen peper
275 gram blaadjes sla

PARMEZAANSE CROUTONS
¼ Frans of Italiaans stokbrood
1½ eetlepel olijfolie, eerste persing
1 uitgeperst teentje knoflook
15 gram geraspte Parmezaanse kaas

DRESSING
1 deciliter olijfolie
50 milliliter dijonmosterd
50 milliliter balsamicoazijn
1 uitgeperst teentje knoflook
1 theelepel suiker
zout
versgemalen zwarte peper


Maak de dressing door olijfolie, mosterd, azijn, knoflook, suiker en zout en peper naar smaak in een middelgrote kom door elkaar te kloppen. Zet de dressing weg.
Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Voeg het rundvlees toe (telkens een paar stukjes) en roerbak de stukjes 2 - 3 minuten tot ze rondom bruin zijn. Breng ze op smaak met een beetje zout en peper en zet ze weg.
Doe de blaadjes sla met de helft van de dressing in een kom en schep alles goed door elkaar.
Snijd de korsten van het brood en snijd het in blokjes van 1 centimeter. Verhit de olie en het knoflook 5 minuten in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur, tot het knoflook goudbruin is. Haal het knoflook uit de pan. Doe e broodblokjes erin en bak ze al roerend 3 - 5 minuten tot ze licht gebruind zijn. Overgebleven croutons kunnen luchtdicht verpakt maximaal drie dagen in de koelkast worden bewaard. Rooster ze voor gebruik even op een bakplaat.
Leg de slablaadjes op een serveerschaal, schep het rundvlees erop en bestrooi het geheel met croutons. Serveer meteen en geef de rest van de dressing erbij.

4 personen

gebied : Dijon, Bourgogne-Franche-Comté, Frankrijk
gerechtsoort : salade

bron : Salades : Frisse en favoriete recepten voor originele en klassieke salades / Sue Mullin

Algerijnse bietensalade (Algerije)

ALGERIJNSE BIETENSALADE

In deze salade zijn de scherpe en zoete smaken van de Algerijnse keuken gecombineerd; het gerecht is een heerlijk alternatief in de winter als de groene-slasoorten en de tomaten niet op hun lekkerst zijn. De salade is zeer geschikt als bijgerecht voor krachtige vlees- en visgerechten.

450 gram verse rode bieten
225 gram kleine wortels, in de lengte in vieren gesneden
225 gram witte rapen, geschild en in blokjes van 1 centimeter gesneden

DRESSING
15 gram fijngehakte verse peterselie
1 teentje knoflook
3 eetlepels witte wijnazijn
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels appelsap
1½ theelepel mierikswortelsaus
zout
peper


Doe de rode bieten in een kleine steelpan en zet ze onder water. Breng ze aan de kook en laat de bieten 40 minuten sudderen tot ze beetgaar zijn. Giet ze af. Verwijder de steeltjes en schil ze onder stromend water, zodra ze voldoende zijn afgekoeld om te hanteren. Vul een middelgrote steelpan met water en breng dat aan de kook. Doe de wortels en de rapen erin. Laat ze 4 - 6 minuten sudderen tot ze beetgaar zijn. Giet ze af en doe ze over in een middelgrote kom.
Bereid de dressing. Meng peterselie, knoflook, azijn, olijfolie, appelsap en mierikswortel met behulp van een keukenmachine of mixer. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Schep de helft van de dressing door de rode bieten en gebruik de andere helft om door de wortels en rapen te scheppen. Leg de rode bieten in een bergje midden op een bord en schik de wortels en rapen daaromheen.

4 personen

gebied : Algerije
gerechtsoort : salade

bron : Salades : Frisse en favoriete recepten voor originele en klassieke salades / Sue Mullin